Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ

Το συγκρότημα Παρθενογένεσις, Φεβρουάριος του 1979.


Η περιγραφή της πορείας του ιστορικού γκρουπ Παρθενογένεσις, δεν πρέπει να γίνεται μόνο από σημερινές Μαρτυρίες ανθρώπων που διετέλεσαν μέλη. 
Οι Μαρτυρίες, βεβαίως και είναι σημαντικές, αλλά επειδή απέχουν από τα πραγματικά γεγονότα περισσότερο από τριάντα χρόνια, θα πρέπει να διασταυρώνονται με τα στοιχεία που έρχονται από τον πραγματικό χρόνο.


Οι σημερινές Μαρτυρίες, είναι μνήμες, και συνεπώς δεν αποτελούν βασικές πηγές πληροφόρησης. 
Για την μελέτη των Παρθενογένεσις, υπάρχει ένα υλικό που αποτελεί και τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, και αυτό είναι Ηχητικό, Ντοκουμέντα και Φωτογραφίες. 

Α. Ηχητικό Υλικό-Τραγούδια 

Το ηχητικό υλικό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό, προέρχεται από δύο πηγές, που συμβατικά ονομάζουμε ΑΡΧΕΙΟ ΛΕΒΗ και ΑΡΧΕΙΟ BILLY LOD.

1.Το ΑΡΧΕΙΟ ΛΕΒΗ, μας δίνει μία ηχογράφηση που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 1979, ο Αλβέρτος Λεβή, ντραμίστας τότε του συγκροτήματος. Η ηχογράφηση έγινε στην ερειπωμένη μονοκατοικία της Ηλιούπολης , που το συγκρότημα χρησιμοποιούσε σαν στούντιο-προβάδικο. Περιέχει πέντε τραγούδια : Sexless Women, Distant Link, A Song that was Forgotten, See και Back to the Beginning. Η ηχογράφηση, είναι κακής ποιότητας, διασώζει όμως τραγούδια που δεν περιέχονται στο ΑΡΧΕΙΟ BILLY LOD. Ένα δείγμα από αυτό το υλικό, ακολουθεί...




2.Το ΑΡΧΕΙΟ BILLY LOD, μας δίνει μια ηχογράφηση που πραγματοποίησε ο Βασίλης Παλαιοκώστας (BILLY LOD) τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 1980, στην ίδια μονοκατοικία της Ηλιούπολης. Η ηχογράφηση αυτή είναι σχετικά καλής ποιότητας και μας δίνει τα δέκα τραγούδια: Might Be You, I Will Not Apologize, Just Another Prisoner, Feeling , Now I Come, Give Me More Lies, Holiday, Right Or Wrong, The House Of The Rising Sun καιTry The Taste. Μερικά ερωτήματα για τους τίτλους, υπάχρουν. Η ηχογράφηση αυτή, είναι σημαντικότατη πηγή πληροφόρησης, εφόσον διασώζει την πανκ εκτέλεση του House of The Rising Sun, την πρώτη μορφή του I Will Not Apologize (που ο Μακρίδης θεωρεί το σημαντικότερό τους τραγούδι) και το Feeling (που το κοινό αγάπησε περισσότερο).
 Ένα δείγμα από αυτό το υλικό, ακολουθεί...





Β.Ντοκουμέντα που θεωρούνται ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

1. Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ του Κώστα Ποθουλάκη. 
Είναι μία καταγραφή των σημαντικότερων γεγονότων της πορείας του από το 1977 μέχρι και το 1983 οπότε και το συντάσσει.
 Η καταγραφή γίνεται σε τίτλους. Ένα τμήμα από αυτό το έγγραφο, που αφορά την συμμετοχή του στους Παρθενογένεσις δημοσιεύω εδώ. 
 
2. Το ΛΕΥΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ του Κώστα Ποθουλάκη. 
Είναι ένα είδος ημερολόγιου που ο Ποθουλάκης γράφει τον Σεπτέμβριο του 1979. Περιέχει τα γεγονότα με αρκετές λεπτομέρειες από τον Δεκέμβρη του 1977, οπότε και γνωρίζεται με τους Μακρίδη-Πολυχρονόπουλο-Λεβή –Κούβα και μπαίνει στο συγκρότημα που τότε ονομάζεται AIRFORCE AND THE MAKERS. Ένα μέρος αυτού του εγγράφου, που παρουσιάζω εδώ, αφορά στους Παρθενογένεσις, όταν νοικιάζουν το ερειπωμένο σπίτι στην Ηλιούπολη. 

 3. Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ του συγκροτήματος. 
Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, είναι μία δημόσια διακήρυξη των «αρχών», του τι δηλαδή πιστεύουν. Γράφεται το Πάσχα του 1979, και μοιράζεται τότε στις συναυλίες. Δεν έφερε βέβαια τον τίτλο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, αυτόν τον έχουμε δώσει εμείς, συμβατικά. Έχει διασωθεί από τον Μπάμπη Δαλίδη, που είχε την πρόνοια να κρατήσει αυτό το πολύτιμο έγγραφο στο Αρχείο του. 





 4. Η συνέντευξη στον Ψαλτάκη και η συνέντευξη στην Παπαχριστοφίλου. Δύο είναι οι σημαντικότερες συνεντεύξεις που οι Παρθενογένεσις δίνουν και που σήμερα θεωρούνται πηγές πληροφόρησης σχετικά με την «ιδεολογία» του γκρουπ. Η Συνέντευξη στον Ψαλτάκη, είναι πολύ σημαντική διότι απαντούν οι ίδιοι και σε πραγματικό χρόνο, στο ερώτημα αν παίζουν πανκ ή New Wave. Εκεί λοιπόν, απαντούν ότι δεν είναι ούτε πανκ ούτε New Wave. «Το στυλ μας, λέγεται Παρθενογένεσις» δηλώνουν. 


Η συνέντευξη στην Παπαχριστοφίλου, είναι επίσης πολύ σημαντική, αφού η Λένα, είναι η μόνη δημοσιογράφος που επισκέφτηκε την ερειπωμένη μονοκατοικία της Ηλιούπολης για να παρακολουθήσει πρόβα τους. Η επίσκεψη έγινε τον Σεπτέμβριο του 1979. Ένα τμήμα από τις εντυπώσεις της, που είναι και τμήμα από την παρουσίαση -συνέντευξη του γκρουπ, στο περιοδικό ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ, παραθέτω εδώ.

Γ. Φωτογραφικό Υλικό

Φωτογραφίες που έχουμε από τους Παρθενογένεσις, προέρχονται από διάφορα Αρχεία. Τα σημαντικότερα είναι, το Αρχείο ΛΕΒΗ, Το Αρχείο ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ, Το Αρχείο BILLY LOD και το Αρχείο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ. Πολύτιμα στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν και στο (θεωρούμενο σαν υπαρκτό) Αρχείο ΜΑΚΡΙΔΗ, αλλά αυτό, κανείς ακόμη δεν το έχει εξετάσει. 


 Περισσότερα δες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ (Μ Νταλούκας, Εκδόσεις Άγκυρα, 2012).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου