Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Nicholas Liber)

Ο Νίκος Λιμπερόπουλος, μπροστά στο Χρυσό Κλειδί, στην Πλάκα (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2008).

Ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους, ο Νίκος Λιμπερόπουλος, γνωστός και σαν Nicholas  Liber,  έφυγε σήμερα για εκεί, από όπου, δεν υπάρχει επιστροφή. Καλό του ταξίδι.
Ο Νικόλας, αρρώστησε την Τετάρτη, εμφανίζοντας συμπτώματα που θεωρήθηκαν γρίπη. Γρήγορα όμως, σήκωσε υψηλό πυρετό και η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο πολύ, ώστε να εισαχθεί στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπου οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονία.

Παρ όλες τις προσπάθειες, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Νικόλας, δυστυχώς κατέληξε, σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 5 η ώρα το ξημέρωμα. 



Ο Δημήτρης Πουλικάκος, κοιτάζει το έργο του Νίκου Λιμπερόπουλου, Space Traveller (Φωτ.Μ.Νταλούκας, 2010).

Το καλλιτεχνικό έργο που αφήνει, είναι πολύ σημαντικό. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία, στην εποχή ακόμη της δικτατορίας, «κρεμώντας» τα έργα του στο ιστορικό Pop 11. Ανήκε τότε στην ομάδα παιδιών που σύχναζαν στο Χρυσό Κλειδί και στα ροκ στέκια της Πλάκας. Συνδέεται έτσι με την ελληνική Ψυχεδέλεια αλλά και το ελληνικό Underground. Στην μεταπολίτευση, ήταν μέλος της ομάδας Χταπόδια. Τα Χταπόδια, ήταν η πρώτη καλλιτεχνική ομάδα που σχηματίστηκε στα Εξάρχεια, μετά την πτώση της Χούντας. Λίγο μετά, συμμετέχει με ζωγραφικά έργα και σχεδιοιστορίες στην ΤΡΥΠΑ, το περιοδικό που εξέδιδε ο Τέος Ρόμβος. 
Υπήρξε στενός φίλος με τα σημαντικότερα πρόσωπα της ελληνικής ροκ σκηνής, όπως  τον Δημήτρη Πουλικάκο, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, και την ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Για τον Παύλο, φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του Εν Λευκώ, και για τη Γιόλα, έγραψε  ένα ποίημα, και της έκανε το πορτραίτο. 


Ένας από τους "μαγικούς" χάρτες του Liber, 2010.

Τα τελευταία χρόνια, ο Liber, είχε οδηγηθεί σε πνευματική ζωή, και ζωγράφιζε  "μαγικούς" ή "ψυχεδελικούς" χάρτες, όπου σημείωνε τα μέρη με χαμένους ή κρυμμένους θησαυρούς. Ο ίδιος έλεγε...

«Μέσα στον καθένα μας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει ανά πάσα στιγμή να ανακαλυφθεί. Οι χάρτες των νησιών με τους χαμένους θησαυρούς σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν. Στο να μας υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους και να μας παρακινήσουν να ψάξουμε επιτέλους να τους βρούμε».


5 σχόλια:

  1. Καλό ταξίδι αγαπητέ φίλε, στα έχω ήδη πει και σε άλλα φόρα. R.I.P. brother

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ. ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΣΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτης καλαμαρας24 Οκτωβρίου 2013 στις 12:58 π.μ.

    Καλό σου ταξίδι Νίκο. Εύχομαι να βρίσκεσαι σε κάποια απο τα μέρη σου αυτά που έχεις ονειρευτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O NIKOS ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΑΜ ΤΟ 2007-2008.ΕΦΥΓΕ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΛΑ ΤΟΥ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήσουν μέλος του ΖΑΜ ; Υπάρχει ηχογράφιση από το ZAM IN LEROS (2008) ;

      Διαγραφή