Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ : Γιατί δεν τραγούδησα στον δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο».

Ο δίσκος «Ζωντανοί στο Κύτταρο», αποτελεί πια ένα ιστορικό ντοκουμέντο και για το ελληνικό ροκ, μόνιμο σημείο αναφοράς. Υπήρξε ιδέα του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος όμως δεν τραγουδά, αλλά επιτρέπει, απλώς, στο συγκρότημα Μπουρμπούλια, να παρουσιάσει την «Μαύρη Θάλασσα», ένα δικό του τραγούδι.
Πολλοί έχουν αναρωτηθεί, γιατί ο Διονύσης έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα δίσκο που θα τον συνέδεε με μία από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού ροκ. Η στάση αυτή, του ναι μεν αλλά, μία συμμετοχή δηλαδή που κρατά αποστάσεις, ερμηνεύτηκε σαν μία αισθητική διαφωνία που είχε εκείνο τον καιρό ο Διονύσης Σαββόπουλος, με το ροκ όπως διαμορφωνόταν στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2003 ρώτησα τον Σαββόπουλο για το θέμα του δίσκου. Η απάντηση που μου έδωσε ακολουθεί...


4 σχόλια:

  1. Η απορία που είχα πάντα, είναι γιατί το εγχείρημα με τα Μπουρμπούλια δεν είχε συνέχεια. Ο Λαμπίτσκυ αποδεικνύεται έξοχος μουσικός, ακριβώς στο πνεύμα που περιγράφει εδώ ο Σαββόπουλος, όπως και ο Γαβαλάς με το θεόρατο "μαυροθαλασσίτικο" μπάσο του. Ο αμέσως επόμενος δίσκος του Σαββόπουλου με τα "Λαιστρυγόνα", είναι εξίσου καλός, αλλά λιγότερο "βαλκανικός" από τον προηγούμενο.

    Εξάλλου, η μετέπειτα διακοπή της μουσικής συνεργασίας του Σαββόπουλου με τα υπόλοιπα μέλη των δύο γκρουπ (με εξαίρεση τον Θεολόγο Στρατηγό, ο οποίος συνόδευσε τον Σαββόπουλο και σε κατοπινές εμφανίσεις του), αποτελούν επίσης ένα μυστήριο, το οποίο για κάποιους λόγους, κανένας δεν θέλησε να διερευνήσει.

    Τέλος, όποιος θαυμάζει όπως εγώ την εισαγωγή της "Μαύρης Θάλασσας" με το φλάουτο της Στέλλας Γαδέδη, ας αναζητήσει και το "Μαυροπούλι" (Le Merle Noir) του Olivier Messiaen, ως μία λίαν πιθανή πηγή έμπνευσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην συγκεκριμένη ηχογράφηση μπάσσο παίζει ο Βασίλης Ντάλλας - κι όχι ο Γιώργος Γαβαλάς, ο οποίος ακούγεται μόνο στην στουντιακή ηχογράφηση.

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=YofZNhfAcLw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης, στην συγκεκριμένη ηχογράφηση κιθάρα παίζει ο Νίκος Δαπέρης κ όχι ο Johnny Lambizzi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή