Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοβελτίωση (στιγμιότυπα από την κουζίνα του εικαστικού, Δημήτρη Κριτσωτάκη)

Δημήτρης Κριτσωτάκης. El Greco, Φωτογραφία 60x42cm, 2015.

Ο Δημήτρης Κριτσωτάκης, δημιούργησε πρόσφατα, στον χώρο της κουζίνας του, την άνω φωτογραφία, και την ονομάζει El Greco.
Η αναφορά, μέσω της μάρκας του γκαζάκι τουκαφέ, στον μεγάλο ζωγράφο, σκανδαλίζει ή είναι εξαιρετικά επιτυχής, αναλόγως ο καθείς, πώς βλέπει.
Η φωτογραφία, συνοδεύεται από κείμενο που έχει γράψει ο καλλιτέχνης, μιλώντας μισοσόβαρα (ή πολύ σοβαρά) για τον επαναστατικό ρόλο της Τέχνης. Το κείμενο είναι το εξής:


Γνωστός, χαμηλών τόνων, συνομήλικός του ηθοποιός, εξέφρασε την επιθυμία για βίαιη πάλη στους δρόμους, εναντίον των δυνάμεων, που ευθύνονται για την κατάσταση της απελπιστικής αυτής κρίσης. Αυτός με τη σειρά του –εικαστικός καλλιτέχνης–, πιστεύει ότι μπορεί κάποιος με την εργασία του και τη δύναμη της τέχνης του, να ανατρέψει ανεπιθύμητες καταστάσεις και να συμβάλλει γενικώς θετικά, όπως είχαν επιχειρήσει πολλοί επιφανείς συνάδελφοί του πριν από αυτόν. Όχι ότι αυτό δεν συμβαίνει τώρα και δεν θα συνεχίσει να γίνεται και μετά από αυτόν. Ακόμη πιστεύει ότι οφείλει να αρχίσει κανείς από τον ίδιο του τον εαυτό. Να αναποδογυρίσει κακές πεποιθήσεις και συνήθειες, που δεν βοηθούν στην εξέλιξη. Δεχόταν π.χ. ότι το αλάτι χρειάζεται στη ζωή μας, αλλά ο ίδιος το είχε σπρώξει προς τα πίσω, γιατί είχε παχύνει αρκετά και η υπέρταση – ύπουλο πράγμα– καραδοκεί. Ναι το αλάτι ήταν μια ανατροπή! Έτρωγε αρκετά φρούτα, προτιμούσε τα βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα και έπινε κρασί, που το χόρταινε όταν βρισκόταν με παρέα. Ο καφές είχε θέση στις καθημερινές του συνήθειες, παρόλο που λέγεται, ότι είναι σύμμαχος της υπέρτασης.
(Δημήτρης Κριτσωτάκης, 2015)

Η εκτίμηση του μπλογκ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, είναι ότι η φωτογραφία El Greco, μετά του συνοδευτικού της κειμένου, αποτελεί έργο Φαντασιομετρικής Τέχνης, σχολής Θάνου Βελλούδιου, και απευθύνεται σε προχωρημένους.
Δείγμα στατικής τέχνης, θα την ονομάσουμε έτσι, αρνούμενοι τον κακορίζικο πτωματικό όρο «νεκρά φύση» που χρησιμοποιούν συνήθως οι ημιμαθείς.
Αν και ονομαζόμενη στατική, η Φανντασιομετρία, δεν είναι καθόλου στατική. Σε μπερδεύει. Χρησιμοποιεί απλά και πτωχά υλικά, δια να δημιουργήσει ένα σέρτικο πήγαινε-έλα, στον χώρο της ευφυΐας, του χιούμορ, και της λεπτής διαμαρτυρίας. Βεβαίως, η υπέρταση, πάντα ενεδρεύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου