Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΠΥΞ ΛΑΞ- Ζωντανή Ηχογράφηση στην ΕΡΤ, 1991.

Το 1991, παρουσίαζα στην ΕΡΤ την ραδιοφωνική εκπομπή ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ. 


Τότε, είχα και την ιδέα, να χρησιμοποιήσω το στούντιο παραγωγής, για να ηχογραφήσω καλλιτέχνες που θεωρούσα αξιόλογους. Τους καλούσα εκεί, και με μία ή δύο κιθάρες, εκείνοι, απέδιδαν τις «ακουστικές» ερμηνείες των τραγουδιών τους. Στον κύκλο αυτών των ηχογραφήσεων, ανήκουν και οι ΠΥΞ ΛΑΞ, τους οποίους κατέγραψα την ίδια χρονιά. Τραγούδησαν ως ντουέτο, οι Φίλιππος Πλιάτσικας και  Μπάμπης Στόκας.



Το σύνολο των ηχογραφήσεων με τους ΠΥΞ ΛΑΞ, περιλαμβάνει αρκετά τραγούδια, εδώ θα σας παρουσιάσω μόνο τα τρία από αυτά Έρχονται και δεν παίζουν μόνο δικά τους τραγούδια, αλλά και τραγούδια άλλων, που εκτιμούν ή είναι φίλοι τους. Ένα τέτοιο είναι και το τραγούδι «Η Φανή», του Βασίλη Καζούλη...
Οι ηχογραφήσεις αυτές, έχουν αξία για τους μελετητές του συγκροτήματος (και γενικότερα του ελληνικού ροκ), αφού δίνουν τον ήχο του γκρουπ, στα πρώτα του βήματα και με ένα τρόπο άμεσο, χωρίς να υπάρχει η επεξεργασία του στούντιο.

Από τις συζητήσεις που ηχογράφησα, παρουσιάζω ΕΔΩ , ένα απόσπασμα από συζήτηση που έκανα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Μου μιλά, για το παιδικά του χρόνια, για το Ροκ, για τα «νεύρα που του σπάσαν στον στρατό» και άλλα διάφορα. Ακούγοντας σήμερα τα λόγια του, αισθάνομαι την πρώτη εκείνη επαναστατική αθωότητα, την ρομαντική σκέψη του, και την απόφαση να απομακρυνθεί από το κιτς της εποχής και να αφοσιωθεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Από τότε πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια. Εύχομαι, αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, να τα διατηρεί ακόμα. 


Άλλα τραγούδια, από την ηχογράφηση ΠΥΞ ΛΑΞ, Acoustic Sessions, ERT 1991, σε μελλοντικές αναρτήσεις.

2 σχόλια:

  1. Αυτο που εχεις ανεβασει εδω ειναι ενα διαμαντι! Απιστευτο το οτι μπορουμε να ακουσουμε τους πυξ λαξ να τραγουδανε πριν γινουν μεγαλοι. Δεν εχω λογια, μεγαλα συγκχαρητηρια στον κυριο Μανωλη Νταλούκα. Θα του ειμαι ευγνώμων ολη μου την ζωη

    ΑπάντησηΔιαγραφή