Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

LEBANIZ BLONDE : Η Ζωή Λάσκαρε.

H Lebaniz Blonde (Φωτογραφία Μ.Νταλούκας,2014)



Αυτό το κορίτσι που βγαίνει ξημερώματα και γράφει συνθήματα στους τοίχους της Αθήνας, δεν κάνει μόνο πλάκα. Μέσα από το χιούμορ, περνάει και μήνυμα.

Αντιγράφω, μερικά από τα καλύτερά της :

-Η Ζωή Λάσκαρε
-Ο Κώλος της Μαντόνα έπεσε, ο Καπιταλισμός πότε;
-Τι Θ’ Απογίνουμε;
-Δεν χάθηκα. Σε σιχάθηκα.
-Μ’ Αγαπούσες πολύ με σάλιο και υπομονή
-Εγώ είμαι και πιο Λαίδη και πιο Γκάγκα. Άντζελα  

Προκαλεί εντύπωση, που με αλλαγή ενός μόνου γράμματος, το όνομα Ζωή Λάσκαρη, γίνεται ευφυής διαπίστωση για το πώς έχει καταντήσει σήμερα η ζωή μας.
Το χιούμορ, επίσης πρώτης τάξεως, στο σύνθημα που υπερασπίζεται την κυρία Άντζελα Δημητρίου, ως περισσότερο Λαίδη και περισσότερο Γκάγκα!


Πολλές φορές, διάφοροι περιπατητές, σχολιάζουν αυτά τα συνθήματα. Για παράδειγμα, όταν κάποτε, σε τοίχο των Εξαρχείων έγραψε «Κάποιοι απόψε θα χαρούν τον έρωτα, Όχι όμως εσύ», μία, προφανώς πολύ ζεματισμένη ψυχή, της απάντησε «Γιατί μωρή γαμημένη;».

Η Lebaniz Blonde, επιλέγει κυρίως να γράφει στα Εξάρχεια. Έτσι, συντηρεί μια παράδοση. Τέτοιου είδους συνθήματα, άρχισαν να γράφονται στους τοίχους εκεί, από τα χρόνια της αμφισβήτησης.
Από την δεκαετία του 1970, η πλατεία, έχει γεμίσει με ροκ χρώματα, διαφορετικές απόψεις και καλλιτεχνικές τάσεις, αλλά και με συνθήματα τοίχων.
Στους τοίχους των κτιρίων γύρω από την πλατεία γράφονται κρυπτογραφικά, στη μορφή συνθημάτων, τα πιστεύω μιας περιθωριακής αρχικά κουλτούρας που σιγά-σιγά κερδίζει όλο και περισσότερους. Τα συνθήματα εκείνα που φτάνουν μέχρι και τη Μελαγχολική Δεκαετία, είχαν μοναδικό χιούμορ και κριτική σκέψη. Ενώ οι κομματικοποιημένοι φώναζαν «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», τα συνθήματα δήλωναν «Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος». Στο γνωστότερο «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου», απαντούσαν «Έξω οι βάσεις από τη χημεία». Όταν όλοι οι άλλοι τσακώνονταν περί των ορίων της υφαλοκρηπίδας, τα συνθήματα στους τοίχους των Εξαρχείων καθιστούσαν γνωστό «Το Αιγαίο ανήκει στα
ψάρια». Και στον μεγάλο προεκλογικό αναβρασμό του 1981, όταν σε όλα τα αμφιθέατρα ακουγόταν το ρυθμικό «Στις 18 σοσιαλισμός», οι Εξαρχειώτες έγραφαν «Στις 17 ερωτισμός!» Το γνωστότερο σύνθημα της αμφισβήτησης, ήταν το «Ένα γέλιο θα σας θάψει».


Ποια είναι η λοιπόν η Lebaniz Blonde ;
Το πραγματικό της όνομα, είναι Ελίζα, αλλά υπογράφει με το ψευδώνυμο που πήρε από τίτλο τραγουδιού των  Thievery Corporation.
Μερικά στοιχεία, από τον τρόπο που σκέπτεται, στην συζήτηση που έκανα μαζί της, μόλις χθες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου