Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η Ιρις, το Ιράκι, η Ινδία (Απόσπασμα από ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ )

 Φωτο: Η Ίρις, η πριγκίπισσα των Φρικιών. Πέθανε το 1980, από od στην Ινδία.

Αυτές οι παράξενες ημέρες των φρίκων! Στην μνήμη μου φθάνουν τώρα πρόσωπα που έλαμψαν κάποτε σαν αστέρια.
Αποβιβάζονται σε σειρά τρομερή με χρώμα ξανά δροσερό και απόκοσμα μάτια. Από μακριά, με πιάνει σαν λάσο το βλέμμα της Ίριδας που οι φίλοι της, την αποκαλούσαν Ινδία

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

Πανηγυρίζουμε διότι η Συντέλεια του Κόσμου δεν ήρθε. Μας ενημέρωσαν γι αυτό, από το πρωί, οι τηλεοράσεις. Είπαν πως είμαστε ακόμα ζωντανοί, και ότι πρέπει να βγούμε χαρούμενοι, στις πλατείες, κάποιοι καλοί μεγαλοεργολάβοι, μοιράζουν λάδια για τις "ευπαθείς ομάδες". Ίσως πάρουμε μάλιστα και επίδομα θέρμανσης. Τελικά... είμαστε ακόμα ζωντανοί. 
 ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ;

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Σκληρό ΡΟΚ στην Άρτα

Το περίφημο Γεφύρι της Άρτας. Φωτό: Χαράλαμπος Γκούβας, 2010.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώνουν στις 19 Δεκεμβρίου, τα τοπικά (και ΠΟΛΥ καλά ) συγκροτήματα που αντιπροσωπεύουν το χαρντ ροκ στην Άρτα, και όλα τα έσοδα θα δοθούν στην οικογένεια ενός φίλου, ο οποίος δυστυχώς πάσχει από βαριά ασθένεια. Σαν δείγμα, από το τι θα ακουστεί, παραθέτω, το τραγούδι Little Man των Ghostdance...

ΑΝΤΙ- Η Κασέτα με την τσίχλα, 1985.

Τον Ιανουάριο του 1985, στο κλαμπ Πήγασος, στα Εξάρχεια πρωτοεμφανίζονται οι ΑΝΤΙ, ένα συγκρότημα, που οι έλληνες πανκ, θεωρούν από τα σημαντικότερα, της δικής τους κουλτούρας.
Το συγκρότημα έχει σχηματιστεί το 1984 και τα μέλη του ήταν:Κώστας Παναγόπουλος (σύνθι) Κώστας Αγγελίδης (σύνθι-τραγούδι) και Δημήτρης Δίπλας (μπάσο).



Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ- Συναυλία στον ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ, 1989


H συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου, με Απροσάρμοστους, στον Κινηματογράφο “Ελλήσποντος” στην Θεσσαλονίκη. 
 Η ιστορική συναυλία, είχε διοργανωθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό “Ακρόπολις”, στις 2 κ 3 Δεκεμβρίου του 1989.
Είναι η τελευταία φορά που ο Παύλος εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

MGC- τα τρία 45αρια (και free Download)

Πριν μερικά χρόνια, φίλοι του ιστορικού συγκροτήματος MGC παρουσίασαν (δηλαδή  μοίρασαν δωρεάν σε φίλους) ένα diy cd, με τίτλο MGC 1965-69, το οποίο περιλαμβάνει τα τρία 45αρια, τα έξι δηλαδή και μοναδικά τραγούδια, που κυκλοφόρησαν οι MGC, "επίσημα" στην τότε δισκογραφική αγορά (Οι φωτογραφίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο).

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

NALYSSA GREEN: Ανυπόδητη, στο Λούκι της Φαντασίας

Μια πρώτη αναφορά, στην Nalyssa Green. Την Πέμπτη 13 Δεκ. 2012, παρουσιάζει στον κιν/φο Τριανόν, την καινούργια της δουλειά (The Seed). Της ευχόμαστε Καλοτάξιδη στις νέες θάλασσες. Γρήγορα θα αναφερθούμε και στο The Seed, και θα δώσουμε και άλλα στοιχεία.(Οι φωτογραφίες, εκτός εκείνης του εξώφυλλου, από τον Μ.Νταλούκα, 2012).


H Nalyssa εμφανίστηκε το 2010, με ένα αριστουργηματικό ψηφιακό άλμπουμ, το Barock. Το κορίτσι, παρουσιαζόταν στο εξώφυλλο φορώντας σαν φόρεμα, μια κουρτίνα, κρατώντας στο αριστερό χέρι το όργανο Theremin και στο δεξί ...μια τσιπούρα.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ


Μου αρέσουν οι στίχοι της Ιφιγένειας, ιδιαίτερα εκείνοι που περιγράφουν το παιδί του "τελευταίου Γαλάζιου Ουρανού".

Και το παιδί 
του τελευταίου Γαλάζιου Ουρανού...
μια στατική σκιά 
δίπλα απ'τα βήματα 
των ροζιασμένων τοίχων
μια ηλιαχτίδα που ξυπνά σ'ακρογιαλιές καταραμένων στίχων...
 (Ιφ.Δεριζιώτη, 2007)

Η Ιφιγένεια Δεριζιώτη (Φωτογραφία : Μ.Νταλούκας, Δεκ. 2012)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΚΑΔΩΝ

Από καιρό ήθελα να γράψω ένα σημείωμα, ως φόρο τιμής στους ανθρώπους εκείνους, που με τις αναλύσεις τους , τις κριτικές παρατηρήσεις τους,  μας έδωσαν τα φώτα τους, για να κατανοήσουμε το τι ακριβώς σημαίνει ροκ.
 Θεωρητικοί του Ροκ στην Ελλάδα, υπήρξαν πολλοί, μεγάλες μορφές, ποιος όμως μπορεί να θεωρηθεί, ο μεγαλύτερος, ο διαπρεπέστερος όλων;

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Cult βραδιές στο Rodeo. Χρήστος Καλοπίτας, Δεκέμβριος 1983 και Ιανουάριος 1984

Η πρώτη εμφάνιση των Last Drive σε βραδιά- πάρτι Cult στο Rodeo, Δεκέμβριος 1983. Οι περισ­σότεροι των θεατών έχουν το χαρακτηριστικό ντύσιμο του New Wave. (Φωτο­γραφία Γ.Τουρκοβασίλης).

«Ονόμασα τις βραδιές Cult, από τους Southern Death Cult, ένα γκόθικ συγκρότημα της δεκαετίας του ‘80. Στο διαφημιστικό flyer έγραψα: «Last Solution and Cult present cult nightmoves, live music, performances and videos» (Μαρτυρία Χρήστου Καλοπίτα)

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ- ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Η 6 του Δεκέμβρη, στην μνήμη της ελληνικής νεολαίας έχει καταχωριστεί σαν ημέρα πένθους. Δύο θάνατοι ρίχνουν την βαριά σκιά τους: ο θάνατος του Παύλου Σιδηρόπουλου (1990)και η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (2008). Γιατί σκοτώθηκε ο Αλέξης; Για ασήμαντη αφορμή.


WELCOME TO THE SHOW- Παύλος Σιδηρόπουλος, 1984

Το τραγούδι Welcome To The Show είναι το καλύτερο παράδειγμα της ροκ παράστασης που οραματιζόταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, και που ονόμαζε «Μαύρη Οθόνη», αλλά που επεξηγούσε με διάφορους τρόπους ότι πρόκειται για ένα «Θέατρο Υποκρισίας».


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

MGC – Μερικά στοιχεία για την ελληνική ψυχεδέλεια

Λίλη Παπαδάκη και Δημήτρης Πουλικάκος (Φωτογραφία του Βύρωνα Περέλη στο Κύτταρο, 1972)


Τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ψυχεδέλειας, δεν έγιναν ευρέως γνωστά. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ως ψυχεδελικά, χαρακτηρίζονται μόνον εκείνα που γίνονται την Εποχή της Δικτατορίας, και μπορούν να συνδεθούν με το Καλοκαίρι της Αγάπης, και με μερικές εκφράσεις της Βρετανικής Εισβολής. Συνεπώς, οτιδήποτε γίνεται αργότερα, που θυμίζει είτε αναφέρεατι σε εκείνη την κουλτούρα και την αισθητική, δεν αποτελεί ψυχεδελικό αλλά νεο-ψυχεδελικό έργο.


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο ...ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ ...ΚΡΙΤΙΚΟΣ

Κριτικός  των πάντων πλην εαυτού του ιδίου (κατά τον υπέροχο της Τζούλιας λόγο), ίππευσε πάλι την κάλαμο, και αποφάσισε να εξαπολύσει πύρινη κριτική, αυτή τη φορά κατά του περιοδικού  Sonik. 
Πολυάσχολος όμως, δεν είχε χρόνο να μιλήσει δια μακρών και γι αυτό, πριν την κριτική των "σημαντικών", έσπευσε να δηλώσει...

"...τα σημαντικά, θα θίξω εξ απαλών ονύχων"

FMQ (Forward Music Quintet) Άνοιξη του 1982

Το εξώφυλλο του πρώτου LP, The Mystery Of A Dying Species (1983).
Ήταν παραγωγή της εταιρείας που είχαν ιδρύσει, Forward Music Organization.


Από τα σημαντικότερα σχήματα του ελληνικού New Wave και της πύρινης δεκαετίας του 1980.
Σχηματίστηκαν από τον Γιώργο Μακρίδη (μπάσο) και τον Τάκη Πολυχρονόπουλο (τραγούδι) όταν αυτοί αποφάσισαν να διαλύσουν τους Παρθενογένεσις και να σχηματίσουν νέο συγκρότημα με νέα πορεία. 


Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΙΘΑΡΟΣΟΛΙ

Βαρυσήμαντη ανακοίνωση έκανε ο διάσημος δισκορύχος Φώντας Τρούσας, περί του πώς θα πρέπει να περιγράφουμε τον τρόπο που παίζει κιθάρα ο Hendrix (ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ, Ανακοίνωση  της 2 Δεκεμβρίου 2012).

Πληροφορούμαστε λοιπόν, πώς το «κιθαροσόλι» είναι η καταλληλότερη λέξη.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ στην CheapArt - Εξάρχεια

Ο Δ.Κριτσωτάκης, ανοίγει το Φεστιβάλ στην Πρέβεζα (Φωτο. Μ.Νταλούκας, Ιούλιος 1984)

Έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Κριτσωτάκη, εκτίθενται στην CheapArt , στην γκαλερί στα Εξάρχεια, και είναι μία ευκαιρία να αποκτήσετε κάτι από έναν βασικό εκπρόσωπο, μιας ομάδας του ροκ, που ονομάστηκε  "Ομάδα της Τρυφερής Νύχτας".

COME WITH US !

Η φαντασία έχει άπειρα πρόσωπα. Ένα  δέντρο,  πολλά κλωνάρια. Όλοι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, ας δείξουμε εδώ το έργο που μας εκφράζει.