Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Νίκος Παππάς, μιλά στο BBC, για τους διαπλεκόμενους καναλάρχες, το Τρίγωνο της Διαφθοράς, και τις τηλεοπτικές άδειες που θα διατεθούν

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε στο BBC...

«Για χρόνια, πολλά από τα κανάλια,  στηρίζονταν από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους, και από τα κέρδη που αποκόμιζαν από τα συμβόλαια με το κράτος ή από άλλες δραστηριότητες. Χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να στηρίξουν τα κανάλια που δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα. Ταυτόχρονα, πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να κλείνουν δουλειές με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, επειδή αυτό σήμαινε ότι δεν θα τους ασκούσαν κριτική»

Οι δηλώσεις του Υπουργού, έγιναν, σε ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με την κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα.



OΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η προηγούμενη εβδομάδα δοκίμασε τα νεύρα του προσωπικού στο παλαιότερο ιδιωτικό  τηλεοπτικό κανάλι της Ελλάδας, το Mega.
Την Τρίτη, το προσωπικό, και αφού επί δύο μήνες έμεινε απλήρωτο, ενημερώθηκε από την ιδιοκτησία του καναλιού, ότι η εταιρεία ενδέχεται να χρεοκοπήσει και να διακοπεί οριστικά, η λειτουργία της. Την ενδεκάτη ώρα ωστόσο, οι μέτοχοι συμφώνησαν να στηρίξουν την εταιρεία. Προς το παρόν τουλάχιστον, οι 500 εργαζόμενοι ανάσαναν με ανακούφιση.

Το μέλλον του καναλιού είναι ασαφές εδώ και καιρό, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός του ανέρχεται στα 116 εκατ. ευρώ. Μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ υποχρεώθηκαν να κλείσουν. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν το Alter TV, ο ιδιοκτήτης της οποίας κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και φυλακίστηκε, ενώ 700 άνθρωποι έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους.

Έξι χρόνια μετά, η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει, ενώ η μείωση των διαφημιστικών εσόδων κάνει δύσκολη την επιβίωση των ΜΜΕ. Τα έσοδα από την διαφήμηση έπεσαν από το ένα δισ. το 2007 στα 250 εκατ. το 2014. Τώρα έρχεται η πρόσθετη πίεση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί από τα κανάλια να πληρώσουν για πρώτη φορά τις άδειες λειτουργίας τους. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει τέσσερις μόνον άδειες πανεθνικής εμβέλειας. Υπάρχουν επτά κανάλια πανεθνικής εμβέλειας, άρα κάποια αναγκαστικά θα κλείσουν.

Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα νέα μέτρα, δηλώνει ότι μακροπρόθεσμα ο περιορισμός αυτός είναι η μόνη οικονομικά βιώσιμη επιλογή. "Πώς μπορεί η αγορά, όπως είναι, να υποστηρίξει τόσα κανάλια; Δεν μπορούμε να έχουμε τόσα μη βιώσιμα ΜΜΕ να λειτουργούν και να συσσωρεύουν χρέη", δηλώνει στο BBC.

Μέσω του σχετικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί θα διατεθούν τέσσερις άδειες 10ετούς διάρκειας με τιμή εκκίνησης τα τρία εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα υποβάλουν προσφορές πρέπει να αποδεικνύουν την κερδοφορία τους, να είναι πλήρως διαφανείς όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία τους και να αποδεικνύουν ότι πληρώνουν το προσωπικό τους. Ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι η διαφάνεια είναι κεφαλαιώδης και ότι ήρθε η ώρα να σπάσει το "τρίγωνο" της διαφθοράς μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και ΜΜΕ.

"Για χρόνια πολλά από τα κανάλια στηρίζονταν από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους και από τα κέρδη που αποκόμιζαν από τα συμβόλαια με το κράτος ή από άλλες δραστηριότητες. Χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να στηρίξουν τα κανάλια που δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα. Ταυτόχρονα, πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να κλείνουν δουλειές με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, επειδή αυτό σήμαινε ότι δεν θα τους ασκούσαν κριτική", δηλώνει.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του Skai, συμφωνεί πως το "τρίγωνο" πρέπει να σπάσει. Υποστηρίζει όμως ότι σε μία ελεύθερη αγορά δεν αποτελεί δουλειά της κυβέρνησης να αποφασίζει πόσα κανάλια πρέπει να υπάρχουν και ποιά θα επιβιώσουν ή θα κλείσουν. "Πολλά κανάλια ήταν τμήματα Δημοσίων Σχέσεων επιχειρήσεων, αυτό ισχύει. Η κυβέρνηση όμως το χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα. Αν μία επιχείρηση χρεοκοπήσει, ας χρεοκοπήσει. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης ενεργεί ανάρμοστα ή παράνομα θα πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αυτό που κάνουν είναι να φτιάχνουν ένα κλειστό επάγγελμα", δήλωσε.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο αριθμός των καναλιών υπολογίστηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Εξάλλου, ο διαγωνισμός είναι υποχρεώση που απορρέει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2015.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα πολλά ανεξάρτητα media, όπως το ThePressProject ή το Unfollow, από ανθρώπους που επιδιώκουν την χαλάρωση των δεσμών μεταξύ ιδιοκτητών και πολιτικών. Πολλά από αυτά αυτοχρηματοδοτούνται και λειτουργούν μέσω web. Το πλέον πρόσφατο είναι το AthensLive, που χρηματοδοτείται με τη μέθοδο του crowdfunding και έχει στόχο να ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει σητν Ελλάδα με αυθεντικό και αμερόληπτο τρόπο. Ο Τάσος Μόρφης, από τα κύρια στελέχη του AthensLive, δήλωσε ότι το 60% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ του 'Όχι στο δημοψήφισμα, "όμως τα mainstream κανάλια υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το 'Ναι'. Τα κανάλια προσπαθούν να επηρεάσουν το λαό και αυτό το έχουμε σιχαθεί. Οι περισσότεροι φίλοι μου δεν βλέπουν καν τηλεόραση. Για ποιό λόγο; Τίποτε δεν είναι ακριβές".

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών υποστηρίζουν το αντίθετο, λέγοντας πως απειλείται η ελευθερία και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ. Η ένωσή τους αναφέρει πως θα πράξει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.


Η κυβέρνηση πάντως, έχει ορίσει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλιο για την υποβολή αιτήσεων για τις νέες άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου