Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ : Αναμνήσεις από την Εποχή της Δικτατορίας

Ο Κώστας Τουρνάς (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας Φεβρ 2005)

Απόσπασμα από συζήτησή μου με τον Κώστα Τουρνά.
Ο Τουρνάς αναφέρεται στα χρόνια της ελληνικής Ψυχεδέλειας και περιγράφει το πώς αυτός βίωσε την Εποχή της Δικτατορίας.
Θυμάται, το πώς έγραψε το τραγούδι «Άνθρωπε αγάπα», ύστερα από την μεγάλη εντύπωση που του έκανε το φιλμ Φράουλες και Αίμα.
Η συζήτηση περιλαμβάνει ακόμη και τις πρώτες κινήσεις που έγιναν για τον σχηματισμό του ιστορικού συγκροτήματος Poll.

Η συνέχεια της συζήτησης σε μελλοντικό ποστ.


4 σχόλια:

  1. Κάπου στο 8:25 παραδέχεται (προς τιμήν του) ότι επι δικτατορίας δεν ήταν συνειδητοποιημένος. Ούτε και μεταγενέστερα όμως φαίνεται να συνειδητοποιήθηκε αφού έβαζε υποψηφιότητα για βουλευτής (και μάλιστα με την ελληνοχριστιανική Ν.Δ.)
    Με την ευκαιρία: δεν ξέρω άλλη χώρα που οι ροκ μουσικοί να ανακατεύονταν με τα κομματόσκυλα, τόσο όσο εδώ. Κι ο Σιδηρόπουλος έπαιζε σε κομματικά φεστιβάλ του ΠΑΣΟΚ κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καλλιτέχνες είναι υπεράνω κομμάτων.
    Τι σημασία έχει αν «έβαλε υποψήφιος με τη ΝΔ» ;
    Και ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν φίλος του Καραμανλή, και μάλιστα διορίστηκε από τον Καραμανλή στην διεύθυνση του ΤΡΙΤΟΥ. Μειώνει αυτό καθόλου τον Μάνο Χατζιδάκι; Όχι βέβαια, ο Χατζιδάκις απέδειξε ότι έφερε κάτι το καινούργιο στο Ραδιόφωνο, κάτι που έμεινε στην ιστορία.
    Μην κάνεις το λάθος να διαχωρίζεις τον κόσμο σε αριστερούς και δεξιούς. Χώρισέ τον καλύτερα: σε αυτούς που αξίζουν και στους άχρηστους. Αν κάποιο κόμμα, οποιοδήποτε κόμμα, προωθήσει σε θέση ευθύνης, έναν άξιο, τότε μπράβο στο κόμμα.
    Μακάρι να έβγαινε βουλευτής ο Τουρνάς, και μακάρι να είχαμε βουλευτές με τη σεμνότητα και την αξιοσύνη του Τουρνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν, όπως λες, οι καλλιτέχνες ειναι υπεράνω κομμάτων δεν θά 'πρεπε να ανακατεύονται με αυτά. Και ειδικά οι τής αυθεντικής ροκ (όπως ο Τουρνάς), η οποία στάθηκε πάντα έξω και απέναντι από το Σύστημα.

      Το παράδειγμα με τον Χατζιδάκι το βρίσκω άστοχο. Άλλο να γίνεις κομματικό μέλος και να ψηφοζητάς για βουλευτιλίκια κι άλλο αυτό που έκανε ο Χατζιδάκις χωρίς να ανήκει σε κάποιο κομματικό ποιμνιοστάσιο.
      Δηλ. πιστεύεις ότι θα έδιναν στον βουλευτή Τουρνά θέση ευθύνης σαν κι αυτή που πήρε ο Χατζιδάκης με την αξία του και χωρίς βουλευτιλίκια και κομματιλίκια;
      Η γνώμη μου είναι ότι τον βουλευτή Τουρνά θα τον κατάπινε το Σύστημα. Κι ότι στο τέλος θα έφευγε αηδιασμένος, όπως κάμποσοι άλλοι καθαρών προθέσεων που μπήκαν στην "πολιτική" από "σεμνότητα κι αξιοσύνη" και σύντομα βγήκαν από αυτήν διαψευσμένοι και απαξιωμένοι . Απλά δεν ήταν ποτέ αρκετά συνειδητοποιημένος για να το δει (το ότι είναι αναμφίβολα ακέραιος και συγκροτημένος άνθρωπος, όπως αποδεικνύεται κι από τη συνέντευξη, δεν βλέπω τί σχέση έχει με το θέμα μας).

      Βουλευτές (=επαγγελματίες της πολιτικής) με "σεμνότητα κι αξιοσύνη"; Υπάρχουν τέτοιοι; Ένα παράδειγμα;

      Πού είδες να διαχωρίσω σε δεξιούς κι αριστερούς; Για μένα όλοι ίδιοι είναι.

      Διαγραφή