Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ : Πάνω από μισό αιώνα στον Ροκ Δρόμο.

Πορτραίτο του Δημήτρη Πουλικάκου. Φωτογραφία από τον Σίμο Τσαπνίδη, Αρχηγό των ελλήνων Υπαρξιστών. Λονδίνο,  Αύγουστος 1966. Επιχρωμάτιση Μ.Νταλούκας.

Στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2014, θα γίνει διήμερο πάρτι, στο κλαμπ Gagarin205, ως τιμητική αναφορά στο έργο των δύο ροκ Δημήτρηδων, του Δημήτρη Πουλικάκου και του Δημήτρη Πολύτιμου.
Η εκδήλωση έχει τον τίτλο Παραμύθι Xωρίς Όνομα: 47 χρόνια MHTS.O.S. + 49 χρόνια Δημήτρης Πολύτιμος.


Πράγματι, ο Πολύτιμος είναι 49 χρόνια στον μουσικό δρόμο, αρχής γενομένης το 1964, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο κλαμπ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, παίζοντας τζαζ. Ο Πουλικάκος πάλι, στα τέλη του 1967, αναλαμβάνει τον ρόλο μπασίστα (και τραγουδιστή) στο ιστορικό συγκρότημα MGC. Συνεπώς ως μουσικός κλείνει 47 χρόνια.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, ως μπήνικ και on the road, ανάμεσα στην πρώτη του γυναίκα Σάρα και τον Πιτ Κουτρουμπούση. Φωτογραφία αγνώστου, πιθανώς το 1963.

Όμως η μουσική, είναι μία μόνο μορφή και όταν λέμε ροκ δεν εννοούμε μόνο τραγούδια.
Τα 47 και 49 χρόνια που αναφέρονται στο «Παραμύθι χωρίς όνομα», προσδιορίζουν μεν την μουσική διαδρομή, αλλά όχι και την συνολική ροκ πορεία Αν μιλήσουμε για ροκ δρόμο, και οι δύο έχουν ήδη διανύσει πορεία πάνω από μισό αιώνα.
Και ο Πολύτιμος, και ο Πουλικάκος, ανήκουν στις πρώτες παρέες των μπήτνικς που δρουν στην Αθήνα, από τις αρχές του 1960. Φίλοι των Μακρή, Ακριθάκη, Θεοφιλόπουλου, Αρώνη, Ευθυμιάδη, Κουτρουμπούση κ.α.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, ως μπήτνικ, γράφει ποιήματα και ταχυδράματα. Παρουσιάζει (ή συμμετέχει σε) ταχυδραματκές παραστάσεις, όπως το χάπενινγκ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ, που ανεβάζει με τον Πιτ Κουτρουμπούση στο κλαμπ ΣΥΜΠΟΣΙΟ στην Πλάκα (14 Απριλίου 1963). Μην ξεχνάμε και την συμμετοχή του στο περιοδικό ΠΑΛΙ, το πρώτο περιοδικό που εκφράζει το πνεύμα του beat στην Ελλάδα (1963). Αυτές είναι οι πρώτες καλλιτεχνικές του δημιουργίες, που βεβαίως προηγούνται των τραγουδιών. Το ποιητικό και ταχυδραματικό έργο που παρουσιάζει στις αρχές του 60, είναι εξίσου σημαντικό με τα τραγούδια που εμφανίζει αργότερα, και δεν πρέπει να αγνοείται. Είναι λάθος να βλέπουμε τον Πουλικάκο μόνο σαν τραγουδοποιό, όπως είναι λάθος, να λέμε ροκ, και να εννοούμε μονάχα τραγούδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου