Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: Διαφορές μεταξύ Διαχειριστών.

Αριστερά: Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αρθρογραφία στη Wikipedia. Τα περισσότερα άρθρα τα έχει η Αγγλία (4 εκατομμύρια)

Μια μεγάλη προσπάθεια, γίνεται εδώ και καιρό, στην Βικιπαίδεια (το ελληνικό τμήμα της Wikipedia), να αυξηθούν οι αναγνώστες και ο αριθμός των άρθρων. 

Λογικά, θα έπρεπε, μια ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια, να προσελκύει, όλο και περισσότερους χρήστες. Αυτό όμως, που είναι πραγματικότητα σε κράτη του εξωτερικού, στην Ελλάδα, δεν ισχύει. Εδώ, ο αριθμός των νέων χρηστών, δεν είναι ικανοποιητικός. Από καιρό, έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, και γίνονται προσπάθειες να προσελκυσθούν νέοι χρήστες και συντάκτες, μέσα από σειρά διάφορων projects και ομιλιών. Τα ηγετικά στελέχη της Βικιπαίδειας, ενθαρρύνουν τον κόσμο να μπει, και να αρθρογραφήσει, υποσχόμενα, ένα φιλικό περιβάλλον. 
Όμως, το πρόβλημα παραμένει.
Γιατί; Τι φταίει και αυτό το εγχείρημα της ελεύθερης Γνώσης, δεν αποδίδει, ιδιαίτερα στην Ελλάδα; 



Αριστερά: Απόσπασμα διαμαρτυρίας του Κω/νου Ντερζιώτη, εναντίον Διαχειριστών πης Βικιπαίδειας
Πολλοί λένε, ότι, εκείνο που φταίει, είναι, η συμπεριφορά που επιδεικνύουν, ορισμένοι εκ των εδώ Διαχειριστών. Μία συμπεριφορά υπεροπτική και αλλοπρόσαλλη, σαν να σε καλεί κάποιος στο σπίτι του, πολύ ευγενικά και όλο χαμόγελα, αλλά όταν πας, να σε ταράζει στις φάπες.
Το ρεπορτάζ, δείχνει ότι αρκετοί αποφασίζουν να γράψουν στην Βικιπαίδεια, που μετά όμως, το μετανιώνουν. Τα «δαγκώματα» από μερικούς ξεροκέφαλους Διαχειριστές, φαίνεται να δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι χρήστες, λένε, ότι μερικοί Διαχειριστές, μοιάζουν σαν τον παλιό χωροφύλακα, που απέκτησε εξουσία και βρήκε τρόπο να βγάλει το άχτι. Τα δαγκώματα, φθάνουν στο σημείο της προσβολής, και δεν σε λογαριάζουν, ακόμη και αν είσαι ειδικός πάνω σε ένα θέμα. 
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, ενός που θέλησε να γράψει άρθρο πάνω στον Βουδδισμό. Ο άνθρωπος, ισχυρίζεται πως είχε κάνει μελέτες και κατείχε το θέμα, αλλά έφαγε τόσες καρπαζιές που έφυγε και δεν επανήλθε. Άλλοι χρήστες, που πήγαν να αρθρογραφήσουν, είδαν με πίκρα το άρθρο τους να διαγράφεται. Όταν προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν, βρέθηκαν μπροστά σε Διαχειριστές, οι οποίοι τους παρατηρούσαν για το παραμικρό «μην μιλάς έτσι», «μην γράφεις κεφαλαία, είσαι ανάγωγος», «είσαι ατεκμηρίωτος», και άλλα ανάλογα, βασισμένα σε ένα δικό τους κώδικα, τον οποίο λατρεύουν. 

Η Διαχειρίστρια Ευγενία Αμαξίδου, από τις ικανές και πολύ ευγενικές παρουσίες της Βικιπαίδειας. Δυστυχώς, υπάρχουν άλλοι Διαχειριστές, που δεν έχουν την ευφυία και το ήθος της Ευγενίας...

Βεβαίως πρέπει να υπάρχει κώδικας, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται από μερικούς, ίσως, αντί να διαπαιδαγωγεί, εξευτελίζει. Πολλοί Διαχειριστές, μεταχειρίζονται το εύκολο κόλπο: Αν τολμήσεις να τους κάνεις κριτική, σε κατηγορούν αμέσως για προσωπική επίθεση, και βάσει του κώδικα σου επιβάλλουν την ποινή της φραγής. Θεωρούν μάλιστα, ότι η κριτική σου, αποτελεί επίθεση γενικά κατά της Βικιπαίδειας, εξισώνοντας τους εαυτούς τους με την Βικιπαίδεια, κατά το L'État, c'est moi.
Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά, έχει διώξει από την Βικιπαίδεια, πολλούς χρήστες. Και αυτή η συμπεριφορά, εμποδίζει εδώ, ένα σοβαρό εγχείρημα, να ευδοκιμήσει. Το πρώτο πρόβλημα της Βικιπάιδειας, είναι πρόβλημα Διαχείρησης. 


Το πρόβλημα ερμηνείας της Πολιτικής. 

Οι έλληνες Διαχειριστές, φαίνεται ότι όχι μόνο, αδυνατούν να τα βρουν με τους νέους χρήστες, αλλά και μεταξύ τους. Γίνεται άραγε ένας εσωτερικός καυγάς «περί παπλώματος»; Ποιος ξέρει. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι διαφωνούν σε θέματα πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουν.
Πρόσφατο παράδειγμα, η θέση που πρέπει να κρατούν, ως προς τους μπλόγκερς. Επί του θέματος, δύο πολιτικές εμφανίστηκαν. 

Η μία, είναι του Διαχειριστή Τάσου Τζαβάρα. Γι αυτόν, τα μπλογκς, είναι a priori όλα αναξιόπιστα. Με αυτή την θέση, διαγράφει οτιδήποτε στην Βικιπάιδεια, παραπέμπει σε μπλογκ, τον δε μπλόγκερ, χαρακτηρίζει με απαξίωση: «κύριο Κανενίδη».

Η άλλη τάση, είναι του Γραφειοκράτη, Κώστα Σταμπουλίδη (έχει το ψευδώνυμο Γεράκι). Ο Σταμπουλίδης, που ιεραρχικά είναι ανώτερος του Τζαβάρα (ως Γραφειοκράτης), εκφράζει την άποψη πως δεν είναι όλα τα μπλογκς αναξιόπιστα, αυτό εξαρτάται, από το ποιος και τι, γράφει. Με αυτή τη θέση, ο Σταμπουλίδης προτείνει να μην διαγράφονται οι παραπομπές που οδηγούν σε μπλογκ, όταν το μπλογκ είναι επώνυμο και γραμμένο από άνθρωπο που έχει γνώσεις. 
Βεβαίως επί του θέματος, υπάρχει επίσημη γραμμή της Wikipedia, και είναι αυτή που εκφράζει ο Σταμπουλίδης. Όμως, ο Τζαβάρας, φαίνεται ότι έχει εξεγείρει άλλους Διαχειριστές, που επιμένουν να απαξιώνουν, συλλήβδην τους μπλόγκερς. 

Μία άλλη διαφορά που είναι επίσης ουσιαστική, είναι η δεξαμενή άντλησης, αρθρογράφων.

Ο Τζαβάρας, που είναι Γυμνασιάρχης, απευθύνεται σε μαθητές, προτρέποντάς τους, να γράψουν στην Βικιπαίδεια. Αυτό, κατ αρχάς, ακούγεται καλό και δημοκρατικό. Έχει όμως μερικά τρωτά σημεία. Οι μαθητές Γυμνασίου, δεν έχουν τις γνώσεις να παρουσιάσουν ένα σοβαρό και αξιόπιστο λήμμα. Το θέμα που θα αναπτύξουν, όσο καλά και να το κάνουν, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο που θα γράψει, κάποιος, Πανεπιστημιακού επιπέδου. Έτσι, ο στόχος για περισσότερα άρθρα, μπορεί να πιάνεται με τα άρθρα αυτά, αλλά δεν πιάνεται ο στόχος για ποιοτικότερα άρθρα. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι, ότι υπάρχουν φορές που οι μαθητές ενθαρρύνονται να γράψουν άρθρα ειδικά, όπως για θέματα Ιατρικά. Εδώ, ο Τζαβάρας κάνει γκάφα. Κινδυνεύει να τον κατηγορήσει ο Ιατρικός Σύλλογος, πως παρουσιάζει άρθρα που φτιάχνουν παιδιά, και όχι ένας ειδικός Ιατρός. Θέματα που έχουν να κάνουν με την Δημόσια Υγεία, είναι πολύ ευαίσθητα και δεν πρέπει να ασχολείται κανείς, παρά μόνο αν είναι ειδικός. Ακόμα και ένα θέμα που «ακούγεται» απλό, όπως η διάρροια ή η γρίπη, όταν σε αυτό αναφέρεται τρόπος θεραπείας, αν δεν έχει την έγκριση του Ιατρικού συλλόγου, ειδικού Ιατρού, ή Πανεπιστήμιου, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο.
Φωτό: Εργαστήριο εκμάθησης επεξεργασίας της Βικιπαίδειας. Μαθηματική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Χ.Μπράτσας)

Με διαφορετική λογική, φαίνεται ότι κινείται ο Κώστας Σταμπουλίδης, αφού στοχεύει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτός, πραγματικά, ξέρει τι κάνει. Προσπαθεί να συνδέσει την Βικιπαίδεια, όχι με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Είναι μια έξυπνη κίνηση, που και κύρος θα δώσει στην Βικιπαίδεια, και ποιοτική αρθρογραφία.

3 σχόλια:

  1. Ωχ, κατάλαβα που το πας. Θέλεις οι παλαβομάρες σου να μπούνε και στη wikipedia. Επειδή με την ελληνική έκδοση όπως φαίνεται θα τα βρεις μπαστούνια, ασχολήσου καλύτερα με την αγγλική. Ειδικά το λήμμα της παραμάνας (safety pin για να μη σε τρέχω στα λεξικά) σηκώνει πολύ edit.
    Πλάκα-πλάκα την ήξερες την wikipedia πριν στην αναφέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήθελα ένα λήμμα για τους Sharp Ties. Τι να απέγινε άραγε ο Bees?
    http://www.youtube.com/watch?v=qjUOEAzL8es

    ΑπάντησηΔιαγραφή