Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΝΙΣΗ. ΑΝΙΚΗΤΟ ΤΟ ΚΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Πέστε κάτι καλό ρε ζώα, για μένα...». 

Η Κατερίνα Στανίση είναι πονηρή βλαχάρα. Τους έχει βάλει στην πρίζα. Τελικά η διαφήμιση, διαφήμισε περισσότερο τη «θεά» με την τραβεστογόβα και λιγότερο τα ΤΖΑΜΠΟ με τα παιχνίδια.

Ο σκυλοκαυγάς, που ακολούθησε, υπήρξε και ωφέλιμος, αφού μάθαμε και άγνωστες λέξεις.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

STATUES IN MOTION - Επανακυκλοφορία

Επανακυκλοφορεί το ιστορικό άλμπουμ των Statues In Motion, από την GEHEIMNIS Rec. 

Δυστυχώς, σε 350 μόνο αντίτυπα. Γιατί άραγε;

Για τους «παλιούς» που αγάπησαν αυτά τα τραγούδια και ίσως ακόμη ενδιαφέρονται, θα δώσω μερικά στοιχεία.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ 1965

Η Λένα Στάθη, από τις τότε ενθουσιώδεις της "Χρυσής Νεολαίας". Φωτογραφία αγνώστου, 1965

Η δεκαεξάχρονη Λένα Στάθη φωτογραφίζεται στα 1965, μετά από μια συναυλία των FORMINX. Χαμογελά ευτυχισμένη αφού είδε από κοντά το αγαπημένο της συγκρότημα. 
Στα χέρια της σφίγγει το περιοδικό ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ που διαβάζει χωρίς να χάσει κανένα τεύχος. Στην τσάντα της έχει κρύψει έναν μικρό θησαυρό: το αυτόγραφο που της υπέγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πίσω από την φωτογραφία του συγκροτήματος. 



Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ- Διονύσης Σαββόπουλος

Κανένα άλλο μουσικό έργο δεν εκφράζει καλύτερα το ανυπότακτο, και ανήσυχο  πνεύμα των ελλήνων μπήτνικς, όσο το "Φορτηγό", ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Διονύση Σαββόπουλου. Το "Φορτηγό" είναι ένα έργο διαμάντι. 

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Panx Romana

Το συγκρότημα Panx Romana. Από αριστερά: Γιάννης Βασιλειάδης (Γούντυ), Νίκος Χρονόπουλος (Camel) και Φραγκίσκος Νίνος (Frank). Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης, 1983

Tο όνομα του συγκροτήματος αποτελεί μιαέξυπνη παραποίηση της λατινικής φράσης Pax Romana, που σημαίνει Ρωμαϊκή Ειρήνη.Η πρόσθεση του n, κάνει το Pax να ακούγεται σαν ο πληθυντικόςαριθμός του punk, έτσι που θα μπορούσε πολύ ελεύθερα να μεταφραστεί σε Ρωμιοί πάνκηδες.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967. Μια μπλόφα που έπιασε.

Σήμερα, 21 Απριλίου, είναι ημέρα που οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν επιτέλους, ότι η δικτατορία βασίστηκε σε μια μπλόφα. Δεν έγινε καμιά μάχη δημοκρατικών – φασιστών, στην οποία να νίκησαν οι φασίστες. Ο φασισμός, ήρθε με το προσωπείο του προστάτη, εμφανίστηκε μια νύχτα να προστατέψει δήθεν την δημοκρατία, και όλοι που ήταν τότε σε θέσεις κλειδιά, τσίμπησαν. 

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΑΒΕΛΑ

Ως επαναστατική και ως συνέχεια  του αριστερού κινήματος, χαρακτηρίζει ο Πάνος Τζαβέλας την ψυχεδελική νεολαία, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, κατά την Εποχή της Δικτατορίας. 

Στο απόσπασμα της συνέντευξης (που μου έδωσε τον Μάιο του 2006), αυτός ο μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού (έχασε το ένα του πόδι στον εμφύλιο), διατυπώνει τις εξαιρετικά πρωτοποριακές (και συνεπώς ενοχλητικές για μερικά σταλινικά μυαλά) θέσεις:

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ και το αίνιγμα της Κρυσταλλίας

Το νέο τραγούδι της Κατερίνας Στικούδη, «Ψηλά Τακούνια», αποτελεί ύμνο στις ψηλοτάκουνες και κουνάμενες λυγερές. Απογοητεύθηκαν, βέβαια, ορισμένες εύσωμες θαυμάστριες της τραγουδίστριας, οι οποίες δεν μπορούν να φορέσουν ψηλοτάκουνα και να βρεθούν στο "άλλο επίπεδο". Όμως τι να κάνουμε; C'est la vie.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ

Θαύμασε το λουλούδι, πριν ακόμη μαραθεί, έλεγε ένα τραγούδι της Γενιάς του Χάους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι των Ραδιοφώνων και της Τηλεόρασης, μας πασάρουν μαραμένα λουλούδια. Λέγεται, πως σε κάθε εποχή, υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να καταλάβεις,

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙ ΡΟΚ -Μια συζήτηση με τον Θανάση Γιαννόπουλο

Φωτο: Hippie Girl

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος, στο ενδιαφέρον του μπλογκ ΛΕΥΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ, έγραψε (με το ψευδώνυμο The Motorcycle Boy) πως κάποτε πρέπει να "οργανωθούμε", αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν  διαβάζει κάποιες «...θεωρίες που ανακαλύπτουν την απαρχή του ελληνικού ροκ στα μέσα της Γερμανικής Κατοχής (!!!!)». 
Φυσικά εννοούσε εμένα. 
Του απάντησα και ακολούθησε μία συζήτηση περί της έννοιας «Ροκ». 

Για όποιον ενδιαφέρεται, ιδού η αντιπαράθεση των απόψεων (την οποία και διανθίζω με φωτο από κυρίες που εκφράζουν συγκεκριμμένες τάσεις, ώστε να σπάσει η μονοτονία του κειμένου)...

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Δύο Ύμνοι, του 1963.

Φωτό: Ο πρόσκοπος Σαλπιγκτής στο 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορι. Μαραθώνας, Αύγουστος 1963.
Κάτω, ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης, ο μόνος που κατόρθωσε να κάνει, έστω για λίγο, την απαγορευμένη Πρώτη Πορεία Ειρήνης. Μαραθώνας, Απρίλιος 1963.



"Από τον Μαραθώνα ξεκινήσαμε 
να πάμε στην Αθήνα ξεκινήσαμε
Έλα κι εσύ μαζί μας..."
(Ο Ύμνος της Πορείας)

"Από την άκρη της Γης ξεκινήσαμε
σαν μαγεμένα της Άνοιξης πουλιά
και μια αυγή την φωλιά μας στήσαμε
στου Μαραθώνα την έρημη ακρογιαλιά"
(Ο Ύμνος του Τζάμπορι)

Δύο τραγούδια που έγιναν Ύμνοι. Ο «Ύμνος της Πορείας» και ο «Ύμνος του Τζάμπορι». Ο πρώτος, γραμμένος από τον Μίκη Θεοδωράκη, για την πρώτη πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η ελληνική νεολαία Bertrand Russell (Απρίλιος 1963). 
Ο δεύτερος, γραμμένος από τον Μάνο Χατζιδάκι, για το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι (Αύγουστος 1963).

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΟΙ ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΗΔΕΣ ΤΗΣ ΡΟΚ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Φωτο: Ο περίφημος Αρμάνδος Δελαπατρίδης. Αν και ήταν "αρπαγμένος" στο μυαλό, νόμιζε ότι κατείχε την απόλυτη αλήθεια.




Ο κάθε χώρος, έχει και τους γραφικούς του «αναμορφωτές», και «σωτήρες». Ανθρώπους που ξαφνικά κατελήφθησαν από «πνεύμα» και έγιναν κάτι σαν Βούδες. Μετά, δια του έργου και λόγου τους, ανέλαβαν να διαλύσουν τα σκότη της πλάνης μας. Στην ιστορία της Πολιτικής, ένας ήταν ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης.
Στην ιστορία του ελληνικού Ροκ, τρεις είναι οι Δελαπατρίδηδες, που ξεχωρίζουν. Οι θεωρίες που διακήρυξαν, άλλοτε είναι για γέλια και άλλοτε για κλάματα.