Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ- Καθημεροινές Καταστάσεις (1982)

Το τραγούδι «Καθημεροινές Καταστάσεις» (επίτηδες με οι), του πανκ συγκροτήματος ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ, είναι αριστουργηματικό και ομιχλώδες. Μεταφέρει μια αγωνιώδη κραυγή (Δεν υπάρχει ζωή στα πρέπει της καθημερινότητας) αλλά και ένα άλυτο εδώ και τριάντα χρόνια μυστήριο (Τι απέγινε ο στιχουργός του;).



Ο άνθρωπος που έγραψε αυτούς τους στίχους, ήταν, τότε δεκατετράχρονο παιδί, ο Τάσος Κουμπιός. Αυτός λοιπόν μας παρέδωσε, στα τέλη του 1982, ένα οργισμένο ποίημα, που για το πανκ, έχει αξία και συμβολική, ανάλογη που έχει για το Ροκ, το «Ξεχασμένο Πηγάδι» του Αντώνη Τριανταφύλλου. Ο Άνθρωπος, είναι εγκλωβισμένος στα τόσα καθημερινά «ΠΡΕΠΕΙ» , ώστε τελικά, παύει να ζει, είναι ουσιαστικά πεθαμένος.
Το ποίημα τιτλοφορείται «Καθημεροινές Καταστάσεις», επίτηδες με οι, δεν πρόκειται για γραμματικό λάθος. Οπωσδήποτε, φέρνει την εικόνα της Κραυγής του Μουνχ, ο ήρωας αισθάνεται να πνίγεται και έχει διάθεση να δραπετεύσει.



Η δραπέτευση φαίνεται ότι έγινε στην πραγματικότητα, όταν δυο χρόνια αφού κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο Τάσος Κουμπιός χάθηκε εντελώς ξαφνικά.
Τι έγινε εκείνο το παιδί; Κανένας δεν ξέρει, επισήμως έχει κηρυχθεί σε αφάνεια.
Το 1985, μπάρκαρε σε καράβι και έφθασε σε λιμάνι του Καναδά. Εκεί εξαφανίστηκε.
Τι άνθρωπος ήταν ο Τάσος Κουμπιός; Ο ίδιος, χαρακτήριζε τον εαυτό του,  σαν «παράξενο» και «αναρχομηδενιστή». Είχε βασανιστικά ερωτήματα και έγραφε συνεχώς ποιήματα.


Το 1989, συνέβη κάτι πολύ περίεργο, που ίσως δείχνει πως ο Τάσος ζει και πως σκηνοθέτησε ο ίδιος την εξαφάνισή του. Συγκεκριμένα, άγνωστος εμφανίστηκε στο σπίτι του αδελφού του, μεταφέροντας το μήνυμα «Ο αδελφός σου ζει, και κινείται μεταξύ Ελβετίας και Νοτίου Αφρικής. Μου είπε να σου πω ότι είναι καλά, αλλά ποτέ να μην τον ψάξεις». Αυτά είπε το άγνωστο πρόσωπο και βιάστηκε να χαθεί, αγνοώντας τις ερωτήσεις του Μιχάλη.

Το συγκρότημα ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ Α.Ε, σχηματίστηκε το 1979, στην συνοικία Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Μέλη του συγκροτήματος ήταν οι : Μιχάλης Κουμπιός (Φωνή-Πλήκτρα), Νίκος Ζηλάκος (μπάσο), Νίκος Μόσχος (Πλήκτρα), Νίκος Χούλης (Ακόρντα), Νίκος Μπαρμπούνης (Κιθάρα), Νικήτας Μπαρμπούνης (Τύμπανα).
Γρήγορα παίρνουν πανκ κατεύθυνση και το 1982, ο Μιχάλης Κουμπιός, συμφωνεί με το Happening να κυκλοφορήσουν μικρό δίσκο.
Όμως τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν συμφωνούν, αφού πίστευαν πως ένα πανκ συγκρότημα δεν μπορεί να συνεργαστεί με εμπορική επιχείρηση και ένα κατάστημα Δίσκων.
Έτσι ο Μιχάλης αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει για την ηχογράφηση, άλλους μουσικούς. Συνεπώς, το συγκρότημα που παίζει στον πρώτο δίσκο δεν είναι οι ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ Α.Ε. Το σχήμα αποτελείται από τους : Γιώργο Σπανό (Μπάσο), Μιχάλη Μπρέζα (Τύμπανα), Παναγιώτη Ζυγούρη (Κιθάρες) και Μιχάλη Κουμπιό (Φωνή).
Ο Δίσκος ηχογραφείται τον Δεκέμβριο του 1982 και περιλαμβάνει δύο τραγούδια, και τα δύο σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού. Το πρώτο (Η Καινούργια Επανάσταση) στιχουργικά είναι γραμμένο από τον Χρήστο Τσιόγκα, και το δεύτερο (Καθημεροινές Καταστάσεις) από τον αδελφό του Μιχάλη, Τάσο.



1 σχόλιο: