Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2014 : Διαμάντια και σκουπίδια (Μέρος Πρώτο)

Φωτο  : Θανάσης Παπακωνσταντίνου, από τους καλύτερους τραγουσοποιούς, που προυσίασαν έργο το 2014.


Αναφορά σε σημαντικά μουσικά έργα του 2014



Σημαντικές μουσικές παραγωγές είχαμε αυτή τη χρονιά, και σημειώσαμε ήδη, το ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ (Λεξ/ Dof Twogee ) ως καλύτερο άλμπουμ, το ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ ΑΠ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (Π.Παυλίδης), ως καλύτερο videoclip, το ΖΒΑΡΑ/ΚΑΡΑΚΟΛΙΑ (Villagers of Ioannina City), ως καλύτερο EP, και το τραγούδι «ΘΕΕ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΕ» (Πανούσης/Μάλαμας), ως καλύτερη προσευχή, του 2014. Ο χαρακτηρισμός του καλύτερου, τίθεται, για να επαινεθεί, η απόφαση των καλλιτεχνών, να αναφερθούν σε φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής σήψης.
Η στάση δεν είναι κομματική, αλλά κοινωνικά και καλλιτεχνικά επιτακτική :η Τέχνη δεν σιωπά, όταν ένας λαός υποφέρει.
Ο καλλιτέχνης, δεν δημιουργεί απλά κάτι το «ωραίο». Όταν γύρω του, όλα γκρεμίζονται και απελπισμένες κραυγές σκίζουν σαν ξυραφιές τον αέρα, στρέφει τα μάτια του, σε όλους αυτούς που υποφέρουν. Δεν μένει αδιάφορος, απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, βρίσκει το θάρρος να βγει μπροστά, να καταγγείλει, να αγωνιστεί, και να σφίξει το κάθε ανήμπορο χέρι.


Βεβαίως, ο πολιτικός στίχος, δεν είναι ο μόνος καλλιτεχνικός δρόμος. Υπάρχουν έργα, που περιγράφουν μια ανώτερη στάση ζωής, και ο τρόπος που το κάνουν, λειτουργεί σαν ασπίδα, απέναντι στην βαρβαρότητα. Το πολιτικό τραγούδι, είναι ο επιθετικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ρινόκεροι. Το ποιοτικό τραγούδι, είναι ο αμυντικός τρόπος. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιοτικού έργου, που λειτουργεί σαν εμβόλιο και προστατεύει τον οργανισμό από την νόσο των ρινόκερων, είναι το ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑΝΙΟΥ, του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Αν επικοινωνήσεις πραγματικά, με τα νοήματα, αν λύσεις τους γρίφους, αλλάζεις επίπεδο. Γίνεσαι άλλου τύπου άνθρωπος, δεν σκύβεις, δεν έρπεις, δεν γλύφεις, και δεν τσιμπάς το τυρί που σε περιμένει στη φάκα.
Η Πρόσκληση, έχει σαφώς δηλητηριώδη διάθεση, αλλά το κυάνιο προορίζεται να σκοτώσει τον ρινόκερο που θέλει να σκοτώσει τον Άνθρωπο.
Συνεπώς, πρόκειται για σωτήρια διαδικασία. 




Από την συγκομιδή του 2014, ξεχωρίζουμε επίσης το έργο ΜΙΚΡΗ ΒΑΛΙΤΣΑ του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ο Αλκίνοος έγραψε, πως «ο δίσκος αφιερώνεται σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν». 
Η διάθεση του δίσκου, είναι ανάλογη του Ρασούλη, όπως εκφράστηκε στους στίχους του «Αχ Ελλάδα».



Από τα άλμπουμ με ελληνικό στίχο, σημειώνουμε ακόμα, τα ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ Μ, του Λουδοβίκου των Ανωγείων, τον ΧΑΡΤΗ του Σωκράτη Μάλαμα, και την ΑΝΗΦΟΡΙΑ, του Λεωνίδα Μπαλάφα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άλμπουμ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ από το συγκρότημα Χείλια Λουλούδια.

Τραγούδια ελλήνων με ξένο στίχο

Φωτο : Η πολύ καλή τραγουδοποιός Ειρήνη Σκυλακάκη

Αναμφίβολα, εδώ κερδίζει τις εντυπώσεις το άλμπουμ BEFORE THE DAWN, της Ειρήνης Σκυλακάκη. Η κοπέλα διαθέτει αισθαντική φωνή. Ο στίχος της είναι ποίηση και η μουσική της προϊόν μεγάλου ταλέντου. Η ίδια, φωτίζεται από την ταπεινή στάση της ευγένειας,  και μακάρι να παραμείνει έτσι.
Ως δείγμα του έργου της, παραθέτω το video clip του τραγουδιού Clock, από το BEFORE THE DAWN...




Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε, ότι κάτι τέτοιο ισχύει και για την Μόνικα, που επίσης παρουσίασε δίσκο μέσα στο 2014. Το άλμπουμ της SECRET IN THE DARK,  έχει και αξιοσημείωτα στοιχεία. Όμως, η συμπεριφορά της κοπέλας, θυμίζει τον στίχο του Κοινούση «Μεγαλοπίαστηκες και χάθηκες από την πιάτσα».
Η τραγουδοποιός, αποφάσισε να εμφανίζεται σε «σοβαρούς» χώρους, όπως το Ηρώδειο, η Επίδαυρος, το Ωνάσειο , και άλλους ανάλογους, όπου παρεπιδημούν οι «σοβαροί» κύριοι με τα σκούρα κουστούμια. Η χάρη της έφθασε στην Αμερική και ξέχασε τις γειτονιές της Αθήνας. Έχω την εντύπωση, ότι το καβάλησε το καλάμι. Κρίμα.

Καλά λόγια μόνο, έχουμε να πούμε για την κυκλοφορία του άλμπουμ SYNAPSES του συγκροτήματος Blame The Trees. Πολλά μπράβο στην τραγουδίστρια, Ναταλία Αρβανιτάκη. Η ίδια ορίζει τη μουσική τους ως «μια μίξη post rock και trip hop». Η κοπέλα γράφει υπέροχους στίχους, και είναι συμπαθέστατη, δεν είναι γεια σου. Φρικαρισμένη με την ουσιαστική έννοια του όρου, συμμετέχει σε μια ομάδα παιδιών, που δημιούργησε έναν ιντερνετικό σταθμό. Τον Freakout.gr.  




Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου