Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Ένας πίνακας του καλλιτέχνη Γιώργου Μικάλεφ, δείχνει σαλταδόρους, να προσπαθούν να διαφύγουν, ενώ έτοιμος είναι να τους πυροβολήσει ένας Γερμανός.
Οι Σαλταδόροι, έπαιζαν την ζωή τους κορώνα γράμματα, για να μπορέσουν να πάνε μια κουραμάνα ή ένα δοχείο πετρέλαιο, στο σπίτι τους...


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

TEYATA (A Rock Collage)

Οπτικοηχητικό κολάζ του Μανώλη Νταλούκα.

Ήχος: 
η μάντρα Teyata (Deva Premal), Χορός (Ντίνος Σαδίκης), Μείνε Κοντά μου (Ολύμπιανς), ήχος έκρηξης, νοσοκομειακού κ.α. Ακούγονται κατά σειρά οι φωνές του Νικόλα Άσιμου, Δημήτρη Πουλικάκου και Νίκου Τζονιχάκη. 

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η ΝΕΡΙΤ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ Προσωπική Μαρτυρία

Συνέβη λοιπόν κι αυτό: Κάποιοι άσχετοι "αξιολογητές", κατόρθωσαν να φέρουν τη ΝΕΡΙΤ, στα μέτρα του Παρελθόντος. 
Το γεγονός φέρνει οσμή σκανδάλου, και επειδή το όλο θέμα έχει περιπλεχτεί σαν Γόρδιος Δεσμός, απαιτείται άμεσα, Πολιτική λύση. 

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από αριστερά : Κώστας Θεοφιλόπουλος , Δημήτρης Πολύτιμος. 1968 (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας)

Αυτοκτόνησε ο Κώστας Θεοφιλόπουλος.
Υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του ελληνικού αντεργκράουντ και ο συγγραφέας του κειμένου Το Τέλειο Έγκλημα / Προβλήματα Επι-κοινωνίας, το οποίο θεωρείται το ιδεολογικό μανιφέστο των «Υπόγειων».
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, στο Παρίσι, και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά, γράφοντας, σπουδαία κείμενα για θέματα Τέχνης, Επικοινωνίας, Τζαζ και Ροκ μουσικής,
και θεωρητικές αναλύσεις μορφών της Generation-X.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΓΚΑ ΣΤΗΝ ΓΙΑΝΚΑ- Αναδρομή σε χορούς και νοοτροπίες

Αμερικανοί στρατιώτες, με τις ντάμες τους, χορεύουν Κόνγκα, στη Florida και σε ψυχαγωγική ανάπαυλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Φωτογραφία : Thelma Boltin, 1940-1942)

Ένας χορός, παρόμοιου ήθους με τη Γιάνκα, υπήρχε και στην Ελλάδα, στα νεανικά πάρτι, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (και ίσως παλαιότερα), μέχρι και τις αρχές του 50. Οι νέοι της ΠΕΑΝ για παράδειγμα, εκτός από Σουίνγκ, χόρευαν Κόνγκα (Conga). Ο ένας πιανόταν από τους ώμους ή τη μέση του άλλου, και σχημάτιζαν μια ανθρώπινη αλυσίδα (conga line). Ο χορός, ήταν ελεύθερος, χωρίς βήματα, ο καθένας μπορούσε να «επιβιβαστεί» σε αυτό το ανθρώπινο τραίνο, που κινιόταν στον χώρο, σκορπώντας τη διάθεση της χαράς.
Η απλή λύση: όταν κάποιος δεν ήξερε να χορέψει Σουίνγκ, χόρευε Κόνγκα.


Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ – Έτος 1991

Ο Φίλιππος  Πλιάτσικας , είναι από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού ροκ. Εμφανίζεται το 1990, με τον δίσκο «Τι Άλλο να Πεις Πιο Απλά» , και αφού από το 1989, έχει σχηματίσει το συγκρότημα ΠΥΞ ΛΑΞ, με τον Μπάμπη Στόκα.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΝΤΑΝΝΙΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ- Ελλάς, Έτος Μηδέν

Ο Ελληνοκαναδός σκηνοθέτης Dannis Koromilas (Φωτο Μ.Νταλούκας, Οκτ 2014)


Την ιστορία της Ελλάδας από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μέχρι το έτος 2011 (που χαρακτηρίζεται και έτος Μηδέν, λόγω ΔΝΤ), θα αποτυπώσει κινηματογραφικά, ο Ελληνοκαναδός σκηνοθέτης και συγγραφέας, Dannis Koromilas (Διονύσης Κορομηλάς).

Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1968, στο Τορόντο και οι γονείς του ήταν μετανάστες, από την Καλαμάτα.

Το φιλμ, έχει τίτλο GREECE YEAR ZERO.