Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ο Καναδάς, νομιμοποιεί και την προσωπική χρήση μαριχουάνας

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, κατέθεσε νομοσχέδιο, που αποποινικοποιεί, την προσωπική χρήση μαριχουάνας.
 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Καναδοί θα μπορούν, από το 2018, να καλλιεργούν ελεύθερα, μέχρι τέσσερα φυτά ανά σπίτι, ή να αγοράζουν ορισμένη ποσότητα κάνναβης, από καταστήματα, που θα έχουν άδεια πώλησης.
Η χρήση θα επιτραπεί μόνο για όσους είναι πάνω από 18 ετών, οι οποίοι και θα μπορούν να κατέχουν μέχρι 30 γραμμάρια χόρτου.

Θα υπάρχουν βέβαια και άλλοι περιορισμοί.
Για παράδειγμα, θα επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα, μόνον ύστερα από δύο ώρες, από την χρήση. Η πώληση ή η διακίνηση χόρτου, σε μικρότερους των 18 ετών, θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 14 χρόνων.


Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η χρήση ή η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, εξακολουθεί να είναι παράνομη, αφού ισχύει ο νόμος 4139 του 2013:


1. Όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε (5) μηνών. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της δικής του αποκλειστικά χρήσης γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, το χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου χρήστη.
2. Ο δράστης της πράξης της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου