Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΗΛΙΑΣ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣ- Στο Disorder/ cover των Joy Division

Ένα cover του Disorder των Joy Division, που δημιούργησε ο Ηλίας Χορταριάς, παίζοντας όλα τα όργανα μόνος του!
Σπάνια ακούμε cover, που αξίζει να ασχοληθείς, και να γράψεις δυο λόγια. Οι περισσότεροι που επιχειρούν, φθάνουν στη γραφικότητα, ή δεν ξεπερνούν την μετριότητα. 
Εδώ, όμως, ο Ηλίας , παρουσιάζει κάτι που έχει  καλλιτεχνική αξία. Μπράβο του. 





Φωτο : Ο Ηλίας Χορταριάς, πριν τριάντα περίπου χρόνια, με εμφάνιση new wave, έξω από τα σχολεία της Γκράβας (φωτο αγνώστου, 1986 (;).

Ο Ηλίας Χορταριάς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος, συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής, του new wave συγκροτήματος Όνειρα και Αυταπάτες (σχηματίστηκαν το 1986 και διαλύθηκαν το 1988).
Το συγκρότημα, συνήθιζε να κλείνει τις συναυλίες του, με το τραγούδι Disorder των Joy Division, και η νοσταλγική ανάμνηση, φαίνεται πως έκανε τον Χορταριά, να ηχογραφήσει σήμερα αυτό το κομμάτι, ύστερα από 30 χρόνια!
Το συγκρότημα, ήταν ένα από τα καλά σχήματα, της σκηνής στο Γαλάτσι, μια σκηνή που δεν έχει αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε.
Συνήθως, όταν αναφερόμαστε  στο Γαλάτσι, θυμόμαστε κάποιες επεισοδιακές συναυλίες στα σχολεία της Γκράβας. Δεν ήταν όμως μόνο τα lives στην Γκράβα που απετέλεσαν εκεί τη σκηνή. Υπήρξαν και κλαμπ της περιοχής,  και μια σειρά συγκροτημάτων  άρχισαν να εμφανίζονται εκεί, από τη δεκαετία ακόμα του 1960.
Οι Όνειρα και Αυταπάτες, αρχίζουν τη δράση τους, τον Ιανουάριο του 1986. Στην αρχή, είχαν αγγλικό όνομα (Dreams in Illusions) και ροκ ρεπερτόριο. Την Άνοιξη όμως, της ίδιας χρονιάς, παίρνουν new wave κατεύθυνση και εξελληνίζουν το όνομά τους, σε Όνειρα και Αυταπάτες.
Παρουσίασαν αξιοπρόσεκτο έργο, με δικά τους τραγούδια: πιο γνωστό το Ψυχικές Κλονίσεις, που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα δείγματα του ελληνικού new wave. Δυστυχώς, έχει σωθεί, μία μόνο κακή ηχογράφηση, που δεν βγάζει την πραγματική ομορφιά του. 



Οι ΄Όνειρα και Αυταπάτες, έγιναν περισσότερο γνωστοί, στον χώρο των Νέων Σοσιαλιστών αφού συμμετείχαν-όπως και πολλά άλλα τότε συγκροτήματα-  στα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, της Τροτσκιστικής νεολαίας. Μάλιστα η μοναδική συνέντευξη που έδωσε το συγκρότημα, ήταν τον Ιούλιο του 1987, στην εφημερίδα/περιοδικό, αυτής της οργάνωσης.
Μέλη του συγκροτήματος ήταν:
Ηλίας Χορταριάς: Κιθάρα, σύνθεση, τραγούδι
Ηλίας Κούρος: Κιθάρα, φωνή
Νίκος Τσουμάνης: Ντραμς
Μίμης Μάτζιος: Μπάσο
(στη new wave φάση, μπάσο έπαιζε ο Γιώργος Κούρος)




1 σχόλιο: