Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ - Πού μας ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου;

Θέλω να σας μιλήσω για τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον άνθρωπο που έβλεπε έναν Ινδιάνο . 
Ο ευαίσθητος, ο φιλόσοφος, ο ποιητής Σταμάτης Μεσημέρης. Ο
ροκάς του ’60, που είχε αφήσει το ροκ και την κιθάρα, αλλά στα
μέσα του ’80, άρχισε πάλι, ύστερα από όραμα!

Γεννήθηκε το 1948
αλλά εμφανίστηκε στη ροκ κοινότητα, με άποψη και ποιότητα
προς το τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, και ενώ ήταν πια 38 χρόνων. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι αυτό που του συνέβη στην προχωρημένη αυτή ηλικία, ήταν ένα όραμα. Ισχυριζόταν δηλαδή ότι την άνοιξη του 1986, είδε έναν Ινδιάνο να καπνίζει την πίπα της Ειρήνης, ο οποίος του είπε ότι ήθελε να τον ακούσει να παίζει πάλι κιθάρα! 

Αλήθεια ή ψέμα, ο Σταμάτης Μεσημέρης, έλεγε ότι από τότε
ο Ινδιάνος τον καθοδηγούσε και τον ενέπνεε να γράφει τραγούδια
και ότι αν σε κάποια συναυλία δεν έβλεπε τον Ινδιάνο με τον καπνό, δεν μπορούσε να παίξει.
Αλήθεια ή ψέμα, όλοι όσοι παρακολουθούσαν τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον έβλεπαν να μιλά κάπου στον αέρα, σε κάποιον αόρατο, και αυτός ήταν ο Ινδιάνος, ορατός μόνο σε εκείνον.
Δεν ήταν τρελός. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Μεσημέρης ήταν τρελός. Προσωπικά έχω πειστεί, ότι όπως και για τον Μόρισον, έτσι και για τον Μεσημέρη, εκείνος ο Ινδιάνος υπήρχε.

Ένα από τα τραγούδια του Μεσημέρη, το ΕΛΛΑΣ, έγινε γνωστό από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά εδώ βάζω  την απλή και υπέροχη εκτέλση του Σταμάτη...Ο Μεσημέρης σχημάτισε το γκρουπ Ρωγμές, στο τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, και παρουσίασε μια σειρά πολύ όμορφων, έως εκπληκτικών, τραγουδιών. Υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του έχει καταγραφεί σε πολλούς προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές. Αλλά, ο δίσκος που βγάζει καλύτερα το πνεύμα του Μεσημέρη, ήταν ένα τετραπλό cd (περιλαμβάνει και τραγούδια του από τη Μελαγχολική Δεκαετία, καθώς και
την ιστορία του από τον ίδιο) που έβγαλε το 2000 και μοίρασε δω-
ρεάν με τίτλο ΟΝΕΙΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ.2 σχόλια:

 1. Κατ' αρχήν, καλώς σας βρήκα, μιας και είναι η πρώτη φορά που παραθέτω κάποιο σχόλιο στη σελίδα και ευχαριστώ πολύ για τις όποιες πληροφορίες και για το όποιο σπάνιο υλικό. Αρκετά ενδιαφέρουσα η όλη προσπάθεια και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια.

  Έμαθα, λοιπόν, τον Σταμάτη Μεσημέρη όταν και πρωτοάκουσα το τραγούδι "Βραδυνές Περιπολίες". Μου έκανε τόση εντύπωση, που έψαξα να μάθω/ακούσω περισσότερα για/από αυτόν. Εκείνη την περίοδο διάβασα και την είδηση του θανάτου του. Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από τότε.

  Νομίζω πως έχω ακούσει τα περισσότερα από τα κομμάτια που έχει κυκλοφορήσει. Μου άρεσαν πολύ κάποια από αυτά, όπως και με άγγιξαν κάποιοι από τους στίχους.

  Πρόκειται για έναν αγνό και τίμιο καλλιτέχνη που αναζητούσε την αληθινή επικοινωνία με τον κόσμο και προχωρούσε με οδηγό τα όνειρά του, δίχως να κάνει εκπτώσεις σε αυτά. Τουλάχιστον, αυτό διέκρινα εγώ.

  Και για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να τσεκάρει ένα αφιέρωμα σε αυτόν από τον Δημήτρη Δημητράκα --> http://dimitrisdimitrakas.gr/journalism/article15-big.jpg

  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΓΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ για το περί τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΕΣΗΜΕΡΗ κείμενο...
  Είχε γράψει τραγουδάρες ο άνθρωπος αλλά εγώ εκτιμούσα, επίσης, πάρα πολύ και την στάση του καθώς και τον πόλεμο που έκανε απέναντι στην ανθρωποβόρο ντρόγκα΄ δεν προσέγγιζε το μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα της ντρόγκας με λάϊτ τρόπο
  (όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια η κυρία ελλαδική πολιτεία που για την ΠΡΟΛΗΨΗ κάνει ΤΙΠΟΤΑ και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει διάφορες "θεσμικές" κομματοσκυλομπουκωμένες οργανωσούλες που στοχεύουν στο πώς να συντηρείται ο-ολοένα, δυστυχώς, αυξανόμενος-ντρογκοπληθυσμός)
  , με ευκολοτσιτατοτολογάκια και με τοποθετήσεις μαλθακές περί "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών...Αυτό που είχα καταλάβει εγώ από αυτόν τον άνθρωπο ήταν πως μας μιλούσε, απευθυνόταν στους νέους, κι όχι μόνο, ανθρώπους κάπως έτσι:
  "ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ, ρε...Έχετε την καρδιά και το μυαλό σας που είναι τα πάντα, δεν χρειάζεστε κάτι άλλο΄ κι αν είστε και Ροκάδες, ακόμη καλύτερα΄ η ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ από μόνη της έχει απίστευτη Απελευθερωτική Δύναμη και δεν χρειάζεστε ούτε "μπάφους", ούτε "πακετριά", ούτε "πιαχά", ούτε "ρόπια", ούτε "λευκές οροσειρές" κι όλες αυτές τις αηδίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή