Σάββατο 23 Απριλίου 2016

John Latham και Σίμος Τσαπνίδης, στην (τελετή της φωτιάς) Skoob Tower Ceremony – Λονδίνο, 1966.

Φωτο: Ο Σίμος Τσαπνίδης, ο John Latham, και άλλο μέλος του DIAS, προετοιμάζουν έναν πύργο βιβλίων (Skoob Tower), για κάψιμο, έξω από το Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτή την τελετή, κάηκαν οι 12 τόμοι, της σειράς Metropolitan Seminars in Art. (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας, Λονδίνο, Σεπτέμβριος 1966).

Τον Σεπτέμβριο του 1966, σημαντικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, σε ένα Συμπόσιο, που είχε θέμα, την Καταστροφή, ως μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
Το Συμπόσιο, είχε τίτλο DIAS (Destruction in Art Symposium) και συμπληρώθηκε με εκθέσεις, performances και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της πόλης, κατά τη διάρκεια του μηνός.
Στις εκδηλώσεις αυτές, συμμετείχε και ο αρχηγός των ελλήνων υπαρξιστών, Σίμος Τσαπνίδης.
Ποιος ο σκοπός όλων αυτών;

Ο διοργανωτής του DIAS, Gustav Metzger, το όρισε ως μία καλλιτεχνική αντίδραση-επίθεση, στον κόσμο των καπιταλιστικών αξιών, που οδηγούσαν σε αφανισμό του ανθρώπου...

"In a world on edge of destruction.... Auto-destructive art is an attack on capitalist values and the drive to nuclear annihilation."
(Gustav Metzger)

Φωτο: Ο John Latham, ενώ καίει έναν Skoob Tower, στον κήπο του Inner Temple. (ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας, Λονδίνο, Σεπτέμβριος 1966).

Με κανόνες σχεδόν συνωμοτικούς, και όχι φυσικά με την άδεια της αστυνομίας, εξελίχθηκε, ένα πολύμορφο και πολυσήμαντο καλλιτεχνικό γεγονός, πολύ σημαντικό, για την ιστορία της Τέχνης.
Έσπασαν πιάνα, κάηκαν βιβλία και πίνακες, προκλήθηκαν ανατινάξεις, και άλλες συμβολικές καταστροφές αλλά και «τελετές», που στόχευαν  την απάλειψη του συντηρητισμού, του φασισμού, της υποκρισίας, και ότι άλλου απειλούσε (και συνεχίζει να απειλεί) να γίνει βραχνάς καθυπόταξης του ανθρώπου.

Ο John Latham, παρουσίασε τις τελετές της φωτιάς, δηλαδή καψίματα πύργων από βιβλία.
Οι πύργοι, ονομάστηκαν Skoob Towers (Το Skoob, η ανάποδη γραφή των Books) και καίονταν, σε επιλεγμένα με συμβολικό τρόπο μέρη.
Οι ιδέες του Latham, επηρέασαν πολλούς, και μάλιστα, τόσο ο Pete Townshend, όσο και ο Jimi Hendrix, είχαν από αυτόν, αντλήσει την ιδέα της καταστροφής, και έκαιγαν ή έσπαζαν τις κιθάρες τους, στην διάρκεια συναυλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου