Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗΣ- Συνέντευξη

Οι Socrates Drank The Conium, στα βράχια της Πειραϊκής. Από αριστερά : Ηλίας Μπουκουβάλας, Γιάννης Σπάθας και Αντώνης Τουρκογιώργης (Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας, 1970)

Στα πρώτα βήματα του ιστορικού συγκροτήματος Socrates Drank The Conium, αναφέρεται ο Αντώνης Τουρκογιώργης, στο απόσπασμα της συνέντευξης που μου παραχώρησε το 2005.
Οι Socrates, σχηματίστηκαν το 1970, στον Πειραιά, από τρεις φίλους και πρώην συμμαθητές. 


Δισκογραφικά, παρουσιάζονται με τον μικρό δίσκο (Κλεισ' τα Μάτια σου και Άκου/ Έλα Κοντά). Είναι τα μοναδικά τους τραγούδια, με ελληνικό στίχο. Όλα όσα γράφουν αργότερα, είναι στην αγγλική γλώσσα.


Είναι γνωστή η θεωρία του Τουρκογιώργη, ότι η γλώσσα μας,  «δεν σονάρει» με τη ροκ μουσική, θεωρία που αναφέρει, και στην παρούσα συνέντευξη.
Οι  Socrates, οι Aphrodites Child, και οι Morka, είναι τα σημαντικότερα, αγγλόφωνα συγκροτήματα, κατά την δεύτερη φάση της ελληνικής ψυχεδέλειας (1970-74).
Όλα σχεδόν τα άλλα, είναι ελληνόφωνα (Νοστράδαμος, Poll, Εξαδάκτυλος, Δάμων και Φιντίας, Μπουρμπούλια, ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ κ,α) . Πάντως αγγλόφωνα και ελληνόφωνα, δημιουργούν τότε, την εκπληκτική σκηνή των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ, και παραδίδουν  τραγούδια εξαιρετικά, που για την ιστορία του ελληνικού Ροκ, αποτελούν λαμπερά σημεία αναφοράς.

Το παράξενο είναι, ότι, ενώ ο Τουρκογιώργης, ως μέλος των Socrates υπερασπίστηκε απόλυτα τον αγγλικό στίχο, στην προσωπική του καριέρα, έγραψε στην ελληνική γλώσσα.

Την συνέντευξη παρακολουθεί ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος και  παρεμβαίνει σε κάποια σημεία.


Μαθαίνω ότι η υγεία του Αντώνη Τουρκογιώργη, πάει καλύτερα, Μακάρι να ξεπεράσει το πρόβλημα και να τον δούμε πάλι στη σκηνή. 
Παραθέτω τέλος, τρία από τα καλύτερα τραγούδια που μας έχουν δώσει οι Socrates, όπως και ένα του «Τούρκου», με ελληνικό στίχο.


10 σχόλια:

  1. Μακαρι Ο Αντωναρος Να Ειναι Γερος Και Δυνατος Και Να Τον Ξαναδουμε
    Να Χτυπιετε Και Να Τραγουδαει Οπως Το Εκανε Παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα πιστευα πως ΡΟΚ και Ελληνικα δε "κολανε" απολυτα η μονη εξαιρεση θεωρω και μοναδικη στα χρονικα ηταν οι Τρυπες οι οποιοι "δεσαν" καλυτερα απ'ολους Ροκ και Ελληνικο στιχο, ισως και ο Σιδηροπουλος, αλλα οι εξαιρεσεις επιβεβαιωνουν τον κανονα.

    Γιαννης Θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ο Πουλικάκος δεν "δένει" ; Θα τρελαθουμε εντελως; Ο Σαββοπουλος δεν "δένει|" ; Και τόσοι άλλοι ακομα...

      Διαγραφή
    2. Την απαντηση την δινει φιλε Κ.Π. ο Τουρκογιωργης στην συνεντευξη παραπανω.

      Γιαννης Θεσσαλονικη.

      Διαγραφή
    3. "ισως και ο σιδηροπουλος"¨...δεν πας να φτιαξεις κανα σουβλακι?

      Διαγραφή
  3. ΓΡΉΓΟΡΗ ΑΝΆΡΡΩΣΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕΙΝΌΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΊΝ ΚΙΘΆΡΑ ΤΩΝ "ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ" ΔΗΜΗΤΡΗΣ "ΕΡΡΩΣΟ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχομαι σύντομα.γερός,δυνατός κ μάχιμος φίλε μου..Κάποια στιγμή,θα σου πώ μία ιστορία,για το super JB 78',που κρατήσαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Νταλούκα, μπορείτε να μεταφέρετε -όταν τον επισκεφθείτε- στον Αντώνη Τουρκογιώργη τις παλαβωμάρες μου; (Εδώ: https://ergdhmerg.wordpress.com/2016/11/18/%ce%bf-%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b9%cf%8e%cf%82/ )

    Καί, φυσικά, τις ευχές μου γιά ταχεία καί οριστική ανάρρωση.

    Ευχαριστώ!

    Εργοδότης Δημοσίων Έργων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ .ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥΡΚΟΓΙΩΡΓΗ .Η ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΟΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Φ Ω Σ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΜΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,.....ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ . ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΕΙΨΕ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .....ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή