Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Πρόσφυγας για μια μέρα!

Η Νορβηγία, έχει δεχθεί κριτική, ιδιαίτερα, για την απόφαση, όσοι πρόσφυγες φθάνουν στη χώρα, μέσω του Αρκτικού Κύκλου, να στέλνονται πίσω, στη Ρωσία.
Αντίθετα με την κρατική πολιτική, μια οργάνωση, που έχει έδρα εκεί, η Refugee Norway, είναι πραγματικά αξιέπαινη: Στήνει εικονικά προσφυγικά στρατόπεδα, για να διδάξει τα παιδιά, το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.

Οι έφηβοι, που μεγάλωσαν ανέμελα, χωρίς να τους λείπει τίποτα (η Νορβηγία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου), πηγαίνουν εκεί, για να περάσουν μια μέρα, όπως ακριβώς και οι πρόσφυγες: στην αβεβαιότητα, και στην απόλυτη φτώχια.


Τους δίδεται ελάχιστη ποσότητα τροφής, και υποχρεώνονται να κοιμηθούν σε σκηνές ανά εικοσάδες. Θέρμανση φυσικά δεν υπάρχει, ενώ το χιόνι, πέφτει στο δάσος όπου βρίσκεται το στρατόπεδο. Τη νύχτα, χτυπά ξαφνικά η σειρήνα, και ακούγονται άγριες φωνές, ότι δέχονται επίθεση, και ότι πρέπει να μεταφερθούν, άρον άρον. 

Στη διάρκεια της μέρας, τα παιδιά υποβάλλονται σε εικονικές, αλλά σκληρές ανακρίσεις, για το πώς ήρθαν στη χώρα, και αν έχουν χαρτιά. Έτσι μαθαίνουν καλά, ότι ο πρόσφυγας, δεν αντιμετωπίζει μόνον το κρύο και την πείνα, αλλά και την γραφειοκρατία, και την σκληρότητα της κρατικής πολιτικής.

Ίσως, θα έπρεπε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, ένα τέτοιο στρατόπεδο, και να ζήσουν έστω για μια μέρα, κάτω από τέτοιες συνθήκες, τύποι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Νότη Σφακιανάκη.
Ίσως, τότε, καταλάβουν και αυτοί, πρόσφυγας, τι σημαίνει.

16 σχόλια:

  1. Μια γιατρός μίλησε για ότι βίωσε τον τελευταίο καιρό, καθώς εργάζεται εθελοντικά σε ΜΚΟ, για την φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων.

    Η μαρτυρία της είναι «σκληρή» και με έντονους χαρακτηρισμούς, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει απαυδήσει με την κατάσταση που επικρατεί τόσο στα λιμάνια όπου καταφθάνουν οι πρόσφυγες, όσο και στα Κέντρα Φιλοξενίας.

    Ακολουθεί ολόκληρη η μαρτυρία της γιατρού:

    «Η απογοήτευσή μου είναι τεράστια αν και συνεχίζω να τους βοηθώ και θα συνεχίσω να το κάνω για πολύ λίγο ακόμα…Μιλούσαν για το επίπεδο των Σύρων…εγώ δεν το βλέπω πουθενά.

    Αντιθέτως αγένεια, αχαριστία, επιθετικότητα, αμορφωσιά, έχουν παγώσει την ψυχή μου.

    Με 15 μέτρα ύφασμα τυλιγμένη η άλλη και το παιδί της το χει παρατημένο μες στις λάσπες ξυπόλητο. Μάχη να σωθεί ένα μωρό με αεροδιακομιδές (με λεφτά ποιου) μάχη να πειστούν κι οι γονείς να σε αφήσουν να κάνεις αυτό που πρέπει, μπινελίκια γιατί τους εξαναγκάζεις (λες κι είναι δικό σου το παιδί) να φύγουν από το λιμάνι ή τα σύνορα για να σωθεί το παιδί τους, επιμένει η εγκυμονούσα να πάρει ένα τόνο φάρμακα, δεν τα δίνεις σε βρίζει, της λες ή εσύ ή το παιδί σου κι η απάντηση είναι δε με νοιάζει έχω άλλα 5.

    Δίνεις θερμόμετρο και το βάζουν πάνω από τα ρούχα ή το ξύνουν στη μασχάλη… Τρέμεις μην κατά λάθος στην εξέταση αγγίξεις ή δώσεις το χέρι να χαιρετήσεις από συνήθεια.

    Γεννάει η άλλη εδώ, κάποιος απλήρωτος για μήνες και άυπνος για μέρες ειδικευόμενος ξενύχτησε περιμένοντας την και εκείνη βρίζει γιατί ήθελε να γεννήσει Σουηδία κι όχι σε μας… Φέρνουν τα μωρά τους και τα πετούν σα σακιά πάνω στα γραφεία…

    Μας βρίζουν γιατί δε δίνουμε αντιβίωση με τους τόνους για τα πάντα, ζητάνε γυαλιά γιατί τους έσπασαν στη βάρκα, τους πάμε οφθαλμίατρο, παραγγέλνουμε καινούρια και νευριάζουν γιατί δεν είναι ωραίος ο σκελετός ή δεν είναι φωτογκρέυ…

    Φτάνει η άλλη στο λιμάνι και σε βρίζει γιατί δεν της κάνεις υπέρηχο να δει τι φύλο είναι το μωρό της…

    Κι είναι ατελείωτη η λίστα της παράνοιας…

    Και δεν αναφέρομαι καθόλου σε υπόδικους μαροκοαλγερινούς που ο καλύτερος έχει βιάσει και καθαρίσει τη μάνα του και παίρνει ότι υπάρχει από πρέζα και ψυχοφάρμακα. Θα γράψω βιβλίο όταν τελειώσουν όλα αυτά αν δεν με έχουν καθαρίσει ακόμη…

    Θλίβομαι γιατί όπως ξανάπα όποιο δίκιο και να είχαν, το χουν χάσει δια παντός. Κι είναι προφανές ότι με αυτά τα μυαλά και τις συμπεριφορές δεν υπάρχει καμία ελπίδα αφομοίωσης, ούτε προκοπής που υποτίθεται είναι το ζητούμενο…».
    τους βιασμους που γινονται στη σουηδια δεν τους λενε τα μ.μ.αποβλακωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η είδηση αυτή είναι fake. Τέτοια γιατρός, δεν υπάρχει. Διάφοροι τύποι, επινοούν τέτοιες "ειδήσεις", για να χτυπήσουν τους Πρόσφυγες. Όπως, η "είδηση" που επινόησε ο Νότης Σφακιανάκης, πως οι Πρόσφυγες είναι γεμάτοι 500ευρα...

      Διαγραφή
    2. Το κείμενο στάζει ψέμα από την κάθε λέξη.

      Επίσης, λέξεις όπως <>, <> καθώς και η άμετρη χρήση αποσιωποιητικών δεν συνάδουν με φρασεολογία ενός γιατρού, έστω και εκ μιας ΜΚΟ. Πληροφοριακώς, για τυχόν επόμενες <> σχετικά με τους πρόσφυγες. Τα γράφουν που τα γράφουν, ας κάνουν και ένα κόπο παραπάνω.

      Περαστικά μας.

      Στέφανη.

      Διαγραφή
    3. το αρθρο αυτο ηταν στο σαϊτ του βελοπουλου

      Διαγραφή
    4. "στεφανη" δεν ειναι ψεμα το ειδα στο voice news και η τελευταια φραση ειναι δικη μου (δεν τους λενε τα μ.μ.αποβλακωσης). δηλαδη ειναι ολο τυχαιο που ερχονται εδω? ειναι νορμαλ να μην εχουμε συνορα κλειστα και να μπαινουν ολοι καταρχην ξερεις απο που κραταει η σκουφια τους? αν ειναι βιαστες εγκληματιες? οταν οι ελληνες πηγαιναν εξω ετσι δεν τους λυποντουσαν το σπρωξιδι που ειχαν φαει ετσι ειναι η βλακεια μας η προδωσια μας. για ψαξε λιγο για τις μασονικες στοες και τον τζωρτζ σορος που τους μεταφερουν εδω και μετα λυπησου τους. οι ελληνες να πεινανε αλλα αυτοι να τους δινουν και επιδοματα απο την εε

      Διαγραφή
    5. Ανώνημε βλέπεις πολύ Βελόπουλο.

      Διαγραφή
  2. τι να κανουμε το μελλον θα δειξει τι θα γινει μακαρι να βγω ψευτης αλλα δυσκολες μερες ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειδα το συγκεκριμενο αρθρο και δεν θεωρω τυχαια την τοση μαζικη ροη αλλα ενα ωραιο αρθρο και απο ενα αλλο ιστολογιο


    http://toeilhtarion.blogspot.gr/2016/03/blog-post_3.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω το τι πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό; Φυσικά και ξέρω.

    Δεν ξέρω τα καμώματα του ούλτρα καπιταλιστή Σόρος; Φυσικά και ξέρω.

    Επίσης ξέρω ότι η χώρα μου με σοβαρότερα οικονομικά πρόβληματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει ανοιχτά τα σύνορα της όπως είναι το νόμιμο και το ηθικό και το ανθρώπινο. Και προσωπικά είμαι περήφανη γι'αυτό. Δεν είναι πιο σωστή η Αυστρία, ούτε πιο πατριωτική η Ουγγαρία ούτε και πιο έξυπνη η ΠΓΔΜ. Και, ξανά προσωπικώς, μόνο την μετά βδελυγμίας καταφρόνησή μου αξίζουν, όχι την επιβράβευση μου, πόσω μάλλον τον θαυμασμό μου. Αυτοί, και κάθε άλλος που διώχνει τους Σύριους απ'τη χώρα τους και κάνει τους Έλληνες να πεινάνε.

    Τέλος, ξέρω πως με ένα μαγικό τρόπο, σχεδόν κανείς απ' αυτούς που αγχώνονται για το ρόλο των πρόσφυγων στη χώρα μας, δεν φαίνεται να χάνει τον ύπνο του για τα σουλάτσα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ή μήπως αυτοί είναι ''δικοί μας'' που αντιπροσωπεύουν τον στρατό των Καλών;

    Πιο φιλικά απ' ότι φαίνεται. Ελπίζω να έγινα κατανοητή.

    Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φυσικα και υπαρχει ανυσηχια για το νατο. πιστευεις οτι οσα γινονται ειναι τυχαια ; οχι ολα εχουν το σκοπο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρε νεοελληνες που σας σερνουν απο τη μυτη ουτε εθνικη ασφαλεια σκεφτεστε τιποτα. μεγαλη εγκαρδιοτητα που βγαζουν απο τα σπιτια τους ελληνες οι τραπεζες να μπουν οι προσφυγες που τοσα χρονια εχουν πολεμο τωρα ξαφνικα φευγουν μαζικα. ασε οι λαθρομεταναστες μεσα καθε λογης σαβουρα. τα καναλια δεν λενε για τις εκκλησιες που τις μαγαριζουν? που δεν χτυπησαν οι καμπανες εκκλησιας στο πειραια για να μην ενοχληθουν οι ισλαμομανιακοι γιατι δεν το λενε? απανω στη μακεδονια που διανεμουν φυλλαδια προσυλητισμου στο ισλαμ με απειλες συγγενεις μου μου το ειπαν που τους ετυχε δεν τα λενε.

    κοιμομαστε ορθιοι και τα χαλια ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά που αναφέρεις, είναι ψεύτικες ειδήσεις (hoaxes) που κυκλοφορούν οι ακροδδεξιοί και άλλοι μυαλοφυγόδικοι στο διαδύκτιο, για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να ενοχοποιήσουν τους Πρόσφυγες.

      Διαγραφή
    2. φιλε νταλουλα δυστυχως εχεις λαθος μεγαλο εδω.πρεπει να ακουσεις την συνεντευξη που εδωσε ο γιατρος του ερυθρου σταυρου που παραιτηθηκε και τις καταστασεις που εζησε στο λιμανι του πειραια.ο κυριος αυτος δηλωσε οτι δεν εχει καμια σχεση με κομματα η ακροδεξιες αποψεις και ουτε ασχολειται.αλλα εξηγησε οτι η κατασταση ειναι ακρως επικινδυνη και προκειμενου καποιος μεταναστης να του βγαλει μαχαιρι και να τον στειλει στον ταφο προτιμησε να παραιτηθει και να ζησει για να μεγαλωσει και τα 2 παιδια του.επισης ολοι του ελεγαν να μην μιλησει και μαλιστα μερικοι τον απειλησαν κιολας.ομως ειπε εγω εχω δωσει ενα ορκο και δεν μπορουσα να κρατησω το στομα μου κλειστο μπροστα σε τετοια επικινδυνοτητα σε θεμα ασφαλειας του κρατους και ανεφερε και για υγειονομικη βομβα που ειναι ετοιμη να εκραγει.
      να ακουσετε την συνεντευξη του για να καταλαβετε.εμενα με αγγιξε γιατι μιλησε τιμια και ειπε την αληθεια και μονο.
      να τονισω οτι δεν εχω καμια σχεση ουτε εγω με ακροδεξια κομματα,αποψεις κτλ.μαλιστα μενω και κοντα στο λιμανι του πειραια και πηγα και καποιες φορες τροφιμα και πανες.δεν ξαναπατησα οταν διαπιστωσα οτι κινδυνευω απο καταστασεις που ξεφευγουν απο τον ελεγχο τοσο γρηγορα που δεν το καταλαβαινεις.σιγουρα μεγαλη μεριδα μεταναστων υποφερουν και οντως εχουν αναγκη αλλα δεν ειναι μονο ετσι τα πραγματα.
      απογοητευομαι μονο με τον κυριο νταλουκα γιατι πιστευα οτι και λογω ηλικιας και σαν δημοσιογραφος θα ειχε μια συνολικη και σφαιρικη εικονα της καταστασης.δυστυχως απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα το σκεπτικο του.
      ακουστε την μαρτυρια του εθελοντη γιατρου νικου ραζη που ειναι συγκλονιστικη.
      https://www.youtube.com/watch?v=-IwMEHvuJyY

      Διαγραφή
    3. Ο γιατρός που αναφέρεις διαδίδει συστηματικά ψευδείς ειδήσεις. Τον καλούν και σε τηλεοπτικές εκπομπές για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Στη σελίδα του στο fb έχει γράψει διάφορα τέρατα. Ο άνθρωπος είναι ύποπτος. Πάντως, ο Ερυθρός Σταυρός, επίσημα, τον διαψεύδει.

      Διαγραφή
    4. μα σοβαρα μιλας τωρα?εδω βγηκε ο ανθρωπος και ειπε οτι τον απειλουσαν ολοι μεχρι και ο ερυθρος σταυρος για να μην μιλαει.οταν παιρνεις κονδυλια φιλε νταλουκα και επιδοτησεις και βγαινει καποιος και μιλαει λεγοντας αληθειες κινδυνευει το μαγαζι...χαλας την πιατσα εν ολιγοις.αν καταλαβαινεις τι εννοω.δεν τον ηξερα αλλα μετα απο αυτο το γεγονος ειδα τις συνεντευξεις του.πουθενα δεν διαπιστωσα οτι ειναι υποπτος.το αντιθετο μαλιστα.τον θεωρω τιμιο γιατρο.οσο για τις ψευδεις ειδησεις που λες δεν μπορω να αναφερθω σε ολες για να εχω γνωμη.η μονη αληθεια που γνωριζω ομως καλα ειναι οτι εχω παει στο λιμανι του πειραια σαν απλος πολιτης και διαπιστωσα απο αυτα που ειδα οτι αυτα που βγηκε και ειπε ο ανθρωπος ειναι και λιγα!! ολοι συμπονουν μια απανθρωπη κατασταση στην οποια περιερχεται ενας προσφυγας αλλα εδω μιλαμε για επικινδυνες καταστασεις για τους ιδιους τους ελληνες.σκεψου οτι σημερα που μιλαμε βγηκαν νησιωτες που ειπαν οτι οσο βοηθησαμε,βοηθησαμε δεν αντεχουμε αλλο.η κατασταση εχει ξεφυγει νομιζω πλεον με το μεταναστευτικο.και σου μιλαει καποιος που θεωρει τον προσφυγα ιερο προσωπο γιατι βλεπω στο προσωπο του ελληνα να γινεται ο μελλοντικος προσφυγας ετσι οπως εχει γινει η οικονομικη κατασταση της χωρας.αυτα απο μενα,φιλικα παντα.

      Διαγραφή
  7. λεγε αλλα δεν το πιστευω απο πρεπει να υπαρχει ελευθερη βουληση απο οποιαδηποτε χειραγωγηση. ετσι δεν πιστευω οτι ειναι αθωα ροη

    ΑπάντησηΔιαγραφή