Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΨΕΜΑΤΑ που λέγονται για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973

Το τανκ της χούντας, λίγο πριν ρίξει την Πύλη του Πολυτεχνείου (Φωτο Β.Καραμανώλης. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας)

Κατά καιρούς, διάφοροι ανεγκέφαλοι, έχουν γράψει και πει, τερατώδη ψέματα, σχετικά με την ηρωική εξέγερση των  φοιτητών του 1973.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:



Πρώτο Ψέμα: Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.
Ο ισχυρισμός, ακούγεται τακτικά από ακροδεξιούς κύκλους, τον επαναλαμβάνουν κούφιες μοντέλες, και αποτελεί ακόμα, μόνιμο ιδεολόγημα της Χρυσής Αυγής.
Το ψέμα μπορεί να ανασκευαστεί αμέσως, με την παράθεση ονομάτων νεκρών, αλλά οι ακροδεξιοί απαντούν με κουτοπόνηρο τρόπο, πως θέλουν ονόματα νεκρών «εντός του χώρου του Πολυτεχνείου».
Το «εντός του χώρου», το λένε, για να δείξουν, πως όλοι σκοτώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο, και άρα μπορεί  να ...στραβοπάτησαν, ή να πήγαν από αδέσποτη σφαίρα κάποιου αριστερού προβοκάτορα, πάντως αφού δεν βρέθηκε νεκρός μέσα στο Πολυτεχνείο, οι δικτάτορες δεν φέρουν ευθύνη.



Θα ήθελαν ίσως, οι μαύροι αυτοί ανεγκέφαλοι, τα παιδιά που βρέθηκαν σκοτωμένα ή ετοιμοθάνατα, μέσα στο Πολυτεχνείο, να μην μεταφερθούν στα Νοσοκομεία, αλλά να παραμείνουν εκεί, για να αποδειχτεί η σφαγή.
Αν κάποιος λοιπόν, πυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό και άφησε την τελευταία πνοή του εκεί, αυτός κατά τη Χρυσή Αυγή, δεν μετράει γιατί ...δεν πέθανε «εντός του χώρου».

Αλλά και να υποθέσουμε ακόμα, πως «εντός του χώρου», δεν είχαμε κανένα νεκρό, και πως οι ασφαλίτες, πυροβολούσαν και σκότωναν κατά την έξοδο, στους γύρω δρόμους, αυτό τους αποχαρακτηρίζει από στυγνούς δολοφόνους;
Το γεγονός ότι ο φασίστας Ντερτιλής. σκότωσε το παιδί, έξω από το Πολυτεχνείο και όχι μέσα, αυτό κάνει τη διαφορά; Το γεγονός, ότι ο Κομνηνός πυροβολήθηκε από χωροφύλακες, έξω από το Πολυτεχνείο, σημαίνει ότι δεν είναι νεκρός της εξέγερσης;

Πόση ηλιθιότητα, πρέπει να έχει κανείς, για να πιστέψει τα επιχειρήματα αυτά, της Χρυσής Αυγής;

Φωτο : Διομήδης Κομηνός, ο πρώτος νεκρός.

Δεύτερο Ψέμα: Το Πολυτεχνείο έγινε από την CIA.
Η θεωρία αυτή, λέγεται πάλι από αρκετούς, που θέλουν να δείξουν, ότι όλα ήταν σικέ, και πως ουσιαστικά εξέγερση, δεν υπήρξε.
Όλοι όσοι επαναλαμβάνουν το ψέμμα αυτό, σπιλώνουν την μνήμη των ηρωικών αγωνιστών φοιτητών. Το συμπέρασμα που θέλουν να βγει, είναι πως οι φοιτητές που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, ήταν πράκτορες της CIA και όχι ηρωικά παιδιά που αγωνίζονταν να ρίξουν τη χούντα.

Θα πω μόνο, ότι το Πολυτεχνείο, ήταν ένα μόνο τριήμερο, μέρος εκατοντάδων άλλων ηρωικών αγωνιστικών ημερών.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που γίνονται αμέσως μετά το πραξικόπημα, περιλαμβάνουν πορείες, μυστικές συναντήσεις, τη Νομική, διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε δρόμους, και άλλα πολλά,
Όλα αυτά, είναι η αυθόρμητη αγωνιστική κινητοποίηση λαού και φοιτητών για να πέσει η χούντα.

Μένω σε αυτά τα δύο ψέματα.
Δεν είναι τα μοναδικά που λέγονται από τους ακροδεξιούς κύκλους, για να σπιλωθεί κάθε χρόνο, η επέτειος.



Τα πρόσωπα των εξεγερμένων φοιτητών, κάτω από το πανό που γράφει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ (Όλες οι φωτογραφίες: Βασίλης Καραμανώλης, Νοέμβριος 1973.  ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)


Μια σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών, του Βασίλη Καραμανώλη, που αποτυπώνουν πρόσωπα, γεγονότα και συνθήματα των τριών ημερών της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


9 σχόλια:

  1. αναρωτιεμαι αν ειναι τα ψεμματα των ακροδεξιων πιο αθλια ή της δικης σας γενιας που εφερε τη νεολαια σε αυτη την κατασταση.
    κανεις να μην παει σε αυτη τη γιορτη του πολυτεχνειου.παλια πηγαινα,μετα εγινα εξυπνος και ειδα οτι μονο γιορτη δεν ειναι.αυτη η γενια του πολυτεχνειου ξεπουλησε για μια χουφτα τροφη το νεο αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Είναι αληθινή γιορτή, φιέστα και βλαχοπανηγύρι. Αν ήταν αληθινή τιμή στη μνήμη των εξεγερμένων, σήμερα θα κάναμε ό,τι έκαναν κι εκείνοι. Αλλά ξέχασα ... σήμερα έχουμε "αριστερή" κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    2. κανετε λαθος είναι αληθινη γιορτη,Αρκετοι πανε για τους νεκρους και τους εντιμους που δεν το πουλησαν και ποια γενεια αυτοι που ηρθαν απ εξω . και κλισε λετε και σεις που μεγαλώσατε δεν χρειαζετε αφορισμος.

      Διαγραφή
    3. μην γλύφετε τα ψεμματα των φασιστων εναντι των αλλων.Αυτα θεριεψαν την χ.α.Αν εσεις δεν ξερετε τι είναι εμεις ξερουμε.Και τι εισαι δεξιακι ή τι ο β?με τα μυαλα που κουβαλάτε τιποτα δε μας σωζει τιποτα.Μακαρι λιγη τροφη να μας ξεπουλουσαν όχι για καγεν.μιλας επι του ασφαλους

      Διαγραφή
    4. εχεις λαθος φιλε μου.τι λιγη τροφη τι καγεν.το ξεπουλημα ειναι ξεπουλημα ειτε για ψιχουλα ειτε για μεγαλεια.

      Διαγραφή
  2. Το ότι το Πολυτεχνείο το έστησε η CIA είναι αριστερός και όχι ακροδεξιός μύθος. Στο γνωστό φύλλο αρ. 8 της φοιτητικής "Πανσπουδαστικής" (ΚΚΕ) οι καταληψίες χαρακτηρίζονται προβοκάτορες της ΚΥΠ (δηλ. της CIA μια και η ΚΥΠ δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοια πρωτοβουλία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα αν το πολυτεχνείο ήταν σικέ ή τουλάχιστον υποδαυλίστηκε από ξένες υπηρεσίες. Τα ερωτήματα που έχω μέχρι τώρα είναι:
    1) Κλόνισε άραγε η εξέγερση τη χούντα των συνταγματαρχών ή είχαν την αίσθηση ότι πρόκειται για αψιμαχία κια ότι με 4-5 τανκς θα το ξεμπέρδευαν και θα έδιναν και το παράδειγμα να μην κουνηθεί κανείς ξανά.
    2) Πώς στο καλό εμφανίστηκε μια εβδομάδα αργότερα η χούντα του Ιωαννίδη έτοιμη να αναλάβει δράση,
    3) Ενώ οι συνταγματάρχες ήταν επτά χρόνια στην εξουσία και ψιλο-επέπλεαν στα εθνικά θέματα, πώς μέσα σε μισό χρόνο ο Ιωαννίδης έκανε τόση ζημιά στην Κύπρο. Μιλάμε για ζημιά ανεπανόρθωτη που κρατάει 40 χρόνια.
    4) Πώς στο καλό ασκαρδαμηκτί εμφανίστηκε πανέτοιμος ο μαυρογιαλούρος εθνοσωτήρας - και οι επόμενοι δηλαδή ?
    Έχω κι άλλες απορίες αλλά δεν έχουν τελειωμό. Γενικά δεν έχω καταλήξει πουθενά. Έχω όμως μια έντονη καχυποψία ότι αν δεν έπεφτε ο Παπαδόπουλος με τά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κάτι άλλο θα συνέβαινε και θα τον εξουδετέρωναν.
    Επίσης:
    1) Πού ήταν ο Παπαδόπουλος από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούλιο?
    2) Πώς ξαφνικά μόλις ένα μήνα μετά κατάλαβαν ότι ο Ιωαννίδης που είχε προαχθεί από τον Αύγουστο του 74 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ σε υποστράτηγο και αποστρατεύθηκε, ήταν υπαίτιος της καταστολής του πολυτεχνείου και τον παρέπεμψαν τον Σεπτέμβριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με το φοιτητικό κίνημα της εποχής και τις διεθνείς επιρροές του, υπάρχουν και τα ψέματα σταλινικών ξεπλυματιών της χούντας σαν τον Φώντα Τρούσα:
    "περιοδικά τύπου Πρωτοπορία και καλά, που τα έχουν ορισμένοι αδαείς περί πολλού, ήταν απλώς… οδοντόκρεμες".

    Ο Τρούσας σε πρόσφατο πόνημά του με τίτλο "Φοιτητική δύναμη" αμφισβητεί ότι (όπως γράφει ο Νταλούκας στο βιβλίο του "Ελληνικό Ροκ") το περιοδικό κλείστηκε από τη χούντα αμέσως μετά το 2ο τεύχος του, καθώς και το ότι πουλούσε 12000 φύλλα. Θέλει λέει "αποδείξεις" και αποκαλεί τον Νταλούκα "μυθομανή και βλάκα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε ο γνωστός χουντικός απολογητής, Φώντας Τρούσας, ζητά πάλι, να του κάνουμε μαθήματα ιστορίας; Ας μπούμε στον κόπο, αν και, δεν βλέπω να βάζει μυαλό.
      Ο φοιτητής που εξέδωσε τα δύο τεύχη της Πρωτοπορίας, είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Θοδωρής Καλούδης, ο οποίος, τότε, συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Η μαρτυρία του για το θέμα αυτό, υπάρχει στο βιβλίο ΟΤΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, του Γιώργου Βερνίκου. Ο ίδιος ο Καλούδης λοιπόν, μας δίνει την πληροφορία, πως την Πρωτοπορία, την έκλεισε η χούντα. Ανάμεσα σε άλλα, πολύ ενδιαφέροντα που περιλαμβάνει στην μαρτυρία του, γράφει « Η Πρωτοπορία, κλείνει βίαια, τον Φεβρουάριο του 1972, πριν κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος της, που είχε τιράζ, 12000 φύλλα...».
      Φυσικά, τώρα, ο Τρούσας, θα βγάλει τρελό και τον Καλούδη. Η συμβουλή μου είναι λοιπόν, να μην δίνετε σημασία στις μπούρδες του γραφικού απολογητή Φώντα Τρούσα, διότι είναι εντελώς άσχετος με τα θέματα αυτά.

      Διαγραφή