Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ – Μία αντιδικτατορική εφημερίδα, από μη κομμουνιστές (Νοε 1971-Φεβρ 1972)

Η Πρωτοπορία, μια αντιδικτατορική «μηνιαία εφημερίδα», που εξέδωσαν στα σκοτεινά χρόνια του Φοίνικα, μη κομμουνιστές φοιτητές, είναι ένα από τα παραδείγματα, πως ο φοιτητικός αντιδικτατορικός αγώνας, δεν έγινε μόνον από οργανώσεις της Αριστεράς.

Βεβαίως, ο «Ρήγας Φεραίος» (που καθοδηγείτο από το ΚΚΕ εσωτ) και η Αντι-ΕΦΕΕ (που καθοδηγείτο από το ΚΚΕ), ήταν οι μαζικότερες και δυναμικότερες, αντιδικτατορικές οργανώσεις.
Σπουδαίο αγώνα, όμως, έδωσαν και οι ΑΑΣΠΕ και ΠΠΣΠ, που καθοδηγούνταν αντίστοιχα, από το ΕΚΚΕ και την ΟΜΛΕ.
Και, αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως,, υπήρξαν και πόλοι συσπείρωσης, που δεν είχαν ιδεολογικούς δεσμούς με την Αριστερά.
Ένα παράδειγμα, είναι η ΕΚΙΝ.
Ένας άλλος, πόλος συσπείρωσης, ήταν οι φοιτητές, που εξέδωσαν, την εφημερίδα Πρωτοπορία.

Τελευταία, διάβασα ένα κατάπτυστο άρθρο, του Φώντα Τρούσα, που απαξιώνει εντελώς την αντιδικτατορική δράση της Πρωτοπορίας, με το επιχείρημα, πως, δεν ήταν κομμουνιστικής ιδεολογίας.
Ο αρθρογράφος, δεν γνωρίζει, πως οι φοιτητές, που έβγαζαν τότε την Πρωτοπορία, έχουν ήδη καταξιωθεί από την Ιστορία, αφού συμμετείχαν στην κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου.
Αλλά, για να το μάθει αυτό, χρειάζεται να κάνει σοβαρή έρευνα, και η σοβαρή έρευνα, δεν έχει ιδεολογικές παρωπίδες.

Τα κείμενα του Τρούσα, δεν έχουν λογική, και όταν έχουν, δεν τα έχει γράψει εκείνος.
Για την Πρωτοπορία, είχα αναφέρει και εγώ (στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ), αλλά και ο Κατσάπης (στο βιβλίο ΤΟ «ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑ»), πως πρόλαβε να βγάλει μόνον δύο τεύχη, και ότι την έκλεισε η χουντική Ασφάλεια, πριν βγάλει το τρίτο. Γράψαμε ακόμα, ότι, έφθασε να έχει τιράζ 12 χιλιάδες φύλλα.
Ο Τρούσας, εξαγριώθηκε (το παθαίνει συχνά) και άρχισε να βρίζει όσους του το υπενθύμιζαν...Ισχυρίζεται πως είμαστε μυθομανείς, και πως, ούτε η Ασφάλεια, έκλεισε την Πρωτοπορία, ούτε είχε τόσο μεγάλο τιράζ.
Εν συνεχεία, προσπαθεί να το αποδείξει.
Πώς; Φέρνοντας το «ακλόνητο» επιχείρημα, ότι η Πρωτοπορία, δεν ήταν κομμουνιστική εφημερίδα. Τρούσια μέθοδος: Ράβδος εν γωνία, άρα... βρέχει!

Έκλεισε, λοιπόν, η Ασφάλεια, την Πρωτοπορία;
Και είχε, ή όχι, τιράζ, 12 χιλιάδες φύλλα;

Τα δύο αυτά ερωτήματα, δεν περιμένουμε βέβαια, να μας τα απαντήσει ο Τρούσας.
Σε αυτά, απαντά, ο ένας από τους φοιτητές που την έβγαζαν, ο γνωστός δημοσιογράφος, Θοδωρής Καλούδης:

«...Η Πρωτοπορία, κλείνει βίαια (από την Ασφάλεια), τον Φεβρουάριο του 1972. πριν κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος της, που είχε τιράζ, 12 χιλιάδες φύλλα, και ύλη που αποκάλυπτε πλέον τις επιδιώξεις των εκδοτών της, να συγκροτήσουν ένα όργανο ενημέρωσης και συσπείρωσης του εκκολαπτόμενου φοιτητικού κινήματος...»
(Μαρτυρία του Θοδωρή Καλούδη, στο βιβλίο ΟΤΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, του Γιώργου Βερνίκου, σελ.108)

Συμβουλεύουμε τον γνωστό Δελαπατρίδη, Φώντα Τρούσα, να σταματήσει να ασχολείται με θέματα Ιστορίας, όπου είναι παντελώς άσχετος.
Μπορεί, άνετα, να συνεχίσει τις διατριβές του, στις αγιογραφίες των Καφάση, Στηβ Γκέμου, και άλλων ανάλογων «καλλιτεχνών», στις οποίες έχει όρεξη και ταλέντο. Μπορεί, ακόμα, να συνεχίσει να λιβανίζει τους δίσκους, που βγάζουν φίλοι του, «εταιρειάρχες». Αλλά, στα θέματα ιστορίας, ας μείνει μακριά. Δεν το κατέχει το πράμα.




2 σχόλια:

  1. κ.Νταλούκα πληροφορήθηκα με έκπληξη ότι αναφερθήκατε υποτιμητικά στο όνομα μου.
    Σας υπενθυμίζω ότι σας βοήθησα να κάνετε μια πρωινή εκπομπή για λογαριασμό του κ.Γιωργου Παπαδάκη και ήρθα στην Ακρόπολη με την κιθάρα μου για να τραγουδήσω για τους τουρίστες. Μην ξεχνάτε οτι εσείς μου το ζητήσατε γιατί κανένας άλλος δεν ερχόταν. Σας έβγαλα απο μια δύσκολη θέση, το ξεχάσατε?
    Την επομένη μέρα με καλέσατε στο ράδιο του Αντ1 για να κάνουμε μια συνέντευξη. Εγώ δεν ήρθα γιατί δεν με ενδιαφέρουν και πολύ αυτά τα πράγματα και δεν μου αρέσει να προβάλω τον εαυτό μου. Μου είπατε ότι σας έκθεσα μιας και το είχατε ανακοινώσει και έτσι τελικά ήρθα για την ραδιοφωνική εκπομπή την επομένη μέρα. Κάναμε μια ωραία εκπομπή, ήμασταν χαρούμενοι και επειδή έφευγα για την Αγγλία μου είπατε στο τέλος οτι θα ήμαστε φίλοι για πάντα... Τώρα γιατί με θάβετε?
    Ποτέ δεν σας είχα πει ότι είμαι ο Σωτήρης Κοματσιούλης γιατί δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ.
    Εχω και τις 2 εκπομπές γραμμένες που μιλάτε με τα καλύτερα λόγια για μένα. Σύντομα θα τις δημοσιεύσω για να θυμηθείτε πια ήταν η γνώμη σας για μένα τότε.
    Σωτήρης Κοματσιούλης / Steve Gemos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωτήρη, με μεγάλη χαρά, να ακούσω, και να θυμηθώ, εκείνες τις παλιές μου, χιουμοριστικές εκπομπές. Δεν σε θάβω. Αναγνωρίζω ότι έχεις το ταλέντο να προκαλείς, την γενική θυμηδία.

      Διαγραφή