Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ;

Παραιτήθηκε από τη θέση του Συντονιστή του Τρίτου Προγράμματος, ο Πάνος Χρυσοστόμου
Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία δημοσιοποίησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως:

1-Η εταιρεία αδυνατεί «να προχωρήσει το ιστορικό Τρίτο σε μια κανονική ροή» και η κατάσταση στο πρόγραμμα, επτά και πλέον μήνες από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, «είναι χειρότερη από πριν». 
2-Δεν βλέπει να υπάρχει η διάθεση και οι προϋποθέσεις, ώστε να καλυτερέψουν τα πράγματα

Τι συμβαίνει λοιπόν στην ΕΡΤ;
Είναι αλήθεια, τα όσα αναφέρει, ο Πάνος Χρυσοστόμου;
Αναμένουμε τις απαντήσεις, που πρέπει να δοθούν, από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Λάμπη Ταγματάρχη.


Η επιστολή παραίτησης, όπως αναρτήθηκε στο  FB, έχει ως εξής:


Αποχαιρετισμός στο Τρίτο... Η αλλιώς απόσπασμα από μια επιστολή παραίτησης. Που συνοδεύεται από ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους τους συνεργάτες μου αυτούς τους 7 μήνες, παραγωγούς, τεχνικούς, διοικητικούς. Και τους ακροατές. Όλους ανεξαιρέτως. Ακόμα και όσους ή όσες μας αντιμετώπισαν κακοπροαίρετα. Ημερομηνία : 4 Ιανουαρίου 2016. Κι αυτά για αρχή...
"Αξιότιμοι κύριοι,
Από τον Ιούνιο του 2015 ακόμα, όταν μου ζητήθηκε –και ιδιαίτερα από εσάς κύριε Πρόεδρε, να αναλάβω έστω και προσωρινώς τον συντονισμό του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ και σας είχα διατυπώσει τις επιφυλάξεις μου, με είχατε διαβεβαιώσει πως σύντομα θα υπήρχαν λύσεις έστω -αν μη τι άλλο- στα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του.
Δυστυχώς, επτά (7) και πλέον μήνες αργότερα, η κατάσταση είναι χειρότερη από πριν. Παρά τις προσπάθειες όλων των συνεργατών παραγωγών, τεχνικών αλλά και διοικητικών υπαλλήλων που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε πολύ αντίξοες συνθήκες, για τις οποίες ήδη ενημέρωσα γραπτώς και προφορικώς, όλους σας.
Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε … «κλήρο» για το ποιοι παραγωγοί θα ηχογραφήσουν κάθε φορά εκπομπές. Ξέρετε ότι υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη τεχνικών και όλες οι προσπάθειες μου να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ, για λόγους που επίσης ξέρετε, δεν καρποφόρησαν.
Γνωρίζω βεβαίως και αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που προέκυψαν όλο αυτό τον καιρό με άλλα θέματα που ίσως ήταν μεγαλύτερης προτεραιότητας για εσάς, όμως το ιστορικό Τρίτο δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Εξαιτίας δε της φυσιογνωμίας και της ιδιαιτερότητας του ως πρόγραμμα, του φανατικού ακροατηρίου του και της δεδομένης κατάστασης, δεχτήκαμε πολλές καλοπροαίρετες παρεμβάσεις, αλλά και άδικες επικρίσεις. Στις τελευταίες που ήταν δημόσιες, ως παράπονο σας λέω ότι δεν μας υπερασπιστήκατε δημόσια όπως ίσως θα έπρεπε, μα αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις που πρέπει άμεσα να καλυφθούν και δεν είναι δυνατόν όλο αυτό να βαραίνει μόνο τους εργαζομένους που επαναλαμβάνω κάνουν ότι μπορούν.
Αυτούς τους επτά μήνες προσπαθήσαμε το ακατόρθωτο με μεγάλο ρίσκο. Να εκπέμπει το Τρίτο σε μια «κανονικότητα» με βάση το υπάρχον έμψυχο δυναμικό του. Προσπαθήσαμε σκληρά. Δουλέψαμε σκληρά. Αξιοποιήσαμε το αρχείο, ανοίξαμε ξανά τα studio της ΕΡΑ στο κοινό, δοκιμάσαμε νέες παρουσίες. Και τόσα ακόμα… Ήταν η μόνη μας επιλογή όμως για να μην κλείσει το πρόγραμμα. Κάποιοι μας έκριναν άδικα. Μίλησα και μιλώ με όλους τους ακροατές και ακροάτριες μας που είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν μηνύματα ανησυχώντας για την πορεία και το μέλλον του προγράμματος, εξηγώντας. Προκαλώ τον οιονδήποτε να πει το αντίθετο. Κρίνω πλέον ότι οι εξηγήσεις εκ μέρους μου είναι αρκετές.
Και πιστέψτε με θεωρώ άδικο να χρεωνόμαστε όλοι οι συνεργάτες, την αδυναμία της εταιρείας να προχωρήσει το ιστορικό Τρίτο σε μια κανονική ροή.
Αξιότιμοι κύριοι, οι όποιες «καρέκλες» και θέσεις ευθύνης, δεν ήταν για μένα ποτέ αυτοσκοπός. Δεχόμουν να αναλάβω τέτοιους ρόλους όταν έβλεπα πως υπήρχε διάθεση και προϋποθέσεις τα πράγματα να προχωρήσουν. Λυπάμαι πολύ που νιώθω ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει τίποτα από τα προαναφερόμενα. Εύχομαι να κάνω λάθος, γιατί έτσι κι αλλιώς όλα δείχνουν πως και συνολικά αυτή δεν είναι η ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε και ονειρευόμασταν.
Για όλα τα προηγούμενα και για πολλά περισσότερα που δεν είναι η στιγμή να αναφέρω, με τη λήψη της παρούσης δεχτείτε την παραίτηση μου από το Τρίτο πρόγραμμα, που είναι οριστική και αμετάκλητη.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση
Πάνος Χρυσοστόμου / Συντονιστής Γ’ προγράμματος ΕΡΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου