Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

JOANNA DRIGO - Συνέντευξη

Η Joanna Drigo (Μ.Νταλούκας, Νοέμβριος 2011)


Η Joanna Drigo είναι μία από τις σημαντικότερες  παρουσίες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Την φωτογράφισα μπροστά από σωρό κούτσουρα, για δύο λόγους. Ο πρώτος, είναι κυριολεκτικός: ζούμε στην εποχή των κούτσουρων.
Ο δεύτερος, είναι μεταφορικός.


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ - Η πρώτη εκδήλωση του Υπαρξισμού στην Ελλάδα.

Στο δωμάτιο της Νάτας, ένα από τα κέντρα δράσης των Ανεύθυνων.
Από αριστερά : Ρωμαίος Ζουλούμης, Τάκις Βασιλάκης (;), Ευθαλία Αργυροπούλου, Μίνως Αργυράκης. Μπροστά οι δύο κοπέλες που κάθονται στο πάτωμα: Νέλλη
Ανδρικοπούλου και Νάτα Μελά. Η κοπέλα που έχει κρύψει το πρόσωπό της ανάμεσα στα χέρια, είναι η γλύπτρια Αλεξάνδρα Νικολετοπούλου. (Φωτό αγνώστου, 1945, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα).


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΛΙΝΑ Fidtz : Το κορίτσι με την ψυχεδελική αύρα


Η Μελίνα Fidtz, τραγουδά στα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος, ανάμεσα σε άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος Obsession (Άνοιξη του 2013).

Οι Obsession, είναι ροκ συγκρότημα από το Ηράκλειο Κρήτης. Σχηματίστηκαν το 2009, κι ενώ όλα τα μέλη, ήταν ακόμα μαθητές στην Α Λυκείου. Παρουσίασαν διασκευές γνωστών τραγουδιών (Getting Away, Blue Jeans, Sweet Child of Mine κ.α) και ένα ποτ-πουρί, αυτών των διασκευών, μπορεί να δει κανείς, σε βίντεο που έκαναν, εκ του προχείρου,  φέτος την Άνοιξη,  στην Αθήνα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΕΞΙΑ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ : Impostule

Η Αλέξια Χατζησταύρου (φωτογραφία της, επεξεργασμένη  από τον Μανώλη Νταλούκα, 2013).

Η Αλέξια, παρουσίασε τον πρώτη δίσκο της, με τίτλο Impostule, μια λέξη επινοημένη από την ίδια (ύστερα από αναγραμματισμό) που μπορεί να ερμηνευτεί σαν Απάτες. Πρόκειται για τις πανέμορφες "απάτες" που δημιουργεί η Τέχνη, σαν ματασχηματιστής της μίζερης πραγματικότητας. Θα όριζα συνεπώς αυτές τις "Απάτες", σαν μοναδικές Αλήθειες.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 1973. Μερικά καλλιτεχνικά έργα, από τον πραγματικό χρόνο.

Η φωτογραφία του Βασίλη Καραμανώλη: το τανκς, μπροστά στην Πύλη του Πολυτεχνείου, νύχτα, ώρα 02.30 προς το ξημέρωμα 17ης Νοεμβρίου 1973.

«Σπάστε την πόρτα και τσακίστε τους!» διέταξε ο συνταγματάρχης Θρασύβουλος Γιοβάνης, και το τανκς, με αναμμένους τους μεγάλους προβολείς κινήθηκε μπροστά. 
Το οδηγούσε ο στρατιώτης Σκευοφύλαξ, με ασφαλισμένη την θυρίδα ορατότητας για να μην βλέπει τους φοιτητές και λυγίσει. Οι φοιτητές, μέσα από τα Κάγκελα, φώναζαν «Είσαστε αδέλφια μας, δεν θα μας χτυπήσετε», αλλά διαψεύσθηκαν.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, έξω από τα κάγκελα της πρώην ΕΡΤ, θυμήθηκε την "αξιοπρέπεια" και τη "δημοκρατία". Δίπλα του, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον λαό, «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας», την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ενώ εντός της Βουλής θα διεξαγόταν η συζήτηση για την Πρόταση Δυσπιστίας.
Όμως ο λαός δεν ανταποκρίθηκε, και το Σύνταγμα, δεν «βούλιαξε», κάτω από την λαϊκή διαμαρτυρία.
Γιατί άραγε;

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Κώστας Ποθουλάκης-Φιλώτας Βασκαλής (Βίοι Παράλληλοι)

Πάνω : Ο Κώστας Ποθουλάκης (Fever) των Villa 21.
Κάτω : Ο Φιλώτας Βασκαλής (Feel Scars) των Yell-O-Yell.

Villa 21- Yell O Yell



Δύο από τα καλύτερα συγκροτήματα του ελληνικού New wave, και τα πρώτα που παρουσιάστηκαν με την εταιρεία Creep. Οι δύο φίλοι (και οι δύο μουσικοί, ζωγράφοι και στιχουργοί) Κώστας Πο­θουλάκης (με το ψευδώνυμο Fever) και ο Φιλώτας Βασκαλής (με το ψευδώνυμο Phil Scars (ή Feel Scars ή Fill Feel), αποφασίζουν τον Σεπτέμβριο του 1981, να σχηματίσουν το γκρουπ Villa 21. Το όνομα του γκρουπ, ήταν τιμη­τική αναφορά, στην κλινική για νεαρούς σχιζοφρενείς, που ίδρυσε ο ψυχίατρος David Cooper.