Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΟΙ ΧΙΠΗΔΕΣ.

Τι ήταν ο χίπις; Αυτή είναι η ερώτηση.
Μην ήταν, αυτό που μας δείχνει ο Σφήνος;
Το «Μάταλα Σονγκ», έρχεται πρώτο στην λίστα των κιτς τραγουδιών, αφού ομολογουμένως, η «τέχνη» του, σπάει καρύδια.
Χαχαχα...Μια στιγμή, το βιντεάκι, για πλάκα καλό, αλλά από ένα σημείο, δεν βγάζει γέλιο... είναι γελοίο!
Ο Σφήνος είναι πονηρός. Και χαχαχα αναδείχτηκε σούπερ σταρ των Ματάλων. Και χαχαχα τα κονόμησε.
Αλλά η ερώτηση παραμένει:

Τι ήταν ο χίπις;



Ο Τζαίησον Ξενάκης και η υπογραφή του ως Drop Out.                  

Ο Τζαίησον Ξενάκης, έγραψε μια σειρά μελέτες που το 1976, έγιναν βιβλίο με τίτλο «Χίπηδες και Κυνικοί». Θεωρεί τον χίπη, ιερό πρόσωπο, απόγονο του φιλόσοφου Διογένη. Έγραψε πως  οι χίπηδες αποφάσισαν να ζήσουν πολύ μακριά από το κιτς των κακόβουλων φουκαράδων, τυριών, βλαχοδήμαρχων και λαμόγιων.

Δυστυχώς. Στην Ελλάδα, και αυτό το βιβλίο, το σκεπάσαν τα χάχανα. Τα ίδια χάχανα, που πνίγουν συχνά, την Αλήθεια. Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον εί . Ίσως γι αυτό αυτοκτόνησε ο συγγραφέας:  αηδία. 

Χαχαχα...διάφοροι, τύποι αστείοι, επεχείρησαν να χτυπήσουν τους χίπηδες. Έρχεται για παράδειγμα, ο Πλεύρης και μας λέει, ότι η λέξη χίπις παράγεται από την αγγλική hypoderm που σημαίνει την τάση τους για βάρεμα πρέζας. Δεν μας εκπλήσσουν οι απόψεις του Πλεύρη, είναι στη γραμμή του Λαδά, επιβίωση της χουντικής σκέψης. Με τον Πλεύρη, γελάς, αλλά λίγο.

Πιο αστείος, ο Αλέκος Σακελλάριος. Μας παρουσιάζει τους χίπηδες σαν τρελάκηδες, βρομιάρηδες, και τεμπέληδες, που θέλουν ένα γερό χέρι ξύλο. Χαχαχα...γελάσαμε πολύ (μέχρι αηδίας), με το έργο του «Η Θεία μου η Χίπισσα». Άλλο ένα έργο που γυρίστηκε επί χούντας και εξευτέλιζε το Ψυχεδελικό Πνεύμα. 
Τελευταία, εμφανίστηκε Δελαπατρίδης, τραγικά αστείος αυτός,  ονόματι Φώντας Τρούσας. Και αυτός, θέλησε να μας αποδείξει ότι οι χίπηδες ήταν πρόσωπα γελοία. Ισχυρίστηκε μάλιστα, πως η απόδειξή του, βασίζεται σε «προοδευτικές» πηγές...Και Χαχαχα μας έδειξε ένα ...κατάπτυστο κείμενο του λογοκριτή (υμνητή και συνεργάτη) της χούντας, Δημήτρη Χρονόπουλου. Και με αυτό το κείμενο, θεωρεί ο τρελάκιας, ότι αποδεικνύεται η τρέλα της ψυχεδελικής νεολαίας. Δηλαδή έκανε, τι; Βρήκε έναν χουντικό που χτυπούσε τους χίπηδες. Βάφτισε  τον χουντικό, "φιλελεύθερο", και είπε ιδού και άνθρωποι προοδευτικοί έβριζαν την ψυχεδελική νεολαία! 

H Joni Mitchell, αυθεντική χίπισσα. Αν πιστέψουμε τους Δελαπατρίδηδες, τότε και η Joni, υπήρξε πρόσωπο τεμπέλικο, τρελούστικο, άπλυτο και γελοίο.

Χαχαχα... απέναντι σε όλους αυτούς τους τύπους, οι χίπηδες πάντα γελάγανε. Και ως απόγονοι των Κυνικών, κορόιδευαν τους πραγματικά βρομερούς και αστείους. Γι αυτό και τα βλαστάρια τους, οι Γίπηδες, πρότειναν τον Πήγασο, ένα γουρούνι για Πρόεδρο. 
Τι ήταν οι χίπηδες λοιπόν;
Ήταν καραγκιόζηδες, όπως μας τους παρουσιάζει ο Σφήνος;
Ήταν βλαμμένοι και βλήματα, όπως τους θέλουν  οι διάφοροι Πλεύρηδες, Σακελλάριοι και Φον Τρούσες; Ήταν τεμπέληδες, μακρυμάλληδες, μες στη λίγδα;  Βλάκες; Πράκτορες της CIA ή της χούντας;

Εγώ, θα γράψω, τέσσερα μόνο ονόματα από αυτούς που διαμόρφωσαν το ψυχεδελικό όνειρο: 
Jim Morrison, John Lennon, Jimi Hendrix, Joni Mitcell.
Αν αυτά τα τέσσερα πρόσωπα, ήταν πραγματικά άπλυτοι, γελοίοι τύποι που έλεγαν κουταμάρες, τότε πάω πάσο.
Όμως, νομίζω πως, και αυτοί οι τέσσερις, και άλλοι πολλοί, είπαν μερικά πράγματα, εξαιρετικά αξιόλογα. Μόνο που,  τα αυτιά τα γουρουνίσια, δεν τα άκουσαν. Και αν τα άκουσαν, δεν τα κατάλαβαν. Τα γουρούνια κυλιούνται στη λάσπη, δεν αγαπούν τα λουλούδια.





5 σχόλια:

  1. Για το πώς έβλεπαν τους χίπηδες, μερικοί "έλληνες" με γουρουνίσια αυτιά, δες και το άρθρο " Χίπηδες και «αλητοτουρίστες» στην Ελλάδα του 1960" στο μπλογκ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. http://perifantasias.wordpress.com/2012/08/03/%CF%87%CE%AF%CF%80%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνωμη που γραφω για ενα θεμα σε αναρτηση που ειναι μαλλον ασχετη αλλα ηθελα να ρωτησω κατι το μανωλη νταλουκα.εχοντας τα βιβλια σου για τον τζιμ μορισον αυτα που εβγαλες το 1982 αν θυμαμαι καλα(εφηβος ημουν τοτε) και ακομα σε παρακολουθω θα ηθελα να σε ρωτησω μανωλη αν εχεις πληροφοριες για 2 βιβλια του μορισον με ποιηματα του αλλα σε ελληνικη μεταφραση.το ενα το βρηκα και ειναι αυτο.
    1)«Wilderness The Lost Writings Of Jim Morrison», 1988 και 1990, στα ελληνικά ως «Η Ποίηση του James Douglas Morrison» (μετάφραση Θανάσης Μίχος) , Αθήνα, εκδόσεις «Ανοιχτή Πόλη», 2001
    και το δευτερο.
    2)«The American Night: The Writings of Jim Morrison», 1990 και 1991
    ενω το πρωτο βιβλιο το εχω βρει στα ελληνικα το δευτερο απο ερευνα που εχω κανει δεν βρηκα κατι.εχεις υποψιν μηπως υπαρχει και το δευτερο βιβλιο(The American Night: The Writings of Jim Morrison) μεταφρασμενο στα ελληνικα?? να σημειωσω οτι το δευτερο βιβλιο αποτελει τη συνεχεια του πρωτου απο τα ανεκδοτα ποιηματα του μορισον.
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με Εκδόσεις ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ (Βλάση Ρασσιά). Δες εδω...
      http://www.rassias.gr/3a.html

      Διαγραφή
  3. Ποιός είναι πραγματικά ο Τόνις Σφήνος!
    https://www.youtube.com/watch?v=CHpshT-GnVY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi, I was wondering if you might have any more information on Jason Xenakis? I have read his book, Hippies and Cynics but I'm more interested in his life in Athens. For example, I've never been able to find his date of death and there even appears to be some question marks around his date of birth? He had a unit at Agia Paraskevi and would hang out at the Cafe Byzantium with Kristi Stassinopoulou and so on. But is there more information, even more photos of him available and how do I find them?

    ΑπάντησηΔιαγραφή