Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ : Με έιχαν για πεθαμένο!

Ο Σταμάτης Μορφονιός, το αφηγήθηκε αυτό:

"Όταν ήμουν junkie, μια μέρα με πήγαν σηκωτό σε μια ψυχιατρική κλινική στην Γλυφάδα.
Είχαν πάει τον Σιδηρόπουλο κάποια χρόνια πριν.
Ο Π. (ψυχίατρος που τον είχε αναλάβει και εκείνον) με φώναξε στο γραφείο και μου είπε



"Είχα τον Παύλο πριν από εσένα, είχα και τον Άσιμο.
Έφυγαν και οι δύο.
Σήμερα έχω τον Χανδρινό (ποιητής του δρόμου που βρισκόταν χρόνια στην κλινική) τον Πετρίδη (κιθαρίστας του Παύλου) και σένα.
Είσαι καμένο χαρτί Σταμάτη.

Πήγαινε κάτω στο σαλόνι. Είναι το πορτρέτο του Παύλου (το είδα, το είχε φτιάξει κάποιος που ήταν εκεί μαζί του)
τώρα θα βάλουμε και το δικό σου δίπλα (το κρατούσε στα χέρια. Το είχε φτιάξει ένας ασθενής την ώρα που έπαιζα κιθάρα ένα βράδυ).
Τελείωσες Σταμάτη. Έχεις πεθάνει ήδη και συ".
Έτσι μου είπε".



Αυτός ο «ψυχίατρος» που γνωμάτευσε, πως ο Σταμάτης ήταν ένα καμένο χαρτί, και ήδη νεκρός, πόσα παράσημα (μούντζες) θέλει;
Ο Σταμάτης, δεν πέθανε.
Έζησε.
Και έζησε γιατί, βρήκε μόνος του τρόπο να αντιμετωπίσει τους φόβους και να περάσει τελικά, στην πολυπόθητη Ελευθερία. 
Έφυγε μια μέρα, από τη Φωλιά του Κούκου, φωνάζοντας "Ξυπνήστε ρε, δεν είναι σπίτι η φυλακή σας!". 
Αν κάποιοι ψυχίατροι, δεν ξέρουν πώς να πάρουν τον φόβο από όλα αυτά τα παιδιά, να αλλάξουν δουλειά, τεράστια ζημιά κάνουν.

Επί δέκα χρόνια ο Σταμάτης, είχε απέναντί του τον θάνατο.
Πολλές από τις εμπειρίες του, τις αποτύπωσε σε έναν μοναδικό δίσκο, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα δείγματα του Κίτρινου Σούρουπου.
Χρωστάμε μεγάλη χάρη στον Βαξεβάνη που μας τον γνώρισε. Αυτός ο δίσκος, κυκλοφόρησε το 2013, με το περιοδικό HotDoc.
Από τότε, έχει γράψει και άλλα, σημαντικά τραγούδια. 
Μια επιλογή από τα τραγούδια του Σταμάτη ακολουθεί...




Ο Σταμάτης Μορφονιός, γεννήθηκε το 1973, στο Περιστέρι, εκεί μεγάλωσε, εκεί ζει και σήμερα.
Τα τραγούδια του έχουν ποιότητα σκέψης, ευγένεια, αλλού θέλει να γίνει πάλι παιδί και να παίξει, σε άλλα σημεία υπάρχει οργή για την αδικία. Σε όλα όμως, κυριαρχεί ο πόθος, για έναν ιδανικό κόσμο: αγάπη-ειρήνη-ελευθερία.
Ένα τραγούδι του (όχι το μόνο που κάνει εντύπωση), είναι το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, γραμμένο για την ηρωική εξέγερση των φοιτητών μας, στο Πολυτεχνείο (1973).
Ο Σταμάτης, δεν έζησε τα γεγονότα εκείνα, αφού τότε γεννήθηκε. Όμως, τα περιγράφει με έναν πρωτότυπο καλλιτεχνικό τρόπο.
Βλέπει, τα παιδιά ανεβασμένα στα κάγκελα, και τα τανκς να είναι ακόμη, απέναντί τους, εκεί.
Το σύνθημα επαναλαμβάνεται: ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Σαν την μέρα της Μαρμότας, φαίνεται να ζει, ξανά και ξανά, εκείνο το ηρωικό Τριήμερο, όλα αυτά τα 40 χρόνια που το παλαιοκομματικό σύστημα, λεηλάτησε την Ελλάδα. 
Αυτό είναι το τραγούδι, που διάλεξε ένα σχολείο στην Πράσινη Γραμμή, για να το πουν οι μαθήτριες, στη γιορτή που ετοιμάζουν φέτος, για το Πολυτεχνείο.
Εξαιρετική τιμή και δικαίωση για τον Σταμάτη.

Έγραψα σήμερα, αυτό το μικρό σημείωμα για τον Σταμάτη Μορφονιό, γιατί τον θεωρώ εξαιρετικό καλλιτέχνη.
Θα γράψω περισσότερα, στο μέλλον.
Έχω την εντύπωση, ότι αν ζούσε ο Παύλος, θα άπλωνε το χέρι στον Σταμάτη και μ ένα πλατύ χαμόγελο θα του έλεγε «Γεια σου ρε φίλε Σταμάτη!».





15 σχόλια:

  1. σιγα μην του ελεγε ο παυλος γεια σου ρε φιλε σταματη.αυτος ειχε τραγουδησει μαζι με την παυλινα βουλγαρακη σε ενα μαγαζι.και οχι μονο αυτο αλλα της εχει γραψει και δυο τραγουδια.ξερετε ποια βουλγαρακη ε??την κορη του πρωην υπουργου βουλγαρακη που ειπε οτι αυτα που εκλεψα τα εκλεψα για τα παιδια μου..μπορει να ειναι λεπτομερεια αυτο που λεω και ο καλλιτεχνης να ειναι πραγματι αξιος αλλα παιζουν ρολο αυτα τα πραγματα.ειναι σα να λες να τραγουδουσε ο παυλος με ενα δοσιλογο καλλιτεχνη της χουντας και να του εγραφε και τραγουδια!οσο για την κλινικη που πηγε που κολλαει αυτο με την ποιοτητα του καλλιτεχνη? δηλαδη θα θεοποιουμε οποιον εχει περασει απο την κολαση των ουσιων? το εργο του θα αξιολογησουμε.προσωπικα δεν μου ειναι και τοσο γνωστος ο συγκεκριμενος.οχι οτι σημαινει κατι αυτο.απλα εχει βγει σε καποιες σκηνες και τραγουδουσε κατα καιρους.αυτο μειωνει την αξια του.

    και κατι αλλο θα ηθελα να επισημανω.οχι ασχετο με την παραπανω αναρτηση του κυριου Νταλουκα.γιατι ολα στη ζωη ειναι αλληλενδετα.θυμαμαι μια αναρτηση που ειχε κανει σχετικα με την κρατικη εξουσια και την δυναμη της.και υποστηριζε οτι μεσα απο αυτη τη δυναμη και χρησιμοποιωντας την εχεις καποιες δυνατοτητες.θα του θυμισω οτι ο μορισον ελεγε When you make your peace with authority, you become authority.αυτο σαν συσχετισμος μεταξυ κρατικης εξουσιας-σταματη μορφονιου-παυλινας βουλγαρακη.

    η κριτικη μου ειναι λιγο καυστικη και ισως τον αδικω.αλλα κρινω και απο αυτην την λεπτομερεια που δεν μου καθησε καλα.τετοιες συνεργασιες δεν βοηθουν.ουτε βεβαια αυτη η παρατυπια αμαυρωνει το οποιο εργο του.μπορει να ειμαι και λαθος δεν ξερω και να επρεπε να το παραβλεψω αυτο γιατι οντως τα τραγουδια του εχουν ποιοτητα.αλλα ενιωθα οτι επρεπε να αναφερθει και αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΑΡΑΧΩΒΑ4 Νοεμβρίου 2015 στις 10:49 π.μ.

      Φίλε άκουσες τα τραγούδια; Γιατί αυτά που λες είναι άκυρα. Τι θέλεις να την κάνουμε την Βουλγαράκη; να την στείλουμε εξορία στην Ταγκανίκα;; Ο δικός σου πατέρας ποιος ήταν; Ο θείος σου;; Ο παπούς σου τι έκανε στην κατοχή; Ρε συ σοβαρολογείς τώρα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε πας καλά; Και ο Μπάμπης Στόκας έχει συνεργαστεί με την Βουλγαράκη. Ποιος άλλος; Εγώ λέω να βρούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί της και να τους καταγγείλουμε σαν... συνεργάτες του εχθρού!!!

      Διαγραφή
    3. Μάλλον δεν έχεις ακούσει ΚΑΝΕΝΑ τραγούδι του. Χωρίς να ακούσεις, απλώς χαραμίζεις ψηφιακό μελάνι κι εμείς φαιά ουσία για να σε διαβάζουμε. 'Ακουσε. Μάθε. Κρίνε. Η μουσική δεν έχει σύνορα, ούτε στεγανά. Αν εσύ πολιτικά έχεις, μην ακούς μουσική, απλώς ψήφιζε.

      Διαγραφή
    4. ο πατερας μου φτωχος ξεροκεφαλος μεροκαματιαρης υπερηφανος,δεν ζητησε ποτε βοηθεια απο κανεναν.ο θειος μου λαμογιο εχουμε να μιλησουμε 30 χρονια.τον παππου μου τον εκτελεσαν οι γερμανοι στην κατοχη.εφαγε αρκετες σφαιρες καταστηθα.

      οσο για το δευτερο φιλο που λεει για τον στοκα ναι ουτε σε αυτον τρεφω ιδιαιτερη εκτιμηση.τον συγκαταλεγω μαζι με μαστορακηδες,ζουγανεληδες συστημικους.φαντασου εναν εξαιρετικο καλλιτεχνη,ζωγραφο ή οτι αλλο θες αλλα συνεργατη των ναζι πχ.θα συνεργαζοσουν μαζι του εσυ? εγω ετσι το βλεπω.
      ειπα οτι για τον Μορφονιο οτι δεν απαξιωνω ουτε τον ανθρωπο καλλιτεχνη ουτε το εργο του.απλα ενα μελανο σημειο τονισα που με χαλαει.εδω ο σιδηροπουλος αν διαβασεις συνεντευξη του αποκηρυξε την συνεργασια του με τον μαρκοπουλο.ειπε, αν διαβασεις οτι ηταν ενα φλιπαρισμα ενα λαθος που εκανε τοτε.βεβαια αλλη περιπτωση αυτη ο μαρκοπουλος δεν ηταν λαμογιο.το ειπε για αλλους λογουςγια μενα οι συνεργασιες μετρανε για αλλους δεν σημαινουν κατι αποψεις ειναι αυτες.
      βεβαια η συγκεκριμενη περιπτωση κανει μπαμ.μπορει ενας καλος καλλιτεχνης να συνεργαστει με καποιον εξισου καλο αλλα να ειναι εμπορος ναρκωτικων πχ και να μην το γνωριζει.δεν ειμαστε η ΕΥΠ κιολας.αλλα εδω ειναι σα να συνεργαζεσαι με την κορη του Τζοχατζοπουλου πχ.και μαλιστα της γραφει και τραγουδια.τι να πω ρε παιδια εμενα με χαλαει ολο αυτο.προσωπικη μου κριση.

      Διαγραφή
    5. ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΑΡΑΧΩΒΑ4 Νοεμβρίου 2015 στις 1:28 μ.μ.

      Μόνος σου παραδέχεσαι πως ο θείος σου είναι λαμόγιο. Αν λοιπόν, σε κρίνω με βασή τις πράξεις του θείου σου, θα πεις "ωπα ...αλλο εγώ και άλλο ο θείος μου". Τώρα όμως έρχεσαι εσύ και κρίνεις την κόρη του Βουλγαράκη από τον πατέρα της... Κάπου το χεις χάσει

      Διαγραφή
    6. εκει ειναι το θεμα.τον εχω αποκηρυξει τον μπαρμπα και ποτε δεν ειχα συνεργασια ή καλημερα μαζι του.ο μορφονιος συνεργαστηκε ενω γνωριζε.δεν ειναι το ιδιο φιλε μου.αλλα και παλι ξαναλεω καταλαβαινω τι λετε οτι δεν μπορουμε να κρινουμε μια ανθρωπινη υποσταση με μια αλλη.απο αγκαθι ροδο και τουμπαλιν λεει ο λαος και πολυ σοφα.αυτες ειναι οι εξαιρεσεις.για μενα στη συγκεκριμενη περιπτωση ομως του μορφονιου δεν ειναι το ιδιο. παιδια προσωπικη μου αποψη εκφραζω εχω επιγνωση και αυτων που λετε και αυτων που πιστευω.

      Διαγραφή
    7. Ειλικρινά, δεν μπορεί να σοβαρολογείς τώρα. Μιλάμε για μουσική, κι εσύ έχεις κάνει κήρυγμα περί εντελώς άλλων θεμάτων. Τι ο Βουλγαράκης είναι λαμόγιο (λες και έκανε... ντουέτο με τον Βουλγαράκη), τι ο θείος σου είναι λαμόγιο, ό,τι να ναι λέμε. Η ουσία είναι μία: ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ. Και αν δεν σου αρέσει, το συζητάμε. Αλλά το να είσαι στα όρια της σχιζοθυμικής κοινωνικοπολιτικής καταρράκωσης και να μας γεμίζεις με σκουπίδια, αυτό δεν το δέχομαι. Και ούτε έχει νόημα. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ πρέπει να κρίνεται ο καλλιτέχνης και αυτά που έχει να πει, όχι να ψάχνουμε να τον ακυρώσουμε επειδή έδωσε ένα τραγούδι σε μια κοπέλα 20 χρόνων κι εσύ δεν συμφωνείς με το παρελθόν του... μπαμπά της.

      Διαγραφή
    8. γιατι εσυ θα πηγαινες να ακουσεις την κορη του τζοχατζοπουλου αν τραγουδουσε? μπορει να ακουγεται ρατσιστικο αυτο που ειπα και ευχομαι να μην αδικω τη κοπελα και να διαψευστω στο μελλον αλλα ετσι μου βγαινει πως να το κανουμε.σεβαστη και η αποψη σου βεβαιως.
      για τον μορφονιο τονισα πως δεν τον απαξιωνω σαν καλλιτεχνη απλα με χαλασε η συγκεκριμενη συνεργασια.
      τα υπολοιπα που ειπες περι σκουπιδιωνκαι σχιζοθυμιας τα αφηνω ασχολιαστα.

      μηπως εισαι εσυ ο μορφονιος και ενοχληθηκες?

      Διαγραφή
    9. sorry αλλα καιεσεις δεν ειστε καλυτεροι. εδώ καποιοι μας ειπαν ''ευρωπαιους βολεμενους"χωρις να ειμαστε,ουτε να μας ξερουν , οταν υπερσπιστηκαμε το νταλουκα παρολοπου ειπε σωστα πραγματα όχι τιποτα ακραιο.Για την κεντρικη εξουσια μιλαμε.Τωρα συμφωνω για τη βουλγαρακη αλλα αμα δε ξερεις έναν καλλιτεχνη δεν το κρινεις.Δεν πιστευω ότι υπαρχει θεοποιηση για οποιον περναει από τις ουσιες,παλια λιγοι εβγαιναν από τα ναρκωτικα.χωρις να μας ξερουν μας ειπαν

      Διαγραφή
  2. E, καλά ας σοβαρευτούμε λιγο... Δεν υπάρχει περίπτωση γιατρός να μιλήσει έτσι. Μάλλον πρόκειται για αυτοηρωοποιητική μυθομανία του Μορφονιού. Εκτός κι αν ο γιατρός εννοούσε ότι "Έχεις πεθάνει ήδη και συ (αν συνεχίσεις έτσι)". Όπως π.χ. αυτό που λένε πολύ συχνά οι γιατροί ότι "αν δεν κόψεις το τσιγάρο, είσαι νεκρός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν το πιστεύεις, γιατί δεν πας παρακάτω; Για να σοβαρευτούμε οι υπόλοιποι δηλαδή. Αντώνης

      Διαγραφή
    2. και εγω αυτο πιστευω.ειναι η μεθοδος μερικων γιατρων για να σε ταρακουνησουν να ξυπνησεις μπας και συνελθεις.ενα αποτομο σοκ.δεν νομιζω οτι ειναι περιπτωση σκιτζη γιατρου.

      Διαγραφή
  3. Έχω ασχοληθεί με το γράψιμο του Μορφονιού , η ιστορία του με ευαισθητοποιεί όμως δεν με αφορά. Το γράψιμο του απ'την άλλη είναι ιδιαίτερο και βαθύ. Τόσο ιδιαίτερο και σπάνιο που είναι κρίμα τώρα να κρίνεται όχι από τον ίδιο, ούτε από κάποια επιλογή του αλλά από τις επιλογές του πατέρα μίας επιλογής του. (Οξύμωρο). Έχω ασχοληθεί και με το γράψιμο της Βουλγαράκη , από περιέργεια αρχικά. Δεν με αφορά αν την επηρεάζει πως κάποιοι βρίσκονται απέναντί της ή αν της είναι δύσκολο, επιλογή της ήταν η έκθεση μέσω της μουσικής. Να μείνουμε στο αν έχει ταλέντο. Το γράψιμό της επίσης ξεχωρίζει, έχει ουσία, έχει ενδιαφέρον και η σκέψη της έχει αμεσότητα. Όλα αυτά σε μια νεαρή ακόμα ηλικία. Είναι και πολύ καλή τραγουδίστρια. Οι γνώμες μας πρέπει να έχουν να κάνουν μόνο με αυτό. Με το αν μας αρέσει αυτό που παράγουν και αυτό που πρεσβεύουν μέσα από τις λέξεις και την μουσική τους. Και για τους δύο θα δείξει ο χρόνος όπως και για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πω 2-3 πραματα επι της ουσιας,πώς βλέπω την τεχνη του συγκεκριμενου τραγουδοποιού,εχοντας ακουσει μολις σημερα τυχαια 5-6 τραγουδια του.Τον βρισκω λοιπόν πολύ κραυγαλέο.Τόσο στην ερμηνεια του όσο και στο στιχο του.Κι αυτο δεν ειναι καλό στην τραγουδοποιία,διοτι ειναι σαν να προσπαθεις να εκβιασεις το συναισθημα του ακροατη...Για να μην το ονομασω "λαΙκισμό".Αυτο .Τιποτ' αλλο.Εντουτοις και κυριως κρινοντας τις μελωδιες του,θα τον έβαζα παραπανω απ' το Μαχαιριτσα,ας πουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή