Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗΣ- Ροκ Ημερολόγια, Φωτογραφίες, Σχέδια, Δημοσιεύματα.

Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης, είναι εξαιρετικός φωτογράφος. Οι  φωτογραφίες  του, ιδιαίτερα εκείνες της πρώτης περιόδου του ελληνικού πανκ, είναι πολύτιμες, και ως καλλιτεχνικές, και ως  ντοκουμέντα. Αποτελούν πηγές πληροφόρησης, από τις λίγες που έχουμε, για να περιγράψουμε τη γένεση του πανκ και του new wave στην Ελλάδα.

Ο Τουρκοβασίλης, δεν είναι μόνο φωτογράφος. Είναι Ζωγράφος, Κριτικός Τέχνης, Φιλόσοφος, Συγγραφέας, θα έλεγα ένας Διανοούμενος. Στη δεκαετία του 80, έγινε  γνωστός με το βιβλίο του «Ροκ Ημερολόγια», που κυκλοφόρησε για πρώτη και μοναδική φορά το 1984.


Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης (Φωτο : Κ.Φλέγκας, 1980)

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1944. Λέγεται ότι, τη μέρα που γεννήθηκε, το σόι έστησε τρικούβερτο γλέντι με πιστολιές στον αέρα, γιορτάζοντας έτσι τον ερχομό του διαδόχου. Το σόι, ήταν σόι Εθνικοφρόνων σε εμπόλεμη τότε κατάσταση με την Αριστερά. Ο πατέρας του, Γιώργος, πριν λίγους μήνες είχε εκτελεστεί από τους κομμουνιστές και ο θείος του Θόδωρος, ανακήρυξε το μωρό, Γεώργιο Δεύτερο, διάδοχο του  εθνικόφρονος πολιτικού.  

Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης ο Δεύτερος, μεγάλωσε κατηφής, ορφανός, με την επίβλεψη του θείου και με την αυστηρή εντολή να τελειώσει Νομική, να γίνει Πολιτικός και να εκδικηθεί με πολιτικό τρόπο τον θάνατο του πατέρα.
Ο Γιώργος Τουρκοβασίλης ο Δεύτερος, τελείωσε τη  Νομική Σχολή αριστούχος. Όμως, πολιτικός δεν έγινε, γιατί κάπου στο δρόμο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του καρδιά, να ζήσει, όχι ένα ξένο όνειρο, αλλά το Όνειρο το δικό του. Και έτσι από Δεύτερος, έγινε Πρώτος. 

Κορίτσι σε New Wave συναυλία (Φωτ.Γ.Τουρκοβασίλης, 1982)

Ταξίδεψε πολύ. Ένα μεγάλο διάστημα (1968-1976) έζησε στο Παρίσι. Στο Παρίσι γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αλέκο Φασιανό, τον Μανώλη Καλλιγιάννη, την Ρένα Τζολάκη, τον Κώστα Τσόκλη, τον Θωμά Παπαδοπεράκη, τον Λεωνίδα Τσιριγκούλη, την Μαρίνα Αθανασίου, την Χλόη Obolenski και την Lila de Nobili και τον Emilio Carcano.  Για λογαριασμό των περισσοτέρων από αυτούς εργάστηκε σαν εκτυπωτής ασπρόμαυρων φωτογραφιών σε δικό του εργαστήριο στη Rue St. Jacques. Κυρίως εργάστηκε για τον Γιάννη Τσαρούχη το 1969 και από το 1971 μέχρι το 1975. Ειδικότερα, υπήρξε ο βοηθός του στην προετοιμασία της έκθεσης της Ρώμης, στην Γκαλερί "Il Gabbiano", την άνοιξη - καλοκαίρι του 1974, για τον κατάλογο της οποίας έκανε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και το πορτραίτο του Τσαρούχη.

Από τις ωραιότερες φωτογραφίες του Τουρκοβασίλη. Αμέσως μετά τη συναυλία των ΑΔΙΕΞΟΔΟ σε σχολείο της Νέας Σμύρνης (Μάρτιος 1984). Ενώ η Μαρία Βασιλάκη, αποχωρεί κρατώντας το μπάσο, μένει κοπέλα από τη διοργάνωση να κοιτάζει την αίθουσα, όπου λίγο πριν χορεύαν οι πανκ. Μπορούμε να δούμε και τους πανκ αν και στην φωτογραφία δεν υπάρχουν. Γίνονται αισθητοί και αυτοί και ό,τι έχει προηγηθεί, από τα φανερά αποτελέσματά τους! 


Σχέδιο Γ.Τουρκοβασίλη (2010)

Μετά το Παρίσι, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και από το 1976 έως το 1985, εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτογράφος, με ειδικότητα το πορτραίτο και το "δημιουργικό" ρεπορτάζ.



Μετά την πρώτη του ατομική έκθεση, την άνοιξη του 1980 στο Φ.Κ.Α., συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους και περιοδικά με κείμενα και φωτογραφίες.
Από το 1985 μέχρι και σήμερα, παρακολουθεί την εικαστική κίνηση και προσφέρει υπηρεσίες ως επενδυτικός σύμβουλος, εκτιμητής και κριτικός έργων τέχνης.

Ατομικές Εκθέσεις Φωτογραφίας
1980, άνοιξη. "Πρόσωπα και Χώροι". Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών.

1984, άνοιξη. "Τα Ροκ Ημερολόγια", Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών.

2002 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος. "Ζωγράφοι - Μοντέλα", Γκαλερί "Περί Τεχνών", Αθήνα



Ομαδικές Εκθέσεις Φωτογραφίας, κ.ά.

1970    ρεπορτάζ στους δρόμους του Λονδίνου, Cite Universitaire, Maison Internationale, Παρίσι.
1974, άνοιξη, Έκθεση φωτογραφιών του στην έκθεση έργων ζωγραφικής της Φανής Μιχαηλίδη, Charlottenborg, Κοπεγχάγη, Δανία.
1981    με θέμα "Γυμνό", Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών.
1982    "Jeune photographie grecque", "Europalia", Charleroi, Βέλγιο.
2000, άνοιξη, καλοκαίρι, "2000 κονσέρβες" (συμμετοχή με εικαστικό έργο), Λιθογραφείο της οδού Πειραιώς.
2003 φθινόπωρο, "Αποθήκες του Χρόνου", Φωτογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις φωτογραφίες που εξετέθησαν ανήκουν πλέον στη συλλογή του Μουσείου.


Δημοσιεύματα

Β ι β λ ί α

"Τελετές Μοτοσυκλέτας", φωτογραφικό ρεπορτάζ (κείμενο Γ. Χρονάς), εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Αθήνα, 1981.
"Τα Ροκ Ημερολόγια" ("Ελληνική Νεολαία και Ροκ εν Ρολ"), ρεπορτάζ - έρευνα με κείμενα δικά του και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του. Εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Αθήνα 1984.
"Ερωτικά ποιήματα Κ. Π. Καβάφη", εικονογράφηση με οκτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εκδόσεις ΕΡΑΤΩ, Αθήνα, 1985.
"Τα Εργοστάσια Νοήματος", τρία κοινωνιολογικά δοκίμια, αναδημοσιευμένα από τα περιοδικά "ΗΧΟΣ" και "PANDERMA", εκδόσεις ΝΑΝΟΦΥΪΑ, Αθήνα, 1994.


2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ . ΩΣ ΠΑΝΚ ΚΡΑΤΩ ΤΗ ΦΩΤΟ [ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ] ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΕΚΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κοπέλα της φωτό αποτελεί γλυκιά ανάμνηση του point και του trash... κουκλίτσα. thank god ζήσαμε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή