Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΧΗΜΕΙΟ, Οι τρεις Ιστορικές Καταλήψεις.


Χημείο. Η είσοδος από την οδό Ναυαρίνου.

Τρεις είναι οι ιστορικές καταλήψεις που γίνονται στο Χημείο, μετά την πτώση της χούντας. 

1.Η Πρώτη κατάληψη, σημειώνεται στις 4 Δεκεμβρίου 1979, με αίτημα να καταργηθεί ο Νόμος 815, που ουσιαστικά αναιρούσε το Άσυλο.


Αποτελεί μία νίκη του φοιτητικού κινήματος, πυροδότησε πανελλαδικά, σειρά καταλήψεων σε άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές, και τελικά, στις 3 Ιανουαρίου 1980,  ο Νόμος αποσύρθηκε. Η πρώτη κατάληψη, συνδέεται με τα απαράδεκτα γεγονότα της Νύχτας του Χημείου, 16 Δεκεμβρίου 1979. Τότε, μέλη της ΚΝΕ, τα οποία διαφωνούσαν με την κατάληψη, προτρέπουν χειροδύναμους εργάτες που ιδεολογικα ανήκαν στο ΚΚΕ, να εισβάλλουν στο Χημείο, και να «σπάσουν» την κατάληψη.
Οι εργάτες αυτοί, που μένουν στην Ιστορία με το όνομα ΚΝΑΤ (κατά το ΜΑΤ), πραγματικά, τη νύχτα της 16ης Δεκεμβρίου 1979, με κράνη και οπλισμένοι με λοστάρια, μπουκάρουν και ξυλοκοπούν τους καταληψίες. Τραυματίζονται δεκαπέντε φοιτητές. Συντονιστής της επιχείρησης, ήταν ο περιβόητος ΚΝΙΤΗΣ Μαλάμης, ο οποίος και μνημονεύεται στο τραγούδι που έγραψε τότε ο Τζίμης Πανούσης, με τίτλο Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα. Το τραγούδι καλλιτεχνικά είναι άψογο, και είναι το μοναδικό που έγραψε αλλά δεν τραγούδησε ο ίδιος ο Πανούσης. Το τραγούδησε η Λίλη Πανούση και περιλαμβάνεται στην ιστορική κασέτα των Μουσικών Ταξιαρχιών που κυκλοφόρησε το 1980.





Το τραγούδι του Τζίμη Πανούση που αναφέρεται στα γεγονότα της Πρώτης Κατάληψης του Χημείου

2.Η Δεύτερη κατάληψη, γίνεται στις 9 Μαΐου 1985, και αρχίζει σαν διαμαρτυρία για τις αστυνομικές «Επιχειρήσεις Αρετής», που κάθε λίγο και λιγάκι, συλλαμβάνανε κόσμο στα Εξάρχεια. Αναρχικοί, πανκ, και άλλοι αυτόνομοι, συγκεντρώνονται στην Πλατεία Εξαρχείων, ύστερα από κάλεσμα της αναρχικής εφημερίδας «Σπάστης», με σκοπό να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας. 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χοχτούλας, που κατέφθασε αμέσως με τα ΜΑΤ, ανακοινώνει από τηλεβόα ότι η πορεία έχει απαγορευτεί και ότι πρέπει να διαλυθούν αλλιώς θα συλληφθούν. Η ανακοίνωση κατέληγε... «...Εδώ δεν είναι Χημείο, και δεν υπάρχει άσυλο». Μια ομάδα φεύγει από την Πλατεία Εξαρχείων και κλείνεται στο Χημείο. Ταυτόχρονα, τα ΜΑΤ κυκλώνουν το τετράγωνο, γρήγορα στήνονται οδοφράγματα και αρχίζουν επεισόδια.

Στα επεισόδια, που γίνονται στη διάρκεια αυτής της κατάληψης και που κρατούν πέντε μέρες, εμφανίζονται και ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» (φωτογραφία) που πετροβολούν τους καταληψίες. Λέγεται ότι πολλοί από αυτούς, ήταν μέλη της ΕΠΕΝ. Τελικά, η κατάληψη λύεται ύστερα από διαπραγματεύσεις και αφού γίνονται δεκτά τα αιτήματα: Να ελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να έρθει πορεία να παραλάβει τους έγκλειστους. Έτσι και γίνεται.



Φωτογραφία, από την προσαγωγή του Κώστα Χατζόπουλου, ύστερα από την αστυνομική επέμβαση και εκκένωση του Χημείου. Ο  Χατζόπουλος (δεξιά), βοηθά ανήμπορο να βαδίσει σύντροφό του. 


3.Η Τρίτη κατάληψη του Χημείου, συμβαίνει αμέσως μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά. Το συγκλονιστικότερο γεγονός του 1985, είναι η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (17 Νοεμβρίου 1985). Ο Καλτεζάς ήταν ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, που δολοφονήθηκε από τον αστυνόμο Μελίστα, ύστερα από την πορεία για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Τότε, οι πανκ και οι αναρχικοί κάνουν κατάληψη στο Χημείο, το οποίο εκκενώνεται με στρατιωτικής μορφής επιχείρηση, που αναφέρεται από μερικούς σαν το ελληνικό Φράουλες και Αίμα. Η αστυνομία, εισβάλλει στο Χημείο, αφού προηγουμένως το βομβαρδίζει με Χημικά αέρια. Οι συλληφθέντες, ξυλοκοπούνται. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν και ο Κώστας Χατζόπουλος, κιθαρίστας του συγκροτήματος Γενιά του Χάους. Δύο εφημερίδες, δημοσιεύουν την φωτογραφία του κατά την σύλληψη, και τον εμφανίζουν σαν συνεργάτη της Αστυνομίας.

Στην πραγματικότητα, ο Χατζόπουλος, οδηγείται στην κλούβα, ενώ βοηθά ημι- λιπόθυμο σύντροφό του, που είναι ανίκανος να βαδίσει.

Όλες οι Φωτογραφίες, ΑΡΧΕΙΟ Μανώλη Νταλούκα.

15 σχόλια:

  1. Ο Μπογιόπουλος δεν παρουσίασε ξανά στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τη φωτογραφία του Χατζόπουλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.thepressproject.net/article/51376/A-nation-without-education-is-a-suicidal-one

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -...με αφορμή δε την ως άνω ανάρτηση, ας θυμηθούμε και τα λήμματα "ΚΝΑΤ" και "ΚΝΙΤΗΣ" από το "Νεοελληνικό Σατιρικό λεξικό" του Μιχάλη Πιτσιλίδη:
    "ΚΝΑΤ. 1. Κομουνιστές Νεολαίοι Αποκαθιστούν την Τάξη. Οι δυνάμεις καταστολής της ΚΝΕ (Κομουνιστική Νεολαία Ελλάδας). Έδρασαν και έβρασαν κυρίως την περίοδο 1974-1986.
    2. Τα βίντεο των επιθέσεων και ξυλοδαρμών από τα ΚΝΑΤ, σε πορείες και συγκεντρώσεις, εναντίον αντιφρονούντων, αποτελούν εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό για τα ΜΑΤ.

    Κνίτης. (ΚΝΕ, Κομουνιστική Νεολαία Ελλάδας). 1. Ο κνίτης είναι σήμερα είδος υπό εξαφάνιση μεταξύ των νέων με φυσιολογικό δείκτη ευφυΐας, φυσιολογικό πηλίκο ύψους προς πλάτος κρανίου και στοιχειώδη άρθρωση.
    2. Ο κνίτης άκμασε, ως είδος, κυρίως την περίοδο 1974-1985 στα πανεπιστήμια, όπου και δραστηριοποιήθηκε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και εκλογές. Το είδος χαρακτηριζόταν από ξύλινο λόγο, περιορισμένη αντίληψη περί δημοκρατίας και βίαια ξεσπάσματα κατά των αντιφρονούντων (βλέπε ΚΝΑΤ). Τα ΜΑΤ είδαν την ΚΝΕ και σκιάχτηκαν!
    3. Σήμερα, το άνω ηλικιακό όριο στην ΚΝΕ, τοποθετήθηκε από το ΚΚΕ στα 55 (άντρες) ή 60 (γυναίκες), σε μια προσπάθεια να αποδειχτεί ότι ο κομουνισμός ανανεώνει και βιολογικά τον άνθρωπο.
    4. Η λαϊκή σοφία,πάντως, διατύπωσε την άποψή της: Το πολύ το κάπα-κάπα κάνει το παιδί μαλάκα.
    5. Σύνθημα αναρχικών: Προσοχή! Κυκλοφορούν κνίτες με πολιτικά."
    (Σελίδες 258 & 259 από το προαναφερθέν Βιβλίο, εκδόσεις: Αρχιπέλαγος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια μέρα μετά το χημείο 3 μια φίλη ήρθε μπαρουτοκαπνισμένη 3 μέρες άυπνη .Ήταν στην ταράτσα του χημείου όταν, μου είπε ξεπήδησε από το πουθενά ένα τύπος οπλισμένος σαν αστακός και της κόλλησε το πολυβόλο στη μούρη ,ουρλιάζοντας κατακύλισε τις σκάλες και τελικά διέφυγε από ένα τούνελ που περνά κάτω από το χημείο ...Ακόμη μου είπε πως μίλησε εκεί με το άτομο που ήταν πριν τον νεαρό Καλτεζά στην ομάδα των πιτσιρικάδων που επιτέθηκαν στην κλούβα ήταν το προτελευταίο άτομο, το τελευταίο ήταν ο νεκρός πιτσιρικάς ,άκουσε μπαμ και ένα ωχ ,αμέσως γύρισε και πρόλαβε τον μικρό σε λοξή γωνία πριν σωριαστεί μερικά μέτρα πριν δυο μπάτσοι (με τα πιστόλια σημάδευαν ) ο ένα ήταν γονατιστός στο ένα γόνατο και ΄ο άλλος όρθιος , το παιδί την έφαγε από πίσω .Το ίδιο πρωί ασκήθηκε δίωξη κατά αγνώστων που ήσαν μπροστά στην σκηνή (έτσι εξαφάνισαν τους μάρτυρες ).Πού να τολμήσει κανείς να πάει για αυτόπτης μάρτυρας αφού τον απειλούσαν με κακούργημα...αυτά για την ιστορία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μπογιόπουλος είχε γράψει άρθρο στο Ριζοσπάστη στις 10/12/2008 λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου στο οποίο είχε κάνει αναφορά σε κουκουλοφόρους-χαφιέδες και δημοσίευσε τις φωτογραφίες του Χατζόπουλου ως παράδειγμα..Οι φωτογραφίες είχαν δημοσιευτεί στο Έθνος και στο Ριζοσπάστη. Τρομερό φαουλ εκ μέρους του γιατί τότε η οικογένεια Χατζόπουλου είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Στο άρθρο του Μπογιόπουλου δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του Χατζόπουλου μάλλον για ευνόητους λόγους. Κρίμα γιατί ο Μπογιόπουλος φαινόταν αν όχι καλύτερος σίγουρα ικανότερος από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " Μπογιόπουλος, Νίκος.
      Δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη που μιμείται,σε εμφάνιση,τον Λένιν. Πότε πότε εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα κι ευθύς αμέσως εξαφανίζεται ο διάλογος. Σαν το ΑΖΑΧ, ο Νίκος κάνει τον διάλογο αόρατο. Όποτε βλέπω τον Μπογιόπουλο, μου γεννιέται, αν κι άθεος, η επιθυμία να μπω σε μια εκκλησία και ν'ανάψω μια λαμπάδα στο μπόι μου, που δεν υπήρξαμε κομουνιστική χώρα, με τον Μπογιόπουλο στην κυβέρνηση. Συγγνώμη Νίκο, αλλά έχω και τρία παιδιά.

      Στο Άλτερ, 14-4-2008, σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, μεσούντος του σκανδάλου ντόπινγκ της ομάδας άρσης βαρών, ο Μπογιόπουλος περιέγραψε το ειδυλλιακό αθλητικό τοπίο της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας, όπου εκατομμύρια πολίτες αθλούνταν με χαρά. Στην παρατήρηση ότι οι δυο αυτές χώρες υπήρξαν η κοιτίδα των αναβολικών και του ντόπινγκ, απάντησε κυνικά ότι δεν συνελήφθη ποτέ κανένας ντοπαρισμένος! Απίστευτο θράσος, ψυχική διαταραχή ή και τα δυο;".
      [Σελίδες 330 & 331 από το Βιβλίο του Μιχάλη Πιτσιλίδη "Το γελοίον του πράγματος -μια σατιρική ματιά στον ελληνικό πανωλεθρίαμβο", εκδόσεις Αρχιπέλαγος, τέταρτη έκδοση (πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2009)].

      Διαγραφή
  6. -...τα μάθατε; Αυτοί, οι "με ΠΕΡΙΣΣευμα καρδίας" και πάντα έτοιμοι να ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ με την δρεπανοσφυρούκλα του αντικοΜΟΥΝΙσμού όποιον έχει άλλη γνώμη, διαφορετική απ'αυτήν που φωλιάζει στις κεφάλες τους, Φθονεροσιχαμενοεπιτέθηκαν, δια "ευφυούς" βιντεακίου, στους Αγγελάκα και Πανούση...
    Πάλι "καλά"...Σ'άλλες εποχές, αλλά ίσως και του μέλλοντος (ποτέ δεν ξέρεις...), θα τους πισωσβερκοπιστόλιαζαν...Ξέρουν αυτοί από τέτοια "καθαρίσματα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι όμως, τα ΚΝΑΤ υπάρχουν ακομα και σημερα. Στο τραγουδι-απαντηση (με το μυαλο τους) που βγαλανε για Πανουση&Αγγελακα καμαρωνουν για το χημειο του 79' (!).
    Είναι να απορει κανεις με τι ειδους χαπια κουμπωνονται οι σταλινόπληκτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να αυτοκτονήσεις με κωλοδάχτυλο α-πολιτική σβουνιά και έλα να μας πεις την εμπειρία σου...Μούλε.

      Διαγραφή
  8. -...οι με ΠΕΡΙΣΣεούμενο μυαλό δε αυτές ΕΓΚΕΦΑΛΑΡΕΣ έφτιαξαν και νέο βιντεάκι με σκηνές από το "Θα σε κάνω...Κνίτισσα"!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην ξεχνατε και το συνθημα της κνε στο χημειο του 2002 που πηρε τις εκλογες...''ελατε μια βολτα απ το χημειο, ολοι εσεις στα τεσσερα η ΠΚΣ στα δυο''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν είχε ποτέ καλή σχέση με τα υπόλοιπα κινήματα και χώρους της αριστεράς είναι πασίγνωστο.Το ότι θα έφτανε στο σημείο όμως να συνεργάζεται με δυνάμεις καταστολής ενάντια στα υπόλοιπα μπλοκ διαδηλωτών δεν θα περνούσε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.Είχα ακούσει κι εγώ αύτην την ιστορία με το χημείο αλλά δεν είχα δώσει βάση μέχρι που έγινα αύτοπτης μάρτυρας αύτου του αίσχους http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2011/10/20102011_27.html καμιά δικαιολογία απολύτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σας, στην τελευταία φωτογραφία μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι ποιος απο τα δεξιά στα αριστερά?
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τους τέσσερις, γνωρίζω το όνομα μόνο αυτού που είναι στην άκρη δεξιά Κώστας Χατζόπουλος, ο κιθαρίστας της ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ. Οι άλλοι δύο, με τα πολιτικά, ήταν μαζί με τον Χατζόπουλο, καταληψίες του Χημείου. Λέγεται ότι, ο γενειοφόρος ήταν Τούρκος αναρχικός.

      Διαγραφή
  12. Βρε αντικειμενικουλιδες βρε παλιό ζήλιαριδες το 2019 όπου και πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές η ΠΚΣ είναι δεύτερη δύναμη πανελλαδικά στα συγκεντρωτικά και στα ΑΕΙ και Τρίτη στα ΤΕΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή