Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ : Τα Παιδικά χρόνια

Γιώργος Ρωμανός (Φωτογραφία : Μ.Νταλούκας, Απρ 2005)

Απόσπασμα συζήτησης του Γιώργου Ρωμανού με τον Μανώλη Νταλούκα.

Ο Ρωμανός. στη διάρκεια της συζήτησης που αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, παίζει το τραγούδι του "Μεταμόρφωση" και το "Blackbird" των Beatles.









O Γιώργος Ρωμανός, μπορεί να χαρακτηριστεί ότι εκφράζει την διάθεση της κουλτούρας των beatniks κατά την Εποχή της Χρυσής Νεολαίας. Στον Ρωμανό, δεν βλέπουμε την προκλητική συμπεριφορά των μπητνίκων, βλέπουμε όμως την βαθύτερη ουσία του beat που είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η απομάκρυνση από το πλαστικό εισαγόμενο και το πλησίασμα στην αυθεντική νεανική άνοιξη.
Το 1965 βγάζει τον πρώτο του δίσκο, Μπαλλάντες. Δες ΕΔΩ


Οι «Μπαλλάντες» ηχογραφούνται τον Ιανουάριο του 1965 την προηγούμνη μέρα από μία συναυλία στον ΟΡΦΕΑ, όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, παρουσιάζει τον δεκαοκτάχρονο καλλιτέχνη. Είναι κάτι σχεδόν αδιανόητο, ένας νεαρός που μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, συνθέτει τόσο ώριμα, πλούσια και αισθαντικά τραγούδια που ακόμη και σήμερα μοιάζουν αξεπέραστα.   
Στην διάρκεια της Εποχής της Δικτατορίας,  κυκλοφορεί δύο άλμπουμ ("In Concert and in the Studio" και το "Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα") που συγκαταλέγονται στα καλύτερα δείγματα της ελληνικής ψυχεδέλειας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου