Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ

Θαύμασε το λουλούδι, πριν ακόμη μαραθεί, έλεγε ένα τραγούδι της Γενιάς του Χάους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι των Ραδιοφώνων και της Τηλεόρασης, μας πασάρουν μαραμένα λουλούδια. Λέγεται, πως σε κάθε εποχή, υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να καταλάβεις,
ποιο είναι το πραγματικά νέο και φρέσκο. Είναι αυτό που το αγνοούν ή το κρύβουν. Αυτό, είναι βέβαια υπερβολή, που δείχνει όμως έστω και μερικά, την αλήθεια. Στην Ελλάδα, αυτό που συνήθως προβάλλεται λιγότερο έως καθόλου, είναι αυτό, που είναι σύγχρονο, και φέρνει νέα αισθητική και διαφορετική σκέψη. 
Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όταν για παράδειγμα, Διευθυντής του κρατικού μας Ραδιοσταθμού, ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, το Νέο, είχε τον πρώτο λόγο. 

Σήμερα όμως;

Σήμερα, μια σειρά ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, απαγορεύουν ουσιαστικά, την προβολή του καινούργιου, και προβάλλουν αντίθετα, τα πεπαλαιωμένα, του δικού τους καιρού, που ονομάζουν "ποιότητα" και "πρωτοπορία".
Οι νέοι άνθρωποι, στέκονται μακριά από όλα αυτά. Δεν τους αφορούν. Οι νέοι άνθρωποι ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, που καμιά σχέση δεν έχει, με όσα προβάλλει η τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο. 

Ένα παράδειγμα:

Το χιπ-χοπ. Για το κρατικό ραδιόφωνο, το χιπ-χοπ, δεν υπάρχει. Υπάρχουν αντίθετα σε ημερήσια διάταξη, κάτι αραχνιασμένα τραγούδια του 50 και του 60. Δεν λέμε πως αυτά τα τραγούδια, δεν αξίζουν ή δεν έχουν ποιότητα, λέμε απλά, πως ήταν εύοσμα άνθη, αλλά για τον καιρό τους. Που είναι τα σημερινά; Που είναι οι νέοι καλλιτέχνες;
Νομίζω πως εκεί στο κρατικό ραδιόφωνο (αλλά και στην τηλεόραση), θα πρέπει να ξεσκονιστούν τα ράφια. Να μπουν οι παλιές αξίες σε προθήκες γυάλινες, και σε θέσεις περίοπτες, γιατί είναι διαχρονικές και συνιστούν την Εθνική μας Μνήμη. Αλλά, να μπουν και βάζα με τα φρέσκα λουλούδια. 

Δεν είναι μόνο το χιπ-χοπ, είναι μια σειρά λαμπερών νέων καλλιτεχνικών μορφών, που απουσιάζουν. Έχω την εντύπωση, ότι απουσιάζει όλη η σημερινή νεανική έκφραση. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε μια "ανακαίνιση" και το κρατικό μας ραδιόφωνο, να συντονιστεί και με το τι γίνεται σήμερα;
Αλλά για να γίνει αυτή η πολιτιστική "ανακαίνιση", πρέπει οπωσδήποτε να μπουν νέα πρόσωπα που θα έχουν άλλες ιδέες. Αλλιώς, η νεολαία, θα μένει μόνο στο ιντερνετ, και οι εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου, θα ενδιαφέρουν μόνο μεγάλους. 

Παραπονιούνται στην ΕΡΤ. Λένε να μην απολυθεί κανένας. Συμφωνούμε. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έρθει και το καινούργιο. Και, έλεος πια, όταν μιλάμε για "καινούργιο", δεν εννοούμε μόνο, την Φωτεινή Δάρρα.


3 σχόλια:

  1. Εσύ γιατί λες πως μας έχουν φάει τ αυτιά με την Δάρρα; Τυχαίο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.
    Ρ.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, υπάρχει ...καρμικός έρωτας.Χαχαχαχα
    Μάρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μηπως επειδη ηταν γκομενα του παπαδημητριου της ερτ;η χρυση μετριοτης τραγουδιστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή