Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ

Όταν τα ντοκουμέντα μιλούν, οι Μαρτυρίες περισσεύουν.

Με τη φράση «Κατά το παράδειγμα της Ηλιακής Έκλειψης», θα εννοούμε εφεξής, ότι η διασταύρωση Μαρτυριών, δεν οδηγεί αναγκαστικά στην Αλήθεια.

Το Παράδειγμα, ανατρέπει μία βασική μέχρι τώρα, πεποίθηση, ότι στην διαδικασία της Έρευνας Μαρτυρίες που είναι ανεξάρτητες και διασταυρώνονται, αποτελούν ασφαλείς ενδείξεις. Και όμως.
Τον Φεβρουάριο του 2015, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των δημοσιογράφων, Μανώλη Νταλούκα και Φώντα Τρούσα, πάνω στο θέμα ύπαρξης δεύτερης ηχογράφησης, του τραγουδιού «Στις 15 Ιουλίου θα γίνη Έκλειψις Ηλίου».
Ο Φώντας Τρούσας, είχε γράψει, πως υπάρχει και δεύτερη ηχογράφηση, με στίχο «Στις 16 Δεκεμβρίου».
Ο Μανώλης Νταλούκας, βασισμένος στις Μαρτυρίες και των τριών συντελεστών του τραγουδιού (Ιατρόπουλου, Γλέζου και Ρωμανού), οι οποίες διέψευδαν τον Τρούσα, διατύπωσε την άποψη, πως τέτοια ηχογράφηση, δεν υπάρχει.
Και όμως, υπάρχει !

Στην Ιστορία, δεν υπάρχει ανάλογο και τόσο ξεκάθαρο παράδειγμα, όπου ανεξάρτητες Μαρτυρίες, Πρωταγωνιστών, που συμφωνούν όλες, να μην ανταποκρίνονται στην Αλήθεια. Ένα προηγούμενο παράδειγμα, η περίπτωση Μπελτέκα, όπου όλοι οι Μάρτυρες, τον θεωρούσαν νεκρό, δεν είναι αντίστοιχο, διότι εκεί, δεν είχαμε ανεξάρτητες Μαρτυρίες, αλλά Μαρτυρία του ενός. Συγκεκριμένα, τότε, ένα μέλος των TRASH, είχε διαδώσει τη φήμη, και όλοι οι άλλοι, την αναπαρήγαγαν.
Στην περίπτωση όμως της Ηλιακής Έκλειψης, όσα είπε η Γλέζου, δεν τα είπε γιατί τα άκουσε από τον Ιατρόπουλο, ούτε ο Ιατρόπουλος, επειδή τα άκουσε από την Γλέζου.
Εδώ, λοιπόν, είχαμε την περίπτωση, τρεις άνθρωποι να καλούνται να πιστοποιήσουν αν συνέβη κάτι, πριν 45 χρόνια. Και οι τρεις, μίλησαν χωρίς να γνωρίζουν τι έχει απαντήσει ο άλλος. Αν κάποιος, δεν πιστοποιούσε την ύπαρξη της δεύτερης ηχογράφησης, η λογική έλεγε, ότι μπορεί να υπήρχε και απλώς, αυτός να μην την θυμόταν.
Όταν όμως, και οι τρεις, πιστοποιούν πως τέτοια ηχογράφηση, δεν γνωρίζουν, η Θεωρία της Διασταύρωσης Μαρτυριών, οδηγούσε στο συμπέρασμα, ότι τέτοια ηχογράφηση, δεν υπήρξε.
Και όμως. Η Θεωρία, αποδείχτηκε λάθος.

Θα πρέπει λοιπόν, στο μέλλον, και στη διαδικασία της Έρευνας, να μην θεωρούμε αναγκαστικά αληθινές, τις ανεξάρτητες διασταυρούμενες Μαρτυρίες, όπως δεν θεωρούσαμε ασφαλείς ενδείξεις ποτέ, Μαρτυρίες επηρεασμένες ή εξαρτημένες.

Όλα αυτά, κατά το Παράδειγμα της Ηλιακής Έκλειψης, που –θα πρέπει να ομολογήσουμε- μας δίδαξε ο Φώντας Τρούσας. Τον ευχαριστούμε. 

2 σχόλια:

  1. Μανώλη Νταλούκα κατ’ αρχάς να ξέρεις κάτι. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που αφήνω στο blog σου. ΔΕΝ έχω αφήσει ΠΟΤΕ σχόλιο ως «ανώνυμος» ή «ψευδώνυμος».

    Να ξέρεις επίσης πως δεν σε αντιπαλεύω. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτά που γράφεις, αν πριν δεν είχες γράψει εσύ κάτι για μένα. Ψάξε το να δεις ότι είναι έτσι (στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες).

    Δεν κάνεις καλόπιστο διάλογο και αυτό με στενοχωρεί. Δεν είναι «κακό», ούτε «ντροπή» να παραδεχθεί κάποιος τα λάθη του (το λέω και για ’μένα αυτό). Τα «λάθη» είναι εκείνα που μας κάνουν καλύτερους – να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο κοντά στην πραγματικότητα, να μην φαντασιωνόμαστε, να προσπαθούμε πάντα να εξάγουμε τα «σωστά» συμπεράσματα. Προσδοκώ από ’σένα λοιπόν, μία πιο καλόπιστη κριτική σε όσα γράφω (αν το θέλεις κι εσύ δηλαδή).
    Σκοπός μας, νομίζω και των δύο, δεν είναι απλώς να κάνουμε το κέφι μας, αλλά και να πληροφορήσουμε, ορθά, όσους μας διαβάζουν. Και αυτό θα μπορεί να γίνει καλύτερα, χαμηλώνοντας την εκατέρωθεν «ένταση». Οφείλουμε να το προσπαθήσουμε. Είμαστε και μεγάλοι άνθρωποι πια…

    Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά. Σε «στρατηγικά» θα έλεγα θέματα (για τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν). Αυτό, όμως, κανονικά, δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζει να έχουμε έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς το άγχος της «κατατρόπωσης» του αντιπάλου. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα. Νομίζω δηλαδή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα κι απο εμενα!
    Σε προσωπική συζήτηση μας ο Γιώργος Ρωμανός αρνείται την ύπαρξη του σινγκλ με τίτλο στις 16 Δεκεμβρίου και μου είπε ότι υπάρχει μόνο με τον τίτλο " ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΛΕΙΨΙΣ ΗΛΙΟΥ". Του ανέφερα την ύπαρξη του εν λόγω δίσκου με κίτρινη ετικέτα ZODIAC και το άκουγε πρώτη φορά. Κι όμως υπάρχει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή