Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ και το αίνιγμα της Κρυσταλλίας

Το νέο τραγούδι της Κατερίνας Στικούδη, «Ψηλά Τακούνια», αποτελεί ύμνο στις ψηλοτάκουνες και κουνάμενες λυγερές. Απογοητεύθηκαν, βέβαια, ορισμένες εύσωμες θαυμάστριες της τραγουδίστριας, οι οποίες δεν μπορούν να φορέσουν ψηλοτάκουνα και να βρεθούν στο "άλλο επίπεδο". Όμως τι να κάνουμε; C'est la vie.

Μαθαίνουμε ότι το τραγούδι αυτό, το έχει γράψει αγόρι. Απορίας λοιπόν, άξιον, το πώς ο νεαρός, κατόρθωσε να νιώσει τόσο καλά την ψυχολογία της ψηλοτάκουνης. Το τραγούδι, παρουσιάζεται σαν χιπ-χοπ, αλλά είναι; Επί του θέματος, οι γνώμες διίστανται. Μέχρι τώρα, δύο είναι τα τραγούδια χιπ-χοπ, που έχουν γραφτεί για δεκάποντες, ένα είναι αυτό (αν θεωρηθεί χιπ-χοπ), και το άλλο, παλαιότερο, των FF.C, περίφημο για τον τίτλο του «Δέκα Πόντους τακούνι».
Πριν αναφέρω τις διαφορές των δύο αυτών τραγουδιών, θέλω να πω δυο λόγια για ένα πολιτιστικό θρίλερ, με πολλά πρόσωπα. Ένα θρίλερ που παρακολουθούμε όλοι, χοντροί και αδύνατοι, με μεγάλη αγωνία... 
Εν Αρχή λοιπόν, υπήρχε, ένα σχήμα δύο μουσικών, με το όνομα OtherView. Ούτοι, στόχο έχοντες «καριέρα στο εξωτερικό», όπως δήλωναν, έκαναν τα πάντα για να κατακτήσουν την επιτυχία. Προς τούτο, ανακάλυψαν τραγουδίστρια, ονόματι Κρυσταλλία. 

Φωτό: Η Κρυσταλλία, μια εικόνα χίλιες λέξεις...


Η κυρία Κρυσταλλία, πρώην χεβυμεταλλού, κοκκινομάλλα και ομοιάζουσα με την Τάμτα, είχε επιτυχία στις παρεπιδημούσες στα κλαμπ, τις έχουσες και ως φετίχ την ψηλοτάκουνη γόβα. Ανεδείχθη λοιπόν, γρήγορα, με την διασκευή του La Luna, ως εκπρόσωπος της απανταχού δεκάποντης κουλτούρας. 
Τι έγινε λοιπόν; Που πήγε η Κρυσταλλία; Την έφαγαν; Αυτό αναρωτήθηκαν οι φαν, όταν είδαν στην θέση της, την Στικούδη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Άλλοι είπαν ότι τσακώθηκαν, κι άλλοι ότι απλά η Κρυσταλλία, αφήνει προσωρινά το συγκρότημα, για να μπει σε νέα κόλπα (Your Face Sounds Familiar). 

Θα παραπονιόμουν κι εγώ και θα έκανα φασαρία, για την φοβερή αυτή απουσία, αν δεν έβλεπα στην θέση της Κρυσταλλίας, την Κατερίνα Στικούδη. Συγχαρητήρια δια την τύχην μας! Στην σημερινή Ελλάδα, δύο είναι οι διάσημες Κατερίνες. Η Κατερίνα Στικούδη, και η Κατερίνα Καινούργιου. Και οι δυο εκπροσωπούν επάξια, την δεκάποντη γόβα. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι αντικαταστάτρια της Κρυσταλλίας και η Καινούργιου. Προς στιγμή, είπα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω; Όμως βλέποντας το βιντεοκλιπ, αποφάσισα, ότι η Στικούδη είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο και συνεπώς αυτή είναι πλέον το εβληματικό πρόσωπο της κουλτούρας της γόβας.



Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημα αν το τραγούδι «Ψηλά Τακούνια» είναι χιπ-χοπ... Εδώ πραγματικά επικρατεί ταραχή. Μερικοί, λένε ότι  παρουσιάζει όλα τα στοιχεία του χιπ-χοπ, άλλοι όμως δηλώνουν ότι το τραγούδι αυτό, εκμεταλλεύεται το χιπ-χοπ. Κατά την δεύτερη αυτή άποψη, το τραγούδι εκφράζει την ψυχολογία των ξέκωλων και ανεγκέφαλων. Ακόμα, ότι είναι μια υπεροπτική και αστεία απάντηση, στο παλαιότερο «Δέκα Πόντους Τακούνι», με το οποίο οι FF.C και η Dogmother, απαξίωναν την κουλτούρα της γόβας! Δηλαδή, λένε, πως αυτός που έγραψε το «Τακούνια Ψηλά», ουσιαστικά θέλει να πει, πως στην Ελλάδα, η επιτυχία δεν βρίσκεται στην ποιότητα, αλλά στο κούνημα ενός ωραίου πισινού! Μα τι λόγια; Είναι ποτέ δυνατόν, στην Ελλάδα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;


6 σχόλια:

  1. Και τι μας νοιάζει εμάς αν η Στικούδη σαλτάρισε σε άλλο επίπεδο;Η κοπέλα έχει τόση σχέση με τη ραπ, όσο κι η θεια μου η Βασίλω στο χωριό...
    MC Jordan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί η Κρουστάλλω έχει καμιά σχέση με τη ραπ; Ή η άλλη η Φουρέρα, πως διάολο τη λένε...ρε σεις, αυτές όλες μυρίζονται τι ακούει η νεολαία και προσαρμόζονται. Παλιά ήταν τα ντισκοτσιφτετέλια. Τώρα τα μοντελοραπάδικα που το γυρνάνε και λίγο στο λαϊκό και πιανουν τελικά δουλειά στα μπουζούκια, αυτό είναι όλο το κόλπο. Το κακό είναι πως οι τηλεοράσεις μόνο κάτι τέτοιες δείχνουν. Είδατε εσείς ποτέ να αναφέρει κανένας τους πραγματικούς ραπάδες; Αλλά φταίνε και μερικοί ραπάδες που πασάρουν τέτοιες χαζογκόμενες ή κάνουν συνεργασίες με γυφτολαικάτζες.
    Μάρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σόουμπίζνα- αυτή ειναι η λέξη.
    Πιανουν το ραπ και το κανουν σοουμπιζνα.
    Ακομη και την Dogmother την ψησανε να φτιαξει στιχους για την Πρωτοψάλτη.
    Οποιος δεν ειναι στο κυκλωμα τον θαβουν.
    Συγκρινετε τα δυο ταργουδια, της Στικουδαινας και εκεινο των FF.C
    Της Στικουδαινας ειναι για μικρα παιδακια, το αλλο ειναι αυθεντικο ραπ.
    Της Στικουδαινας θα το παιξουν ολοι στις εκπομπες αλλα τους FF.C τους
    θαψανε, κι αν υπηρχε ακομα αυτο το συγκροτηαμ κανενας δεν θα τους καλουσε
    για παρουσιαση στην τηλεοραση.
    Αυτη ειναι η Ελλαδα.
    Νίκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τα "Ψηλά Τακούνια", έχει τραγουδήσει και η Άννα Βίσση (Ψηλα τακούνια φοράω απόψε για ξενύχτι και χορό...) και ο Κώστας Τουρνάς (Ψηλα τακούνια και μίνι φοράει η Ισμήνη...) και η Ασλανίδου (τι γυρεύω ξεβαμμένη και ξυπόλητη σε μία κούνια αγκαλιά με τα ψηλά μου τακούνια). Δεν ξέρω αν υπάρχει και κανένας άλλος. Πάντως η Στικούδη είναι συμπαθητική κοπέλα. Μην την χτυπάτε τόσο πολύ.
    Εντάξει παλιά έβγαινε και πόζαρε με βρακιά, αλλά την κόβω για εντάξει άτομο.
    Σπύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Στικούδη είμαι Θεάρα!Χωρίς πλάκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -...ας μου επιτραπεί, χάριν ευθυμίας, να "πειράξω" ολίγον τι το παλιό Ζαμπετολεχθέν:
    από φωνή χαμηλοτάκουνο
    αλλά από Κορμί...ψηλοτακουνάρα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή