Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Panx Romana

Το συγκρότημα Panx Romana. Από αριστερά: Γιάννης Βασιλειάδης (Γούντυ), Νίκος Χρονόπουλος (Camel) και Φραγκίσκος Νίνος (Frank). Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης, 1983

Tο όνομα του συγκροτήματος αποτελεί μιαέξυπνη παραποίηση της λατινικής φράσης Pax Romana, που σημαίνει Ρωμαϊκή Ειρήνη.Η πρόσθεση του n, κάνει το Pax να ακούγεται σαν ο πληθυντικόςαριθμός του punk, έτσι που θα μπορούσε πολύ ελεύθερα να μεταφραστεί σε Ρωμιοί πάνκηδες.


Ο Φρανκ (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2011)


Ιδρυτής του γκρουπ είναι ο Frank, που φεύγει από τους Stress
μετά τη Συναυλία στου Γκύζη, θέλοντας να φτιάξει ένα σχήμα που θα τον εκφράζει απόλυτα. Τι ήταν αυτό που τον παρακινούσε;
Ο Frank ήθελε κάτι διαφορετικό από το shock’n’roll που πίστευαν ο Κοντούλης και ο Δρίβας. Οι Stress επιδίωκαν πρώτα να σοκάρουν και μετά να περάσουν μηνύματα. Ο Frank, βλέπει το πανκ με τον αντίθετο τρόπο. Περισσότερο επιθυμεί να διδάξει και λιγότερο να σοκάρει.
Παιδί διαλυμένης οικογένειας, μεγαλώνει με τον Νίκο, τον μι-
κρότερό του αδελφό. Τα αδέλφια προστατεύονται ουσιαστικά μόνο από τη μητέρα τους, που αγωνίζεται ηρωικά για να αναπληρώσει το κενό του πατέρα.
Σε ηλικία δέκα χρόνων υφίσταται ισχυρότατο σοκ, όταν οδηγείται από τους αστυνομικούς να παραστεί στη δίκη της μητέρας
του, η οποία έχει συλληφθεί με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να προσηλυτίσει τα δυο παιδιά της. Κατήγορος ήταν ο ορθόδοξος παπάς της περιοχής, ο οποίος έτσι αγωνιζόταν να διαλύσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, στους οποίους ανήκε η μητέρα.

Αναπτύσσει μια προσωπικότητα εκρηκτική, που έχει μεγάλη
οργή και αναπόφευκτες προσλαμβάνουσες από τον αναρχισμό, το
πανκ και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η θέση του για τον Στρατό,
τον φέρνει σε κρίσιμο δίλημμα. Δεν θέλει να πάει στρατιώτης, διότι η πίστη του δεν το επιτρέπει. Έτσι, λοιπόν, υποκρίνεται και ένα «τρελόχαρτο», τον βγάζει από μια πολύ δύσκολη θέση.
Από τότε γράφει τραγούδια, τα περισσότερα κατά της θητείας. Αισθάνεται ίσως αβέβαιος, όταν ο αδελφός του Νίκος αποφασίζει να υπηρετήσει τη θητεία του, θεωρώντας ότι οι αντιλήψεις του Frank, είναι λάθος. Όμως, τι τραγική ειρωνεία της τύχης. Ο Νίκος, που βλέπει αυτό σαν σωστό, σκοτώνεται εκεί από έκρηξη νάρκης.

Ο Frank αφιερώνει στον αδελφό του τον πρώτο δίσκο των Panx Romana, που κυκλοφορεί το 1986. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας,
εκτός από τη συμμετοχή στη ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ, οι Panx Romana δεν έχουν δισκογραφία.



3 σχόλια:

  1. megalo group kai wraies palies epoxes me ta live pou edinan kai htan panta dynata kai pernagame fina gia mena ekei sta telh twn 80's me arxes tvn 90's. twra pia dystyxws den yparxei tipota...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα πιο συνηδειτοποιημενα γκρουπ του χώρου με διάρκεια και σταθερότητα στις αξίες του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή