Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΛΑ

Who Cares for a Rock n Roll Suicide. Έργο της Γιολάντας για τον θάνατο της Joplin. 1971.


 Απόσπασμα από μια ποιητική βραδιά με την ποιήτρια Γιόλα Αναγνωστοπούλου.
Η Γιολάντα μου δείχνει το έργο της Who Cares for a Rock n Roll Suicide για τον θάνατο της Janis Joplin. Μου λέει ότι το έκανε το 1977, αργότερα όμως, θυμήθηκε ότι είναι έργο του 1970 ή 1971.



Σκαλίζουμε μαζί τα ντοσιέ όπου κρατούσε χαρτιά μικρά και μεγάλα (ακόμη και χαρτοπετσέτες) γραμμένα με ποιήματά της. 
Μου διαβάζει το ποίημα που έγραψε τον Νοέμβριο του 1976 και αναφέρεται στην χαμένη επανάσταση.
Η αντιδικτατορική λάμψη της νεολαίας της εποχής της δικτατορίας, στην μεταπολίτευση είχε μετατραπεί στη «λατρεία του λουτροκαμπινέ» και ο αγώνας παρομοιάζεται με τα καράβια που έμειναν δεμένα στο λιμάνι.
Υπήρξαν δεκάδες τέτοιες ποιητικές βραδιές που έζησα με την Γιολάντα. Στην αρχή, ο σκοπός μου ήταν να μάθω πληροφορίες για τη σχέση της με τον Παύλο. Γρήγορα, όμως κατάλαβα, ότι μπροστά μου είχα μια εκπληκτική ποιήτρια, που ζούσε σε ένα δικό της, απομονωμένο, πολύ σκοτεινό, αλλά και γοητευτικό κόσμο. Η Γιόλα, ουσιαστικά, μου έμαθε, το Κίτρινο Σούρουπο, τι σημαίνει. 


1 σχόλιο:

  1. πολυ καλο ντοκουμεντο.η απορια μου με την γιολα ηταν γιατι ποτε δεν εγινε πιο γνωστη στο χωρο της συγγραφης γενικοτερα.εχω διαβασει το Οξείς Μετάλλου Ήχοι και εγραφε πολυ καλα απο μικρη ηλικια.μου κανει εντυπωσει πώς δεν καταφερε να προμοταρει τον εαυτο της εφοσον ειχε ενα κυκλο γνωριμιων καλο λογω και της οικογενειας της. εσκεμμενα δεν το εκανε αυτο.επιλογη της να ζει ''υπογεια'' μαλλον.
    επισης υπαρχουν στοιχεια για οτιδηποτε ειχε γραψει τα τελευταια χρονια της ζωης της πριν πεθανει το 2005? διαβασα σε παλιοτερο post οτι μετα το θανατο της βρεθηκαν πολλα ανεκδοτα ποιηματα της,χειρογραφα κτλ.μακαρι να εκδοθει καποτε κατι απο αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή