Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ροκ, Πανκ και New Wave συγκροτημάτων στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε – 2 Απριλίου 1984

Οι Γενιά του Χάους, στα σκαλάκια της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Από αριστερά: Άκης Αμπράζης (μπάσο), Θοδωρής Ηλιακόπουλος (τραγούδι), Άρης Λαμπρίδης (ντραμς) και Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρα). Στην άκρη δεξιά, φαίνονται τα ...φρικιά, που τους παρακολουθούν, ενώ αυτοί, εκτελούν την Μπασταρδοκρατία!

Όλες οι φωτογραφίες: Γ.Τουρκοβασίλης (2 Απριλίου 1984)


Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 1984 και από τις 6 το απόγευμα, στο προαύλιο και στα σκαλάκια, της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε), στην Αθήνα.


Μία φωτογραφία της Γενιάς του Χάους, από την συναυλία αυτή, που έγινε το εξώφυλλο, του δίσκου Διατάραξη Κοινής Ησυχίας, έδωσε σε πολλούς, την λανθασμένη εντύπωση, πως επρόκειτο για πανκ συναυλία.
Η αλήθεια είναι, πως εκείνο το βράδυ, συναντήθηκαν συγκροτήματα του πανκ, του ροκ, και του New Wave, κάτι το ασυνήθιστο, αφού η νοοτροπία της εποχής, δεν ευνοούσε συνευρέσεις των πανκς με τους φρίκους.



Φωτο: Το συγκρότημα South Of No North στην συναυλία της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Στα σκαλάκια, διακρίνονται οι Μαρία Βασιλάκη και Δημήτρης Σπυρόπουλος, μέλη του πανκ συγκροτήματος Αδιέξοδο.

Η όλη εκδήλωση, 
από πολλούς, χαρακτηρίστηκε προβοκατόρικη
αφού είχε κεντρικό σύνθημα 
«ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ», και είχε διοργανωθεί από την ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. 
Το σύνθημα,  γραμμένο και στην αφίσα που διαφήμιζε την «αντιεκλογική» αυτή συναυλία, ήταν μια πρόκληση.
Οι μέρες, ήταν προεκλογικές για τις φοιτητικές παρατάξεις.
Και η όλη κατάσταση, αν όχι προβοκατόρικη, ήταν σίγουρα σουρεαλιστική: συγκροτήματα, που εναντιώνονταν στα Πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εκλογές, έπαιζαν μέσα σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και με φόντο, δεκάδες προεκλογικές αφίσες.

Φωτο : Ανδρέας Γρηγοριάδης, τραγουδιστής των South Of No North, στην συναυλία της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Στον τοίχο, πίσω του, η προεκλογική αφίσα της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ.

Πάνω από 1000 άτομα, παρακολούθησαν την συναυλία.
Τα συγκροτήματα, διαφώνησαν για την σειρά εμφάνισης, έτσι, οι διοργανωτές όρισαν την σειρά, με κλήρωση.
Πρώτοι, εμφανίστηκαν οι Αδιέξοδο, και δεύτερος ο Παύλος Σιδηρόπουλος, όχι όμως με τους Απροσάρμοστους, αλλά με τους Blues Market.
Ακολούθησαν οι Φάσμα, Daltons, Captain Nefos, Anti Tropeau Council, Γενιά του Χάους, Exorcist, South Of No North, Στρυχνίνες (με τον Λάμπρο R R Hearse) και Last Drive.



Φωτο: Ο Θοδωρής Ηλιακόπουλος, από την Γενιά του Χάους, τραγουδά την Μπασταρδοκρατία, ενώ πίσω του, υπάρχουν προεκλογικές αφίσες φοιτητικών παρατάξεων, αλλά και η αντιεκλογική, της Ομάδας ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.


Η συναυλία στην  Α.Σ.Ο.Ε.Ε, στις 2 Απριλίου 1984, εξόργισε τους «πολιτικά ορθώς» σκεπτόμενους φοιτητές. Ουσιαστικά, δεν αναγνώριζαν το δικαίωμα, σε μία Ομάδα, να αμφισβητεί τις φοιτητικές εκλογές, και να βάζει το ζήτημα «Αυτόνομες Φοιτητικές Συνελεύσεις, με στόχο τον Αγώνα για την Κοινωνική Ανατροπή».
Έτσι, λίγους μήνες μετά, την 25 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, όταν μία ανάλογη συναυλία, επιχειρήθηκε να διοργανωθεί, στην ίδια Σχολή, συνάντησε τοίχο.
Οι «πολιτικά ορθώς» σκεπτόμενοι, που ήταν και η πλειοψηφία, αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τον χώρο.
Τότε, οι διοργανωτές, προσπάθησαν να μεταφέρουν την συναυλία, στο Πολυτεχνείο.
Εκεί, έγιναν δραματικά γεγονότα....


7 σχόλια:

  1. Καλημερα!Καμια φωτο του Παυλου απο αυτην τη συναυλια εχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει βρεθεί ακόμα φωτο του Παύλου από συναυλία στην ΑΣΟΕΕ, ίσως να βρεθεί στο μέλλον...

      Διαγραφή
  2. εχω την εντυπωση οτι παιξαμε κανονικα σαν απροσαρμοστοι εκεινη την μερα...τωρα αν υπηρξε κι αλλη συναυλια οπου επαιξε με blue market δεν παιρνω κι ορκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί ακριβώς δηλαδή συνέβη στο Πολυτεχνείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βρήκα την Αφίσα από τότε κ λέει πάνω ημερομηνία 25 οκτώβρη !!! MOIST DEVICE, Γενιά του Χάους , Αδιέξοδο , Last Drive , Φάντης Μπαστούνικ ΆΣΣΟΙ , Teenage Dolls , Anti Troppau Council , Femmes Fatales, Purple Underground κ Παύλος Σιδηρόπουλος. Μιλάμε για το ίδιο λαίβ , το 1 γράφει πάνω στην αφισα 25 οκτ'ωβρη κ εσύ λές τον Απρίλη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ό,τι να ΄ναι...

    Δυστυχώς fake news ακόμη και σε "δημοσιεύσεις αρχείου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλης Νταλούκας12 Μαΐου 2021 στις 7:33 π.μ.

      Κανένα fake news. Η συναυλία έγινε στις 2 Απριλίου 1984 όπως γράφω στο άρθρο. Η αφίσα της 25 Οκτ 1984 είναι άλλη υπόθεση που επίσης αναφέρεται στο άρθρο.

      Διαγραφή