Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Τα Μάταλα, όπως τα είδαν κάποτε, οι έλληνες χουντικοί.

Μία από τις εικόνες που σκανδάλιζαν τους χουντικούς εγκεφάλους: 
Η Taryn Power, ένα παιδί των Λουλουδιών. 
Η φωτογραφία ήταν το εξώφυλλο του περιοδικού ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (Μάρτιος 1970) αφιερωμένο στα Μάταλα! We are stardust. We are golden. And we've got to get ourselves back to the garden.


Αλλάζουν οι καιροί.


Το 1970, κάποιοι χουντικών αντιλήψεων, φώναζαν:

Έξω από την Κρήτη, οι αλήτες οι Χίππις!

Σήμερα, όλοι στην Κρήτη, έχουν αναρτήσει ταμπέλες που γράφουν:

Welcome Χίππις!

Ένα δείγμα, της τότε χουντικής συμπεριφοράς, είναι τηλεγράφημα, που εστάλη τον Μάρτιο του 1970, στον δικτάτορα, Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Το υπογράφει, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Β Γυμνασίου Αρρένων Ηρακλείου, Νικόλαος Καμπέλης.Το τηλεγράφημα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (7 Μαρτίου 1970), και γράφει:

Εξοχώτατον Πρόεδρον Εθνικής Κυβερνήσεως κύριον Γεώργιον Παπαδόπουλον.
Μελετώμενον συνέλθη εις Μάταλα Μεσσαράς ενδόξου Κρήτης Παγκόσμιον Συνέδριον χίππις αποβλήτων υγιών κοινωνιών προσβάλλει Ελληνοχριστιανικόν Πολιτισμόν δημιουργεί κινδύνους νεότητα θίγει αυστηρά ήθη Κρητών και αντιτίθεται προς χριστιανικάς και ηθικάς επαγγελίας Εθνικής Κυβερνήσεως.
Εξ ονόματος εννεακοσίων γονέων κηδεμόνων μαθητών Β Γυμνασίου Αρρένων Ηρακλείου παρακαλούμεν εναγωνίως ματαιωθεί προγραμματισθέν Παγκόσμιον Συνέδριον Χίππυς εκλείψη οριστικώς εστία Ματάλων στιγματίζουσα Ελληνικήν Μεγαλόνησον και απαγορευθή λοιπού είσοδος εις Ελλάδα αλητοτουριστών προξενούντων ανυπολογίστους ηθικάς ζημίας Νεότητα ελπίς Έθνους.Είχαν προηγηθεί, άλλα δημοσιεύματα. Έγραφαν πως οι χίππις ετοίμαζαν Παγκόσμιο Συνέδριο, στην παραλία των Ματάλων.

Συνέδριο, βέβαια, από χίππις, ποτέ δεν θα γινόταν.
Η είδηση ήταν ψεύτικη.
Αποσκοπούσε, να προκαλέσει τον ηθικό πανικό.
Χουντικής προέλευσης, και τα γράμματα, που εστάλησαν τότε σε εφημερίδες, με τα οποία «αυτόπτες μάρτυρες» διαβεβαίωναν, πως είχαν πάει στα Μάταλα, και είχαν δει αλήτες να κυλιούνται μαστουρωμένοι στις λάσπες, και πως έκαναν όργια στις σπηλιές, και ότι ετοίμαζαν,  την ... κατασκευή τρίτου φύλου!

Τότε και τώρα.

Οι Κρητικοί, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ήταν και είναι, δημοκράτες.
Αν υπήρξαν και κάποιοι, εκείνα τα χρόνια, με χουντικές αντιλήψεις, ήσαν ελάχιστοι.
Όμως, υπήρξαν και αυτοί, και δυστυχώς, είχαν την εξουσία.
Έτσι, η  επέμβαση έγινε, στο τέλος εκείνης της Άνοιξης (1970), και έκλεισαν τις σπηλιές.


Σήμερα, τα πράγματα είναι αλλιώς.
Εκεί, που χτύπησαν με τα γκλομπς, έχουν στηθεί μαγαζιά, και πωλούν σουβενίρ, μέχρι και ντενεκέδες με λάδι.
Το μέρος πλημμυρίζει τουρίστες.
Στην παραλία, που κάποτε ακούστηκαν ουρλιαχτά «Έξω χίπηδες, έξω αλήτες», τώρα υπάρχουν ταμπέλες με φωτεινά γράμματα: WELCOME HIPPIES!
Και γίνεται φεστιβάλ.
Καλώς γίνεται.
Και μακάρι, να συνεχίσει.
Με μία προϋπόθεση:

Τα Μάταλα, είναι ένας ιερός τόπος.
Δεν ανήκει μόνο στην Κρήτη.
Ανήκει σε κάθε έναν, που αγωνίζεται, ενάντια στο σκοτάδι.
Το μήνυμα, που μας στέλνουν, εκείνα τα «παράξενα» παιδιά που διώχτηκαν από τις σπηλιές, το 1970, δεν είναι να στήσουμε ένα αποκριάτικο πανηγύρι.
Το μήνυμα είναι, να ξαναβρεθεί η αιωνιότητα, να γεννηθούν πάλι παιδιά με μάτια από τον άλλο πλανήτη. Να μάθουμε επιτέλους, τι σημαίνει ο Ήλιος, η Θάλασσα, η Γη κι ο Ουρανός. Και να θυμόμαστε με αηδία, την κακιά αρρώστια, που έβαζε τότε τον άνθρωπο, να ξεριζώνει λουλούδια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου