Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο ΤΑΡΑΞΙΠΠΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΡΝΕΡΟΣ

Ο Ποιητής Αργύρης Μαρνέρος (Φωτογραφία, Μ.Νταλούκας,2015)

Ο ποιητής Αργύρης Μαρνέρος, έρχεται ως Ταράξιππος να σατιρίσει με «ανασυνθέσεις», την πολιτική ζωή της χώρας.
Ο Ταράξιππος, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν το όνομα βωμού στο ιπποδρόμιο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου όταν οι ίπποι των αγωνιζομένων πλησίαζαν, κυριεύονταν από ταραχή και φόβο. Ο βωμός ήταν αφιερωμένος στα πνεύματα του Πέλοπος και Μυρτίλου.
Ο ποιητής, χρόνια τώρα, λειτουργώντας ως Ταράξιππος, ταράζει κομματικές λογικές, με  Ποιήματα, και Ανασυνθέσεις (Ανασυνθέσεις, ονομάζει ο ίδιος τα  κολάζ, που φιλοτεχνεί) 

Σε μία από αυτές, ο ΓΑΠ, επιστρέφει δρομαίος σπίτι, φωνάζοντας ΜΑΜΑ ΠΗΡΑ ΔΕΚΑΡΙ. 
Η συγκεκριμένη Ανασύνθεση, μοιάζει να σχολιάζει τέλεια, την σημερινή "είδηση", ότι "ορδές νέων" έτρεξαν να ακούσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Πλάκα. Οι παπαγάλοι,  που αναμεταδίδουν την "είδηση" δεν έχουν πρόβλημα να παρουσιάσουν μια μικρή ομάδα Παπανδρεϊκών, σαν "ορδές", και αυτή η είδηση πείθει και τον αφελή ΓΑΠ να τρέξει περιχαρής, σπίτι του, να το πει στη μαμά του. Άλλα αν όσοι αναπαράγουν την είδηση, πιστεύουν ότι έτσι ευνοούν τον Γιωργάκη, παίρνουν κακό βαθμό και όχι δεκάρι: η λέξη «ορδές», σημαίνει μάζα βαρβάρων. 

Σε άλλη Ανασύνθεση, βλέπουμε τον Σαμαρά και την Ντόρα να έχουν ξεπουπουλιαστεί σαν κοκόρια.
Εδώ ταιριάζει γάντι, μια άλλη, επίσης φρέσκια είδηση : η Ντόρα σε ομιλία της είπε "εάν είχε ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα δεν θα ζούσε την σημερινή κρίση" και εννοώντας με αυτό, πως :
υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας είναι αυτοί που έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Δικαίως λοιπόν και ο Μαρνέρος βάζει υπότιτλο ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΜΑΤΑ ΕΝΩΤΗΤΑΣ ΓΕΜΑΤΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, γράφοντας την λέξη Ενότητα με Ω,  υπονοώντας ότι ενωτικό Ο δεν υπάρχει, αντίθετα υπάρχει το Ω, δηλαδή ΤΕΛΟΣ.


Σε άλλη, βλέπουμε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, σαν καθηγητή σε ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ κάτω από τα κομμάτια του διασπασμένου ΠΑΣΟΚ, σε άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται σαν Άγιος Παντελεήμων με υπότιτλο ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΣΥΡΡΙΖΑ, με δύο Ρ για ταράξιππους λόγους.
Εκατοντάδες είναι οι ανασυνθέσεις του Μαρνέρου, που ως σύνολο, περιγράφουν όλη την μεταπολιτευτική ιστορία.

 Ο Αργύρης Μαρνέρος, είναι από τους γνωστότερους ποιητές που αναστάτωσαν κομματικές λογικές και κοινωνικούς εφησυχασμούς.
Το ποιητικό του έργο είναι:

«Κάστανα», 1972
«Σκοτεινός θάλαμος», 1975
«Ο Υπόνομος», 1976
«Διαστολή», 1977
«Homo Touristicus», άνοιξη 1980
«Χειροκροτήστε», φθινόπωρο 1980
«Αίθουσα αναμονής», 2003


Έγινε αγαπητός στον χώρο του Ροκ, από τη συνεργασία του με τον Νικόλα Άσιμο. Δύο από τα ποιήματά του που έχει μελοποιήσει ο Άσιμος, είναι «Ο Μαραθωνοδρόμος» και το «Έλα Κουτέ να Γίνουμε Φίλοι». Υπάρχουν βέβαια και άλλα, ο Άσιμος, κατά το κοινώς λεγόμενο, πήγαινε πολύ τον Μαρνέρο.





Ένα απόσπασμα από συνέντευξη που ο ποιητής Αργύρης Μαρνέρος παραχώρησε στο μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ακολουθεί.
Αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Νικόλα Άσιμο αλλά και στις Ανασυνθέσεις...



1 σχόλιο:

  1. -...ας μου επιτραπεί, χάριν ευθυμίας, το ερώτημα:
    το μητσοτακοσαμαροκοτόπουλο είναι "ελευθέρας" κομματικής βοσκής;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή