Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973- Πρόσωπα και Συνθήματα

Τα πρόσωπα των εξεγερμένων φοιτητών, κάτω από το πανό που γράφει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ (Όλες οι φωτογραφίες: Βασίλης Καραμανώλης, Νοέμβριος 1973.  ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Μια σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών, του Βασίλη Καραμανώλη, που αποτυπώνουν πρόσωπα, γεγονότα και συνθήματα των τριών ημερών της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
 
Οι φοιτητές, δεν αποφεύγουν τον φακό, δεν κρύβουν τα πρόσωπα, διαδηλώνουν με θάρρος, χωρίς κουκούλες, αψηφούν τους χουντικούς ασφαλίτες, που υπάρχουν παντού γύρω τους, ακόμη και ανάμεσά τους.

Το υλικό έχει παραχωρηθεί από τον δημιουργό του, για να αποτελέσει μέρος του ΑΡΧΕΙΟΥ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.


Παράθυρο εξαίσιων αγωνιστικών Χαιρετισμάτων. Φοιτητές προτρέπουν τον κόσμο που τους παρακολουθεί, για ξεσηκωμό, ενώ πανό, αναρτημένο στον τοίχο, φέρει συνθήματα, ανάμεσα στα οποία :
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ
ΕΞΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ
ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ-ΛΑΕ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ
ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ ΞΑΣΤΕΡΙΑ
ΠΑΠΑΔΟΣΚΥΛΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΗΣ


Διαδήλωση φοιτητών και εργατών, στην οδό Ακαδημίας.

Είναι φανερό, ότι ο φοιτητής με το λευκό πουλόβερ που μας στρέφει την πλάτη, δίνει το σύνθημα, που επαναλαμβάνουν οι άλλοι ρυθμικά και χτυπώντας παλαμάκια. Η κοπέλα με τη μίνι φούστα αντικρίζει τον φωτογραφικό φακό, χωρίς φόβο, σχεδόν με ευτυχία. Στο πρόσωπό της διακρίνουμε την απόφαση και την χαρά της επανάστασης.  

Φοιτητές κοιμούνται σε αίθουσα του Πολυτεχνείου, κατά την πρώτη νύχτα της εξέγερσης. Εντύπωση προκαλεί το αναγραμμένο στον Πίνακα : Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΨΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. Η αναφορά βέβαια, στο έργο Επιτάφιος του μεγάλου μας ποιητή, Γιάννη Ρίτσου. Στο ποίημα του Ρίτσου, υπάρχει ο θρήνος για τον νεκρό διαδηλωτή, καπνεργάτη. Στο σύνθημα όμως εδώ, φαίνεται η απόφαση, ν αλλάξει η μοίρα. Αυτή τη φορά, δηλώνεται ότι, δεν θα θρηνήσει ο Λαός, αλλά η Χούντα. 

Μαθητές στις κολώνες και σε πρόχειρες σκαλωσιές, στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Ο ένας κρατά χαρτόνι που γράφει ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΖΙ και προτρέπει για ΑΠΟΧΗ. 

Άφοβα πρόσωπα φοιτητών, κάτω και πίσω από το πανό, των Οικοδόμων. Η διαδήλωση εξελίσσεται στην οδό Πατησίων και θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο, όπου κι οι διαδηλωτές θα ενωθούν με τους καταληψίες. Οι Οικοδόμοι, ρίχνουν το σύνθημα για ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. 

Η Αστυνομία της Χούντας, παρακολουθεί από απόσταση την εξέλιξη των διαδηλώσεων και της κατάληψης στο Πολυτεχνείο. Ακόμα δεν επεμβαίνει...

Φοιτητές στις κολώνες της κεντρικής Πύλης του Πολυτεχνείου. Είναι η 2η Μέρα της Κατάληψης και ήδη έχει εμφανιστεί το σύνθημα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ. 




1 σχόλιο:

  1. Εύγε για την παρουσίασή σας!!! Τιμή και δόξα στους αφανείς ήρωες του Πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή