Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Να σταματήσει η ΕΡΤ να μεταδίδει τον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής!

Επιστολή διαμαρτυρίας εστάλη προς τους Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, αντίστοιχα Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ,  για την μετάδοση από την δημόσια τηλεόραση, ομιλιών του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στην Επιστολή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

-Δεν αποτελεί Ενημέρωση, να μεταδίδονται ομιλίες που εμπεριέχουν εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο.
-Η ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνεται το Βήμα, για να εκφωνεί ο Νίκος Μιχαλιολάκος, σε δημόσιο ακροατήριο, λόγους μίσους, ενάντια στο κοινοβουλευτικό πνεύμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Και υπενθυμίζεται, πως...

- Διώκεται όποιος με πρόθεση, δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων.


Την επιστολή υπογράφουν οι: Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η πρόσφατη μετάδοση ομιλίας του Ν. Μιχαλολιάκου, Προέδρου του "Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή", στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Η έκπληξη επιτείνεται από το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες μεταδόσεις εκδηλώσεων του εν λόγω κόμματος, παρά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν.

»Η ηγεσία και μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Είναι ακριβώς η τελευταία κατηγορία που οδήγησε το Κοινοβούλιο να αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση στο εν λόγω κόμμα.

»Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Επισήμανε μάλιστα το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των κρατικών αυτών παροχών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

»Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ακόμα πως διώκεται όποιος με πρόθεση, δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων.

»Ακριβώς όμως τις μέρες αυτές, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με τον δημόσιο λόγο της και τη φυσική της παρουσία πυροδοτεί εκδηλώσεις φυλετικού μίσους και επαίρεται, ουσιαστικά δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη μετατροπή της ρητορικής του μίσους σε πράξεις βίας στη Χίο. Ευθέως δηλώνει την εμπλοκή της οργάνωσης σε πράξεις που απειλούν την κοινωνική τάξη και δημόσια ασφάλεια. Αξίζει κυρίως να σημειωθεί ότι αυτά συνέβησαν σε αυτήν ακριβώς την ομιλία που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ!

»Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε κ. Πρόεδρε να επανεξετάσετε άμεσα την πρακτική της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο θέμα. Η παροχή της δυνατότητας εκφοράς εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου, και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης σε υπόδικους για τα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ, δεν είναι συμβατή με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δε συνιστά δημοσιογραφική υποχρέωση. Δεν αποτελεί εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης της ΕΡΤ με βάση την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.

»Η δημόσια τηλεόραση είναι φορέας αυξημένης ευθύνης και δεν δικαιούται να συντελεί στην πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων, στην μετάδοση λόγου μίσους, στην καλλιέργεια αντικοινοβουλευτικού πνεύματος, στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η δημόσια τηλεόραση εκπαιδεύει τους σημερινούς και αυριανούς πολίτες.

»Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να αναλάβετε το αυξημένο αυτό μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί και να πρωτοστατήσετε στην απομόνωση των φορέων τέτοιων απόψεων. Αυτό θα αποτελεί δικαίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Με εκτίμηση

Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

2 σχόλια:

 1. Η Χ.Α. εγινε απο το ιδιο το συστημα και αυτη, για να παιζει τον μπαμπουλα και να κανουν την βρωμοδουλεια τους ανενοχλητα , τα λεγομενα κομματα του δημοκρατικου τοξου , εμφανιζοντας την παντα ως απειλη.

  Τα κομματα αυτα που εσεις υποστηριζετε και καταστρεφουν την Ελλαδα και τους Ελληνες , πως τα ανεχεστε και εχουν δημοσιο λογο στην ΕΡΤ και γενικα στα μμε;

  Γιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ιδιο γινεται τωρα και με τον Φιντελ Καστρο που πεθανε , δεν ακους τιποτα αλλο απο το δικτατορας γι αυτον .

  Για να καταλαβω στην Κουβα εχει δικτατορια και στον υπολοιπο κοσμο δημοκρατια; καλο ανεκδοτο και αυτο.

  Γιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή