Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο ΣΙΜΟΣ ΤΣΑΠΝΙΔΗΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΠΑΡ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, Henekey’s και Finch’s, 1966 και 1967.

Ο Σίμος, με νεαρούς μπήτνικς, έξω από το ιστορικό Henekeys μπαρ, στο Λονδίνο, Μάιος 1966.  Στο ημερολόγιό του σημειώνει πως η μία από τις κοπέλες, είναι ελληνίδα και ονομάζεται Μαρία. Τα δύο αγόρια, τα αναφέρει απλώς σαν «άγγλους φίλους» και τις άλλες κοπέλες, «γαλλίδες, φίλες της Μαρίας». Δεν γνωρίζουμε ποια από τα κορίτσια, είναι η ελληνίδα Μαρία. Ο Σίμος, συμπληρώνει μόνο, γι αυτήν, ότι είναι 19 χρόνων, και «περιηγήτρια», έναν όρο που χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει κάποιον ως υπαρξιστή ή μπήτνικ.  


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ- Συνέντευξη / Το Swing και η Εποχή του

Φωτό: Γιάννης Σπάρτακος (1914-2001), ο βασικότερος εκπρόσωπος του Swing στην Ελλάδα.

Συνέντευξη του Γιάννη Σπάρτακου, στον Μανώλη Νταλούκα
Tην παραχώρησε τον Μάρτιο του 1999, δύο δηλαδή χρόνια πριν πεθάνει. Μιλά για τα χρόνια της Κατοχής, και  παίζει τραγούδια του, αποδίδωντάς τα -αν και σε προχωρημένη ηλικία- με εκπληκτική εκφραστικότητα.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΠΙΛΑΛΑΣ- Live στον Αέρα, Φεβρουάριος 2006.

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ανηλίκους.


Αν είστε ανήλικος, παρακαλώ, να μην συνεχίσετε την ανάγνωση. Η κατανόησή του, απαιτεί ωριμότητα σκέψης, ικανότητα παρατήρησης χωρίς ταύτιση, και γνώσεις, για κάποιες ιδιαίτερες και περιθωριακές καταστάσεις. 


Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΑΚΗ- Η Κοπέλα με τα Μώβ, 1963

Η Κοπέλα με τα Μώβ. Ελένη Κατάκη,1963.

Στο βιβλίο ΓΡΑΠΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Β.ΜΑΚΡΗ (Εκδόσεις Εστία), υπάρχει και μία φωτογραφία ενός πίνακα της στενής φίλης του Μακρή, Ελένης Κατάκη. Παρουσιάζει μία κοπέλα που πέφτει από βράχο αφιλόξενης γης στη θάλασσα. Η «κοπέλα με τα μωβ», προσπαθεί με βουτιά θανάσιμη να περάσει.. πού αλήθεια;… Η Ελένη Κατάκη, αυτοκτόνησε το 1963, στη Βιέννη (όπου σπούδαζε Ψυχολογία), αφήνοντας στον φίλο της Γιώργο Μακρή, τον πίνακα αυτόν, σαν κρυπτογραφημένο μήνυμα τελευταίο. Από τότε, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μάθει γιατί άραγε αυτά τα παιδιά  με σάλτο μορτάλε, με κρεμάλες και ουσίες γίνονταν "ιδανικοί αυτόχειρες". 

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ

«Το Περιβόλι του Τρελλού», ο ψυχεδελικός πίνακας του Στέργιου Δεληαλή, έγινε το εξώφυλλο του δίσκου.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1969 και επηρέασε αφάνταστα την κουλτούρα της νεολαίας. Η κυκλοφορία του, συνδυάστηκε με τις ιστορικές εμφανίσεις στο κλαμπ Rodeo (Οκτώβριος 1969 με Μάιο 1970). Σύμφωνα με την μαρτυρία του Διονύση Σαββόπουλου, τα τραγούδια δεν έχουν γραφτεί στην Ελλάδα, η σύνθεσή τους άρχισε στο Παρίσι και ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο.