Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Άντρια Κυριακίδου : Μια θεοποιημένη σταρ...

Η Άντρια Κυριακίδου, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, παρουσίασε, μία εγκατάσταση-performance, με θέμα την βιομηχανία των celebrities και το λεγόμενο Lifestyle.


Όλες οι φωτογραφίες Μανώλης Νταλούκας, 2016.

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση, και πολύ τολμηρή.
Η καλλιτέχνιδα, υπογραμμίζει το κυρίαρχο (συνήθως και μοναδικό) θέμα, που απασχολεί, τις παρεπιδημούσες στα πρόσκαιρα της δημοσιότητας φώτα: Τι παίζει με τα ερωτικά.

Γνωστές και οι ερωτήσεις, που οι «δημοσιογράφοι», στα κανάλια της «πλουραλιστικής πληροφόρησης», απευθύνουν στις επώνυμες σταρλετίτσες:
-Είσαι ερωτευμένη; Ποιος είναι ο νυν;
-Ζηλεύει ο πρώην;


Έτσι λοιπόν, η Άντρια, γίνεται τηλεπερσόνα, μια σταρ, μια διάσημη. και δείχνει το ζητούμενο, μέσα από δύο οθόνες: Στην μία, μας παρουσιάζει τον πρώην, στην άλλη, τον νυν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι για την εγκατάσταση, χρησιμοποίησε τους πραγματικούς ΠΡΩΗΝ και ΝΥΝ, οι οποίοι και δέχτηκαν να γυμνωθούν, χάριν της Άντριας και της Τέχνης.

Το δίπτυχο αυτό, η Άντρια, το ονόμασε Made in Edem, σχολιάζοντας έργο του Jeff Koons, το Made in Heaven (1969). Ο Koons, είχε χρησιμοποιήσει την τότε γυναίκα του Ilona Staller ("Cicciolina"), σε ανάλογες γυμνές πόζες.

Κάποια στιγμή, η Άντρια αποσύρεται,
για να αλλάξει ρούχα.
Γίνεται τώρα μια θεοποιημένη σταρ, και ανεβαίνει σε πάλκο. Και τραγουδά σαν ντίβα. Τους στίχους και την μουσική έχει γράψει η ίδια.
Καθηγητές και φοιτητές, της ΑΣΚΤ, την παρακολουθούν ενθουσιασμένοι, την χειροκροτούν.

Go Antria, Go...Δείξε το νόημα, δείξε το όνειρο, την "ευτυχία" να ζεις στης Εδέμ τα πολύχρωμα φώτα.
Δεν είναι όλα πάντως εκεί ένα ψέμα.
Πίσω από το λαμπερό αλλά παγωμένο, του Lifestyle το κρύσταλλο, ίσως ανάμεσα στα τόσα αγκάθια, να βρεις και ένα θλιμμένο λουλούδι. Συμβαίνει αυτό, αλλά σπάνια.



Η Άντρια Κυριακίδου, παρουσίασε την εγκατάσταση - performance, στην ΑΣΚΤ, ως διπλωματική της εργασία (7 Οκτ 2016),

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου