Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Η ΣΟΦΙΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ - Στέκι διανοούμενων και καλλιτεχνών, κλαμπ των ψυχεδελικών αλλά και φτωχομάνα της πανκ νεολαίας


Στην ταράτσα της Σοφίτας, από αριστερά : Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Λαγός (κιθάρα), Τάσος Φωτοδήμος (ντραμς) και Μιχάλης Νικολαϊδης (Μπάσο). Φωτογραφία αγνώστου, 1981, ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Η Σοφίτα, στην οδό Μνησικλέους 29, στην Πλάκα, καταγράφεται, σαν ένα θρυλικό κλαμπ, στην ιστορία της ελληνικής ροκ νεολαίας.
Η ανάμνησή της, περιβάλλεται από μαγική αύρα, ανάλογη με εκείνη που έχουν, τα ιστορικά κλαμπ, Κύτταρο και Rodeo.
Πήρε το όνομά της, από το ότι, σου έδινε την εντύπωση, πως βρισκόσουν σε μία σοφίτα. 
Μια σκάλα, οδηγούσε από τον εσωτερικό χώρο, στην ταράτσα, από όπου είχες μαγευτική θέα. Σοφίτα, Τιμοκατάλογος του 1973. Είναι η περίοδος, που εμφανίζεται εκεί, ο Κώστας Τουρνάς, παρουσιάζοντας, τα "Απέραντα Χωράφια". ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Λέγεται  ότι, η Σοφίτα, διαμορφώθηκε σαν «χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης», από τον ζωγράφο, ποιητή, και κονφερασιέ, Φίλωνα Αρία, και έγινε στέκι πολλών διανοούμενων και καλλιτεχνών, όπως ο Χατζιδάκις, Ελύτης, Τσαρούχης. Στην εποχή της Χρυσής Νεολαίας (1960-1967)  αλλά και στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, λειτουργούσε σαν μπουάτ, και εκεί τραγούδησε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ζωγράφος.Έγινε μπουάτ και ροκ κλαμπ, αλλά και λαϊκό μαγαζί,  κατά την εποχή της δικτατορίας. Τότε, ιδιοκτήτης της Σοφίτας, ήταν ο περίφημος μάγκας Γιώργος Μαργωμένος, ο οποίος ήταν και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του κλαμπ Κύτταρο.
Στην Σοφίτα, το 1973, ο Κώστας Τουρνάς, παρουσιάζει τα «Απέραντα Χωράφια».
Σην μεταπολίτευση, συνέχισε ως ροκ κλαμπ, και μάλιστα το 1980, εγκαθίσταται εκεί, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, με το συγκρότημά του, ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ. 
Οι Κώστας Δρίβας και Λούης Κοντούλης του πανκ συγκροτήματος STRESS στην είσοδο της Σοφίτας. Φωτογραφία αγνώστου, 1983. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα.

Στις αρχές του 1983, ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, μετατρέπει την Σοφίτα, σε φιλόξενο χώρο, για να εμφανίζονται τα συγκροτήματα της νέας σκηνής.
Από εκεί, λοιπόν, και από τον Ιανουάριο του 1983, μέχρι και το 1984 που κλείνει, περνούν σχεδόν όλα τα συγκροτήματα του πανκ και του New Wave.
Η Σοφίτα έγινε η φτωχομάνα των παιδιών που δεν είχαν τα χρήματα να διασκεδάσουν. Υπήρχε συνήθως ένα μικρό εισιτήριο με ποτό των 100 (και σπανίως των 200 δραχμών), αλλά αν δεν είχες χρήματα, ο Ηρακλής έλεγε «δεν πειράζει». Γι’ αυτό, και παρόλο που εκεί ποιούσαν τις διατριβές τους για περισσότερο από ένα χρόνο και καθημερινά, όλοι οι πανκ της Αθήνας, η Σοφίτα ποτέ δεν έγινε «καλοκαιρινή».


Το πανκ συγκρότημα ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ, στη Σοφίτα. Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης, Απρίλιος 1983.

Βέβαια, οι πανκ ήταν πανκ, και στα live μπορούσε από κανένα πλονζόν, να έσπαζαν και κάποιες καρέκλες. Αλλά αυτό ήταν μια μικρή ζημιά που αμέσως διόρθωναν. Οι πανκ σεβάστηκαν αυτό το
ιστορικό μαγαζί, διότι και ο Ηρακλής τούς σεβόταν.
Μάλιστα, δεν άφησε κανέναν να νιώσει «ριγμένος». Θα πλήρωνε όλα τα συγκροτήματα, άσχετα με την είσπραξη και άσχετα αν ήξεραν ή όχι να παίζουν.

«Τι, θα πάρουμε και λεφτά;» είπαν κάποτε έκπληκτα τε μέλη ενός συγκροτήματος, που είχαν ανέβει να παίξουν για πλάκα, όταν ο Ηρακλής τους πλησίασε για να τους πληρώσει.

Το πανκ συγκρότημα EX HUMANS στην Σοφίτα. Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης, Απρίλιος 1983.

Η Σοφίτα, λειτούργησε και σαν ο ασφαλής τόπος συνάντησης, όλων των «διαφορετικών».
Εκεί, μπορούσε χωρίς φασαρίες, να συναντηθεί, ο πανκ, με τον ροκά και τον new wave, διότι, ο Ηρακλής, είχε καθησυχαστικές ιδιότητες, και ημέρευαν όλοι.

Η Σοφίτα, υπήρξε ο τόπος και ανάδειξης, νέων ταλέντων. Δημοσιογράφοι, του μουσικού τύπου, έρχονταν συχνά για να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν, τα συγκροτήματα της νέας σκηνής.
Τα περιοδικά ΗΧΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΤΡΑΙΝΟ, έγραψαν κριτικές, από τις παραστάσεις-συναυλίες που δίνονταν στη Σοφίτα.
Έτσι λοιπόν, αυτό το πανέμορφο κλαμπ, που ο Ηρακλής ονόμαζε «Καλλιτεχνικό Κέντρο», μπορούσε να γίνει και πύλη προς τη διασημότητα, αν εξασφάλιζες καλές κριτικές από τα μουσικά περιοδικά, ή (κυρίως αυτό) την αποδοχή του κοινού, που μεταδιδόταν αμέσως στον χώρο, στόμα με στόμα.
Στην Σοφίτα, αναδείχτηκαν πολλά γκρουπ του new wave, όπως Yell O Yell, Villa 21, Head leaders, Clown.
Αλλά και γκρουπ του πανκ, ανάμεσα στα οποία και δύο που έμελλε να γίνουν εμβληματικά, οι Γενιά του Χάους και οι Panx Romana.  

5 σχόλια:

 1. Kάθε τετάρτη και κυριακή απ οτι θυμάμαι ανοιξη στον ανοιχτό χώρο στο ταρατσάκι - τραπεζάκια εξω στίς 19.00 αρχιζε παράσταση καραγκιόζη με τον Αλέξανδρο (αργότερα τραγουδιστή των Ska Reggae de Traces) στη φωνή και στη σάτυρα της εποχής και με μουσική υπόκρουση ενα χοντρούλη με μαντήλι στα μαλιά (στυλ Country Joe McDonald ) πολύ καλό για την εποχή κιθαρίστα , ψιλο αδιάφορο τοτε για τη παρέα μου που βολτάραμε απο νωρίς στη πλάκα αλλα ηταν και αυτο κομμάτι των happenings που γινόντουσαν σ αυτό το χώρο , καθαροαιμες χίπικες καταβολές σε σχέση με τη Λήδρα και τον Αρη δυο στενά παρακάτω στέκια φρικοροκάδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ τραβά σε καμία ντίσκο τής παραλιακής... ασχετε

   Διαγραφή
 3. Ω εποχές
  για πάντα χαμένες
  γνέφετε σαν από τρένο
  στο οποίο θα 'θελα να 'μουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή