Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΝΑΚΟΣ : Ποιήματα και ενδιαφέρουσες (;) καταστάσεις στη Μύκονο.

Φωτο : Ο Γιώργος Βανάκος (ή Geo Van K) εν δράσει, στη Μύκονο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γιώργος Βανάκος, είναι ο αρχηγός διεθνούς καλλιτεχνικής ομάδας, με έδρα τη Μύκονο.
Η ομάδα, ονομάζεται Friends of Art και φέρει δεύτερο και κωδικό όνομα, FTR.

Τα ονόματα από τα μέλη (όπως Argie Pappas Tsiota, Giouli Nakou, W.Kennedy, Έλση Καϊλή, D.Nomikos), δεν μου είναι γνωστά, και δεν μπορώ να έχω γνώμη για το καλλιτεχνικό τους βάρος. Πάντως, από τις φωτογραφίες, μας κάνει εντύπωση, ότι η FTR, αποτελείται από νέους κυρίως ανθρώπους, και περιλαμβάνει αρκετά κορίτσια που μοιάζουν μοντέλα. (Η Μύκονος, ευνοεί, ίσως;). 

Βανάκος με μέλη της FTR.

Η FTR, παρουσιάζει (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό) Ποίηση, Visual Art, Video Art, και Performances
Οι καταστάσεις που δημιουργεί, θυμίζουν Υπαρξιστικές, με ελεύθερο χορό, και χρήση καθημερινών αντικειμένων, σαν μουσικά όργανα. Ο Γιώργος Βανάκος, εμφανίζεται με το προσωνύμιο  Geo Van K, και απαγγέλλει τα ποιήματά του, συνοδευόμενος από μουσικό συγκρότημα (αποτελείται από μέλη της FTR), πολλές φορές η απαγγελία, και σε συνδιασμό με κάποια Performance.

Σαν δείγμα, δίνω τέσσερα από τα ποιήματα του Βανάκου...



Βανάκος, με συγκρότημα της FTR.

Ο Γιώργος Βανάκος, έγινε γνωστός το 1979, όταν με τον αδελφό του Δημήτρη Τσουανάτο, άνοιξε στην Πλάκα, το πρωτοποριακό «ρουχάδικο», Remember. Γρήγορα, σχημάτισε συγκρότημα, και παρουσίασε μερικά αξιόλογα, από τα πρώτα τραγούδια, του ελληνικού New Wave
Κάποιοι, απαξιώνουν το όλο θέμα, χαρακτηρίζοντας, τα μεν μέλη της FTR, σαν πλουσιόπαιδα, που θέλουν να σκοτώσουν την πλήξη τους, τον δε Geo Van K, σαν γκουρού ανόητων. Όμως υπάρχει αντίλογος. Αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα ποιήματα του Βανάκου, οι κατηγορίες δεν ευσταθούν.
Βεβαίως, υπάρχει οικονομική Κρίση στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βουλιάξουμε την Μύκονο, ούτε ότι η Τέχνη, θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Τώρα, αν κάποιοι πιστεύουν, ότι αυτές οι καταστάσεις, δεν είναι Τέχνη, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Το πρόβλημα, εμφανίζεται, όταν εφαρμόζει κανείς το ιδεολογικό κριτήριο. 

Το σύνθημα του Geo Van K, είναι Remember the Future, και αυτό φαίνεται πως, πολλούς ενοχλεί. Η αδήριτος ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα του σήμερα, δεν ευνοεί, συνθήματα που σε παραπέμπουν στο Μέλλον.
Η επιχειρηματολογία, μοιάζει αλλά δεν είναι σωστή, και οδηγεί στην κατάργηση κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με πρόσχημα τον Αγώνα.
Αλλά η ίδια η Τέχνη, είναι μορφή Αγώνα, όταν είναι Τέχνη. Ίσως, ένα επιτόπιο ρεπορτάζ, για το ακριβώς συμβαίνει με την FTR στην Μύκονο, θα έδινε ασφαλέστερα συμπεράσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου