Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ελένη Μπελεζίνη- Χάρισε στον Νικόλα Άσιμο την κιθάρα της

Η Ελένη Μπελεζίνη, δεκαέξι χρόνων, με την κιθάρα που χάρισε στον Άσιμο.

Η Ελένη Μπελεζίνη, είναι κόρη του αείμνηστου Ανδρέα Μπελεζίνη, σπουδαίου Φιλόλογου και Κριτικού Λογοτεχνίας. Το 1980, όταν ήταν δεκαέξι χρόνων, συνάντησε για πρώτη φορά τον Άσιμο, στην Πλατεία Εξαρχείων. Η ίδια, θυμάται ως εξής τη σκηνή...



Εκεί είδα το Νικόλα, όρθιο, με την κιθάρα του και γύρω κόσμος, παρέες, άλλοι όρθιοι, άλλοι κάτω στο γρασίδι, να τραγουδάνε το "...είμαστε τρομοκράτες... κι οι πρόγονοί μου εργάτες, τρομοκράτες ήταν κι αυτοί...

Την γοήτευσαν τα τραγούδια και η παρουσία του, και αμέσως, αποφάσισε να του χαρίσει την κιθάρα της, που ήταν καινούργια, για να μην παίζει ο Νικόλας, με την δική του, που ήταν παλιά και ξεχαρβαλωμένη.

Πράγματι , την άλλη κιόλας μέρα, η Ελένη βρέθηκε στην οδό Αραχώβης 41, έξω από το θρυλικό παράθυρο, που έβλεπε στον δρόμο και χρησίμευε και ως είσοδος της υπόγας. Θρυλικό αυτό το παράθυρο... κόσμος και κόσμος, έχει μπει και βγει από αυτό, ο Χρήστος ο Ζυγομαλάς, η Ρίτσα, η Λίλιαν, o Γιώργος ο Επιτροπάκης,  ο Δαβίδ, και πολλοί άλλοι επίσημοι... Πρόσωπα που αποτέλεσαν τον τότε κύκλο του Κροκ, στα Εξάρχεια. 

Αυτό το παράθυρο, που βλέπουμε στη φωτογραφία του Χρήστου Μελκώνη, ήταν κάτι σαν είσοδος σε μία ξεχωριστή πραγματικότητα, για αυτό και το είχαν διάφοροι φιλοτεχνήσει με σχέδια, χρώματα και μεταφουρφούρια αντικείμενα. 

Η Ελένη Μπελεζίνη, που από τον Άσιμο ονομάστηκε Ελένη από τη Βομβάη, έζησε κροκ καταστάσεις, για ένα διάστημα στο υπόγειο της οδού Αραχώβης.
Η ίδια, έχει φωτογραφίσει τον Άσιμο (μία από τις φωτογραφίες της αριστερά), να παίζει  με την κιθάρα που του χάρισε. Την κιθάρα αυτή, κράτησε ο Νικόλας, μάλλον μέχρι το τέλος. 
Σαν σήμερα, 17 Μαρτίου 1988, ο Κροκάνθρωπος, έφυγε.
Η αφήγηση της Ελένης, μας τον ξαναφέρνει στο νου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου