Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Τέταρτο Μέρος)

Το ψυχεδελικό συγκρότημα M.G.C. Δύο από τα μέλη του (Δ.Πουλικάκος και Δ.Πολύτιμος) φυλακίστηκαν το 1968 για χρήση μαριχουάνας. Η χρήση μαριχουάνας, ήταν η κύρια δικαιολογία για τους  χουντικούς, να συλλαμβάνουν νεαρούς και να τους παρουσιάζουν σαν αλήτες ή εμπόρους θανάτου. Με αυτόν τον τρόπο, απαξίωναν και όλα τα υπόλοιπα της ψυχεδελικής επανάστασης. Ποίηση, αμφισβήτηση, σπουδαία τραγούδια και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο, καταδεικνύονταν σαν εμπνεύσεις "αλητών", και "αναρχικών στοιχείων".

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

"ΨΥΧΩΣΗ!" από το +Ινστιτούτο [Πειραματικών Τεχνών]


Αναδημοσίευση από το 
the Institute [for Experimental Arts]

Η παράσταση «Ψύχωση» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται στο έργο “4.48 Psychosis” της Βρετανίδας συγγραφέως Sarah Kane η οποία αυτοκτόνησε το 1999 σε ηλικία 28 χρονών μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής του συγκεκριμένου έργου. 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ HARDCORE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Δεύτερο Μέρος)

Το ελληνικό συγκρότημα του Hardcore, Πορφυρία, σε  συναυλία στη Νέα Σμύρνη (1988). Μπροστά ο Τάσος, τραγουδιστής του συγκροτήματος και πίσω ο Σταμάτης Σπηλιωτόπουλος, κιθαρίστας. Και οι δύο φορούν τα χαρακτηριστικά καρό πουκάμισα του αμερικανικού Hardcore. Το ντύσιμό τους, είναι αμερικάνικο, και τίποτα δεν θυμίζει το πανκ της Αγγλίας.


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ: Αποδέχτηκα ότι δεν υπάρχω.

«Ο Άνθρωπος που ποτέ δεν υπήρξε»-Πορτραίτο του Νικόλα Άσιμου (Μ.Νταλούκας, 2013)

Ακούστε μία συζήτηση του Νικόλα Άσιμου, με τον Κώστα Τζωρτζάκη. Είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, πολύ βασικό, στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της συμβολικής σκέψης του Άσιμου.  Ο Νικόλας, προτάσσει το γνωστό του πιστεύω: Θες να μάθεις την Αλήθεια, έβγα έξω απ τη συνήθεια. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του πληνθέτη, αν και αυτό, όπως εξηγεί, το αναφέρει με σχετική έννοια, αφού δεν μπορεί να αναφερθεί στην απόλυτη αλήθεια.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Τρίτο Μέρος)

Jane Birkin. Από τις σημαντικότερες ψυχεδελικές του Swinging London, και από τις ωραιότερες μινιφορούσες.

Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε η χούντα, για την «αναμόρφωση» και την «ευπρέπεια» της νεολαίας, ήταν και η απαγόρευση της μίνι φούστας, . Η απαγόρευση, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι συνταγματάρχες αφού έγιναν περίγελος στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν σε μεγαλόπρεπη κωλοτούμπα, ενεργοποιώντας βλακώδη προπαγανδιστική εκστρατεία, που τους εμφάνιζε σαν ...υποστηρικτές της μόδας του μίνι. Επιχειρήματα, από την τότε χουντική προπαγάνδα, χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα, γνωστοί Δελαπατρίδηδες, για να «αποδείξουν», ότι οι συνταγματάρχες, ευλογούσαν την ψυχεδελική νεολαία.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (NICHOLAS LIBER) αφηγείται

Νίκος Λιμπερόπουλος (Nicholas Liber)- Φωτ Μ.Νταλ. 2008.

Ο Νίκος Λιμπερόπουλος (R.I.P), θυμάται τον εαυτό του στην ηλικία των16 χρόνων, όταν ζούσε στα Αναφιώτικα και έκανε τις πρώτες παρέες, στο Χρυσό Κλειδί, στην Φολκ 17 και στο Pop 11.







Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Nicholas Liber)

Ο Νίκος Λιμπερόπουλος, μπροστά στο Χρυσό Κλειδί, στην Πλάκα (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας, 2008).

Ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους, ο Νίκος Λιμπερόπουλος, γνωστός και σαν Nicholas  Liber,  έφυγε σήμερα για εκεί, από όπου, δεν υπάρχει επιστροφή. Καλό του ταξίδι.
Ο Νικόλας, αρρώστησε την Τετάρτη, εμφανίζοντας συμπτώματα που θεωρήθηκαν γρίπη. Γρήγορα όμως, σήκωσε υψηλό πυρετό και η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο πολύ, ώστε να εισαχθεί στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπου οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονία.

Παρ όλες τις προσπάθειες, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Νικόλας, δυστυχώς κατέληξε, σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στις 5 η ώρα το ξημέρωμα. 

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΤΕΚΑΣ;

Άντα Λαμπάρα και Γιάννης Μπελτέκας.
Επιστρέφουν μαζί;

Είδηση βόμβα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, που ακόμα δεν έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, ο Γιάννης Μπελτέκας, ετοιμάζει την επανεμφάνισή του στον μουσικό χώρο.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, έχει συναντηθεί αρκετές φορές με την Άντα Λαμπάρα, με σκοπό την συνεργασία τους. Μπελτέκας και Λαμπάρα, έχουν παίξει πρόσφατα, και σε ιδιωτικό χώρο, μαζί. Δεν γνωρίζουμε όμως, αν υπάρχει υλικό, από αυτή την συνεργασία, που για άγνωστους λόγους, κρατήθηκε μέχρι τώρα, μυστική.


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ: Μια ελληνίδα καταγράφει τους πλούσιους μπατίρηδες της Αφρικής

Χαρακτηριστικός τύπος Sauper. Αν τον γυρίσεις ανάποδα, δεν πέφτει φράγκο.


Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω την Μελίνα Ματσούκα, την ελληνίδα σκηνοθέτρια που σαρώνει βραβεία στην Αμερική. Εκείνο που με έχει περισσότερο εντυπωσιάσει, είναι το βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε,
για το τραγούδι Losing You, της φίλης της Solange.

Είναι η πρώτη φορά που είδα Saupers, δηλαδή μέλη μιας παράξενης κουλτούρας, η οποία έχει κοιτίδα το Κονγκό, αλλά σιγά-σιγά αρχίζει να εξαπλώνεται, σε όλη την Αφρική.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ HARDCORE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Πρώτο Μέρος)

Το αμερικάνικο συγκρότημα Black Flag, υπήρξε το ισχυρότερο πρότυπο για τους έλληνες Hardcore. 

Το ελληνικό Hardcore, είναι ξεχωριστή κουλτούρα του πανκ, που έχει ως κύρια πρότυπα, τα πανκ συγκροτήματα της Αμερικής και ιδιαίτερα της Δυτικής Ακτής. Το πανκ της Αμερικής, που ονομάστηκε Hardcore, ήταν πολύ διαφορετικό, από το πανκ της Αγγλίας. Στην Αμερική δεν υπήρξαν πολλοί, μιμητές του Sid Vicious με πέτσινα μπουφάν, κονκάρδες και παραμάνες. Στην Δυτική Ακτή, οι πανκ, είχαν άλλη μορφή, έκαναν σερφ και πατίνια.


Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΥΛΗΣ: "Φωτιά βάζω στην πόλη μου..." είπε και εξαφανίστηκε στο Άγιο Όρος!

To 2005, όταν ο Βασίλης Γκουνταρούλης έβγαλε τον δίσκο «Φωτιά βάζω στην πόλη μου», τον ρωτούσαν επίμονα τι εννοεί, και αν ήθελε, πραγματικά, να κάψει την Θεσσαλονίκη.
Στις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε, πριν εξαφανιστεί, εξηγούσε, πως η πόλη που έπρεπε να πυρποληθεί, δεν ήταν η Θεσσαλονίκη, ήταν μια πόλη εσωτερική, ένα σύστημα ιδεών και ένας τρόπος ζωής...


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Δεύτερο Μέρος)

Ο Μικ Τζάγκερ, φορώντας ένα είδος ελληνικής φουστανέλας, με ψυχεδελικό τρόπο. Η φουστανέλλα, όμως, όπως την όριζαν οι χουντικοί, ποτέ δεν θα φοριόταν από τον Μικ Τζάγκερ

Γέρικα χέρια, ξεριζώνουν λουλούδια. Με αυτή την εικόνα, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε, το χτύπημα των χουντικών, στον ψυχεδελικό κόσμο. 
Χούντα και Ψυχεδέλεια: Δύο κόσμοι, εντελώς διαφορετικοί, όπου οι αξίες και τα ιερά του ενός, είναι αμαρτήματα, για τον άλλο.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ και POLL, στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 1972.

Η Δέσποινα Γλέζου και η Κρις Κίνγκ, των Νοστράδαμος. Φωτογραφία:; Ευσταθία Ναυπλιώτη, Σεπτέμβριος 1972.

Και οι POLL, και οι Νοστράδαμος, ανήκουν στα λεγόμενα ιστορικά συγκροτήματα.
Με τον όρο «ιστορικά συγκροτήματα», ονομάζουμε, τα συγκροτήματα της ψυχεδελικής νεολαίας, που η ροκ παράδοση, θεωρεί, ως τα σημαντικότερα, στην Εποχή της Δικτατορίας.   Η Ροκ παράδοση, δεν είναι ένα κείμενο, ούτε βιβλίο. Διαμορφώθηκε σε πραγματικό χρόνο, από το συλλογικό αισθητήριο και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Αυτή η παράδοση, θέλει, σαν σημαντικότερα συγκροτήματα της ψυχεδελικής νεολαίας, τους :

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Πρώτο Μέρος)

Αριστερά: Φωτογραφία από δημοσίευμα για την Ψυχεδελική Νεολαία. σε περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας, εποχής της δικτατορίας (Μάρτιος 1970). Το άρθρο, τονίζει την "τάση φυγής" που χαρακτηρίζει και "μάστιγα". Αναφέρει τα κοινόβια, και υπογραμμίζει τον κίνδυνο, να χαθούν τα παιδιά από το σπίτι. Αγνοώντας την ουσία, απαξιώνει εντελώς το φαινόμενο, προκαλώντας έτσι, την ψευδαίσθηση της "χίπικης απειλής", στους φιλήσυχους νοικοκυραίους.


Η χούντα, από νωρίς είχε αντιληφθεί, ότι η ψυχεδελική διάθεση, ήταν ένα σοβαρότατο εμπόδιο, στο να μπορέσει να περάσει, τα φασιστικά ιδεώδη. Η κουλτούρα που μετέφεραν τα συγκροτήματα της Βρετανικής Εισβολής, και του Καλοκαιριού της Αγάπης, βρισκόταν στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, από όσα «δίδασκαν» οι συνταγματάρχες. 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΔΙΟΤΙ ΕΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΕΙ

Δημοσίευμα σε εφημερίδες, στην Εποχή της Δικτατορίας (30 Μαίου 1967)

Μερικοί, λένε, πως δεν μπορούν να καταλάβουν, την διαφορά των δημοκρατικών κομμάτων από τον φασισμό. Η απορία τους, στηρίζεται σε έναν συμψηφισμό: Αν η Χρυσή Αυγή, είναι φασιστικό κόμμα, τα άλλα κόμματα, που μας έφεραν το Μνημόνιο, δεν είναι;
Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Καζάκης, με άρθρο στο μπλογκ του, αναρωτιέται ...

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (Το τεστ της Rihanna)

Rihanna : Την διαγράφουμε εύκολα, γιατί δεν ανταποκρίνεται ίσως στην εικόνα, που έχουμε για το ροκ, στο μυαλό μας. Η Τέχνη, όμως, δεν κρίνεται ποτέ από την Ιδεολογία. Και το Ροκ, δεν μπαίνει κάτω από μαζική καταχώρηση. Η συνάντηση των διαφορετικών, είναι που έχει αξία.

Μήπως έχουμε προσβληθεί κι εμείς, από μορφές φασισμού και δεν το ξέρουμε; Μήπως η σκέψη μας δεν είναι τόσο ελεύθερη, όσο νομίζουμε;
Μήπως απορρίπτουμε καλλιτέχνες, μόνο και μόνο, επειδή δεν συμφωνούν με όσα εμείς, ιδεολογικά πιστεύουμε, για την Τέχνη;
Τέχνη και Ιδεολογία-δυο κυρίες που τις χωρίζει μια αλλαγή βλέμματος ή μήπως υπάρχει, μια άβυσσος, μεταξύ τους;