Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΑΚΗ- Η Κοπέλα με τα Μώβ, 1963

Η Κοπέλα με τα Μώβ. Ελένη Κατάκη,1963.

Στο βιβλίο ΓΡΑΠΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Β.ΜΑΚΡΗ (Εκδόσεις Εστία), υπάρχει και μία φωτογραφία ενός πίνακα της στενής φίλης του Μακρή, Ελένης Κατάκη. Παρουσιάζει μία κοπέλα που πέφτει από βράχο αφιλόξενης γης στη θάλασσα. Η «κοπέλα με τα μωβ», προσπαθεί με βουτιά θανάσιμη να περάσει.. πού αλήθεια;… Η Ελένη Κατάκη, αυτοκτόνησε το 1963, στη Βιέννη (όπου σπούδαζε Ψυχολογία), αφήνοντας στον φίλο της Γιώργο Μακρή, τον πίνακα αυτόν, σαν κρυπτογραφημένο μήνυμα τελευταίο. Από τότε, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μάθει γιατί άραγε αυτά τα παιδιά  με σάλτο μορτάλε, με κρεμάλες και ουσίες γίνονταν "ιδανικοί αυτόχειρες". 


Η Ελένη Κατάκη μας κοιτάζει από το παρελθόν. Φωτογραφία Γιώργος Μακρής, 1960.



Η Ελένη ήταν μία κοπέλα που συνδέθηκε από την δεκαετία του 1950, με τις παρέες των ελλήνων beatniks. Λέγεται ότι ζωγράφιζε αλλά δεν έχει βρεθεί τίποτε δικό της εκτός από την ζωγραφιά του κοριτσιού, που πέφτει από τον βράχο στην θάλασσα.

Στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου ερωτεύτηκε, αλλά αυτού του είδους ο έρωτας (έρωτας για μία συμμαθήτριά της/μαρτυρία Φώφης Τρέζου), για την υπερσυντηρητική κοινωνία, ήταν και εξακολουθεί να είναι απαγορευμένος. Οι γονείς της, της άσκησαν μεγάλη ψυχολογική πίεση. Από τότε, κλείστηκε στον εαυτό της και παρουσίασε τάσεις αυτοκαταστροφής. Σε αρκετούς φίλους της, έλεγε ότι, η ζωή δεν  έχει νόημα, και ότι, σύντομα θα συναντούσε τους «ιδανικούς αυτόχειρες».Στα τέλη του 1958, πηγαίνει στη Βιέννη για να σπουδάσει ψυχολογία, όμως  εκείνο που την απασχολούσε δεν ήταν οι σπουδές, αλλά ο τρόπος να «φύγει». Σχεδιάζει  την αυτοκτονία της με κάθε λεπτομέρεια και μάλιστα πείθει έναν αυστριακό φίλο της να επιτηρεί το σπίτι ώστε να αποκλείσει την περίπτωση κάποιος να την σώσει την τελευταία στιγμή. Πήρε μια τεράστια ποσότητα χαπιών. Άφησε σημείωμα να καεί και να «σκορπιστεί στους ανέμους». Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε.

Παραθέτω, την μαρτυρία του Γιώργου Λιάλιου, φίλου της Ελένης, ο οποίος σπούδαζε επίσης εκείνο τον καιρό, στην Βιέννη. 
Από τον Λιάλιο, έχουμε τις πληροφορίες για τον τρόπο της αυτοκτονίας.
Από άλλες μαρτυρίες, όπως της Φώφης Τρέζου, έχουμε και τους λόγους.


3 σχόλια:

  1. σοκ κ δεος για τετοια ατομα που δεν αντεχουν το παραλογισμο της σκατοκοινωνιας και την αποτυχια του ανθρωπινου ειδους και την τερατωδια που το συνοδευει! και δεν χρειαζονται ειρωνειες τυπου οτι αφου ηταν ψυχολογος η κοπελα γιατι δεν ψυχολογησε το εαυτο της.αν και ειναι δημοσιογραφικο τρικ αυτο για να μαθει ο δημοσιογραφος περισσοτερα δεν ειναι μεμπτο.απλα ακουγεται καπως ειρωνικο στο ηχητικο.δεν εχουν σχεση αυτα, δηλαδη το τι σπουδασε κτλ με τη πραξη της.κανεις δε ξερει τι βρισκεται στο μυαλο του καθενος και πως βλεπει τη ζωη γενικα.οταν ακομα και ενα παιδακι σε ηλικια των 6 και 7 ετων αντιλαμβανεται το κοσμο γυρω του και παρατηρει και οταν παιρνει μπρος το συνειδητο και το υποσυνειδητο για τα καλα τοτε βλεπει οτι κατι δεν παει καλα σε αυτον τον κοσμο.το ενστικτο λειτουργει καλυτερα.η πληροφορια εμπεριεχεται στο ενστικο, υπαρχει στο dna χιλιαδες χρονια εξελισσεται κ οι σπουδες και οι εμπειριες φανταζουν μηδεν μπροστα του.μπαινεις σε αυτο το κοσμο,βλεπεις τι παιζει,δεν σου αρεσει.δεν σου κανει και την ''κανεις''..πού ειναι το περιεργο ή κακο?και γιατι να υπαρχουν περιεργοι λογοι?οι λογοι ειναι προφανεστατοι.οπως δεν σου αρεσει ενα ρουχο,ετσι δεν σου κανει και η ζωη.σιγα τις αναλυσεις επι αναλυσεων.δεν ειναι τα παντα περιπλοκα.
    τα αστρολογικα που ακουγονται φυσικα ειναι ενα ματσο αηδιες τα αφηνω ασχολιαστα.απο πλευρας μαρτυρα ειναι γελοιο και απο πλευρας της κατακη μαλλον προφαση για την τελευταια εξοδο..
    και υπαρχει και πιο συγχρονη περιπτωση απο νεαρο ατομο 20 ετων ,ποιητη που αυτοχειριασθηκε που ειδε και αυτος τη ζωη ΄΄αλλιως΄΄.αν προκυψει αλλη ευκαιρια παρομοια με αυτη την αναρτηση θα αναφερθω πιο αναλυτικα.και ακομη πολλες αλλες περιπτωσεις παρομοιες.αλλωστε πού το γραφει οτι η ζωη κανει για ολους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά που γράφεις Ανώνυμε, είναι αρρωστημένα. Πώς μπορείς να εξομοιώνεις τη Ζωή με ένα ρούχο ; Και πώς μπορείς να γράφεις "όπως δεν σου αρεσει ενα ρουχο,ετσι δεν σου κανει και η ζωη...". Δηλαδή, αν είχες μπροστά σου κάποιον που στην μαύρη απελπισία του ήταν έτοιμος να την "κάνει", δεν θα προσπαθούσες να τον βοηθήσεις, να του δείξεις ότι αύριο ξημερώνει καινούργια μέρα, να τον σώσεις από το θανάσιμο λάθος; Τι θα του έλεγες; Καλάκάνεις; Κάντο γιατί όπως ένα ρούχο δεν μας κάνει το ...αλλάζουμε; Τόσο απάνθρωπος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οσο πολυσυνθετο σου φαινεται ενα προβλημα τοσο απλο μπορει να ειναι.σιγουρα αν εβλεπα εναν συνανθρωπο μου να απειλειται η ζωη του και θα προσπαθουσα να τον σωσω και να τον βοηθησω και να τον εμψυχωσω.αλλο εννοουσα.οτι μερικοι ανθρωποι δεν μπορουν να συμβιβαστουν με την σκληροτητα της ζωης,υποφερουν και μονο που αναπνεουν.μερικοι ειναι υπερευαισθητοι.και αυτο δεν εχει να κανει με την ηλικια.αλλωστε πιστευω οτι τετοια ατομα υπερευαισθητα ειναι υψηλης ευφυιας και οι σκεψεις τους προχωρανε χρονια πολλα μπροστα απο την ηλικια τους.κανεις δε λεει πως δεν πρεπει να χαιρομαστε τη ζωη.απλα αλλοι δεν την αντεχουν για διαφορους λογους και προβληματα και ειναι δικαιωμα τους να διαχειριζονται τη ζωη τους οπως αυτοι θελουν.θα μπορουσα να το αναλυσω και να το διανθισω με αποψεις,βιβλια και επιστημονικες αναλυσεις ολο αυτο αλλα μαλλον θα παρεξηγηθει.

      Διαγραφή