Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΜΝΗΜΗ ΓΙΟΛΑΝΤΑΣ ...



Τα χρόνια πέρασαν, κι όμως, είναι στιγμές που ακούω καθαρά τη φωνή της. Και τώρα, είναι εκείνη που στέκεται από ώρα αμίλητη, δίπλα από την μπερζέρα;
Αυτή είναι! Η Γιόλα.
Το μαύρο κορίτσι που έριχνε μπουνιές στον αέρα. 

...

Η Γιολάντα, μελαχρινή, στα είκοσι δύο της, ήταν μόνιμα σκεφτική και σφιγμένη. Αιτία, ο Φόβος. Αυτός την δηλητηρίαζε με  την μαύρη ιδέα  πως κάπου ενεδρεύει ο άλφα-πι, ακόμη και την πιο γελαστή μέρα. «Φοράω ένα άσπρο φόρεμα…» έγραφε το κορίτσι «…και κρατώ ένα τριαντάφυλλο, είναι λιακάδα και περνά…μια νεκροφόρα».

Έτσι ζούσε. Περιμένοντας κεραυνοβόλα  επίθεση, από τον Αστάθμητο Παράγοντα, τον Α.Π, τον υπ αριθμόν 1 εχθρό της.

(Απόσπασμα από  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ, Μ Νταλούκας, Εκδόσεις Οξύ, 2011)



 "Εφήβαια Προτεταγμένα Νεαρών Γυναικών". Ποίημα της Γιολάντας, χρονολογούμενο στα 1979. Βρέθηκε, μετά τον θάνατό της.

Η ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου (1955-2005), παρουσίασε τρεις ποιητικές συλλογές: ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1972), ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΙΝ (1973) και ΟΞΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗΣ (1979).  
Υπήρξε η μούσα του Παύλου Σιδηρόπουλου και το έργο της, μαζί με τα τραγούδια του Παύλου, θεωρείται το καλύτερο καλλιτεχνικό δείγμα της κουλτούρας του Κίτρινου Σούρουπου (Ύστερη Εποχή του κλασικού ροκ στην Ελλάδα).
Μετά τον θάνατό της (Μάρτιος του 2005), βρέθηκαν εκατοντάδες δικά της χειρόγραφα ποιήματα και άλλα γραμμένα σε γραφομηχανή, που ακόμη παραμένουν ανέκδοτα.
  
ΓΙΟΛΑ from Manolis Daloukas on Vimeo.

6 σχόλια:

  1. Κύριε Νταλούκα.
    Μήπως θα μπορούσατε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να βάλετε στο μπλογκ την ποιητική συλλογή "Οξείς μετάλλου ήχοι" της Γιόλα Αναγνωστοπούλου.Είναι κρίμα γιατί δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά για κάποιον που θέλει να την διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απολυτα.σε μορφη pdf θα μπορουσε να το ανεβασει ο μανωλης νταλουκας ευκολα.ενδιαφερονται πολλοι για τη συγκεκριμενη ποιητικη συλλογη.
      επισης και τις ποιητικες συλλογες του ακη χανδρινου οπου δεν κυκλοφορει στο εμποριο.αραγε καποια απο τα μελη της οικογενειας του χανδρινου υπαρχουν?εχετε μιλησει ποτε με καποιον απο τον οικογενειακο κυκλο του ακη χανδρινου κυριε νταλουκα υπο μορφη συνεντευξης?

      Διαγραφή
  2. ο ακης χανδρινος σε ποια περιοχη της αθηνας ζουσε?εχουμε διευθυνση ή κατι σχετικο απο την οικογενεια του?
    θα παρακαλουσα το μανωλη νταλουκα να απαντησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. για πες φιλε αν θες.ευχαριστω που απαντησες.

      Διαγραφή