Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ: Μια ελληνίδα καταγράφει τους πλούσιους μπατίρηδες της Αφρικής

Χαρακτηριστικός τύπος Sauper. Αν τον γυρίσεις ανάποδα, δεν πέφτει φράγκο.


Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω την Μελίνα Ματσούκα, την ελληνίδα σκηνοθέτρια που σαρώνει βραβεία στην Αμερική. Εκείνο που με έχει περισσότερο εντυπωσιάσει, είναι το βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε,
για το τραγούδι Losing You, της φίλης της Solange.

Είναι η πρώτη φορά που είδα Saupers, δηλαδή μέλη μιας παράξενης κουλτούρας, η οποία έχει κοιτίδα το Κονγκό, αλλά σιγά-σιγά αρχίζει να εξαπλώνεται, σε όλη την Αφρική.

Losing You - Solange from Bresi-Ando consults on Vimeo.

Αυτό το κίνημα, ονομάζεται Le Sape, από τα αρχικά του Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes
 που ελεύθερα θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν Κοινωνία Μοδάτων και Καλόγουστων Ανθρώπων. Πρόκειται, για αξιοσημείωτη κουλτούρα μπατίρηδων, που ντύνονται όμως με εξαιρετικό στυλ, αισθανόμενοι πλούσιοι και αυτάρκεις, εν τη πενία τους.
Το πιστεύω αυτής της κοινωνίας είναι:
«Ένας Sauper, είναι ένας άνθρωπος ευτυχισμένος, ακόμα και αν δεν έχει να φάει, αφού το καλό ρούχο του τρέφει την ψυχή και του δίνει ευχαρίστηση στο σώμα»
Αυτό απάντησε ένας Sauper, στον φωτογράφο Daniele Tamagni, ο οποίος πρώτος αναφέρθηκε σε αυτή την κουλτούρα, στο βιβλίο του Gentlemen of Bacongo (Εκδόσεις Trolley, 2009). 

Οι Saupers, δίνουν την εντύπωση πως είναι πάμπλουτοι δανδήδες, όμως στην πραγματικότητα είναι φτωχαδάκια που μπορεί να μένουν και σε παράγκες. Χρήματα, ελάχιστα έχουν, αλλά εκ του μηδενός σχεδόν, κατορθώνουν και ντύνονται με ωραία και πολύχρωμα ρούχα (τα ράβουν ή τα μεταποιούν, ραφτάδες της δικής τους  κοινότητας). Είναι ένας τρόπος κι αυτός, να διασκεδάσεις την πείνα σου, πριν σε μαζέψει βέβαια η πείνα για τα καλά, και βγεις εντελώς από τα όποια ρούχα σου και αρχίσεις να φωνάζεις γιούρια (τότε δεν θα εννοείς, τον ταβά με τα κουλούρια).

Η δική μας τώρα, η ελληνίδα Μελίνα Ματσούκα, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, στο λιτό, αλλά ευφάνταστο,  βιντεοκλίπ. Ας τα βλέπουν οι δικοί μας αυτά, που στα ελληνικά βιντεοκλίπ, παρουσιάζουν συνήθως, το πάμπλουτο κιτς, να πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε κότερα και παλάτια. Είναι η κατάρα της ελληνικής φυλής των τυχάρπαστων που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά, της λεγόμενης σόου-μπίζνας.
Και η Solange πολύ καλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου