Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πέθανε ο Αλέκος Καρακαντάς

Ο Αλέκος Καρακαντάς (Φωτο: Μ.Νταλούκας, 2007)

Έφυγε σε ηλικία 70 ετών, ο Αλέκος Καρακαντάς, που έγραψε σελίδες λαμπρές και σκοτεινές, στην ιστορία του ελληνικού ροκ, στις εποχές της Χρυσής Νεολαίας, και της Δικτατορίας. Οι παλαιότεροι, τον θυμούνται εξαιρετικό κιθαρίστα, και συνθέτη, στα ροκ συγκροτήματα Juniors, We Five, και Axis

Είχε την τύχη να παίξει με τον Eric Clapton, το καλοκαίρι του 1965. Είχε ακόμη σπάνια τύχη όταν ήταν ο μόνος που γλίτωσε, από το θανατηφόρο για όλους τους άλλους επιβάτες, τροχαίο, το απόγευμα της 18 Οκτωβρίου 1965.

Αλλά, δεν είχε τύχη καθόλου, όταν, βρέθηκε στο Παρίσι. όπου μετά από σύντομη επιτυχία με τους Axis, κατέληξε μπουζουξής σε σκυλάδικο, και χρήστης αλλά και έμπορος ηρωίνης. Κάποια στιγμή, και ύστερα από overdose που παραλίγο να τον στείλει στον τάφο, αποφασίζει να αλλάξει ζωή, και κόβει παρτίδες με τον «συνέταιρο», Βελεσιώτη. Όμως, το κακό που του έγινε στο σώμα και στην ψυχολογία του, ήταν μεγάλο, και δεν μπορεί εντελώς να συνέλθει.

Ο Αλέκος Καρακαντάς, στο κλαμπ Rodeo (Φωτ. Μ.Νταλούκας,2007)

Επιστρέφει στην Ελλάδα, σχεδόν ερείπιο, και ζει με βοήθεια λίγων φίλων, και κάποιες μικρές εμφανίσεις που κάνει σε κλαμπ, παίζοντας πλήκτρα. Σκυφτός από το βάρος των χρόνων, και της ασήκωτης περιπέτειας της ζωής του. Ας είναι τώρα ελαφρύ, το χώμα που τον σκεπάζει.

Ακούστε τον Αλέκο Καρακαντά, να αφηγείται τα χρόνια με τους Juniors, σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στον Μανώλη Νταλούκα

Τα παιδικά χρόνια- Πώς μπήκε στο συγκρότημα Juniors- Παράπονα για τον Νίκο Μαστοράκη- Το κλαμπ 13, το Χόμπυ και η καλοκαιρινή Κουίντα -Ο Eric Clapton με άλλους μουσικούς στην Κουίντα, το καλοκαίρι του 1965- Τα σχέδια να παίξουν στο IGLOO, στην Φωικόνος- Το Δυστύχημα (18 Οκτωβρίου 1965)


4 σχόλια:

  1. απο τί πεθανε ο αλεκος γνωριζει καποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.Νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο επειδή είχε χτυπήσει τον αστράγαλό του, λόγω πτώσης και χρειαζόταν χειρουργείο, που όμως δεν έγινε λόγω της άσχημης κατάστασης της καρδιάς του. Ενόσω νοσηλευόταν και ενώ ετοιμαζόταν για εξιτήριο τις προσεχείς ημέρες, αφού θα γίνονταν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις και ψάχναμε για κατ' οίκον νοσοκόμες, έφυγε από ανακοπή...

      Διαγραφή
    2. σε ευχαριστω πολυ που μου απαντησες.θα τον θυμομαστε..

      Διαγραφή
  2. Ρε, ποιος είναι τούτος; - Μπορεί δέκα μέρες, μπορεί κι' ένα μήνα πριν πεθάνει, τον πέτυχα στην Αλεξάνδρας. Αυτός ήτανε, μά τη Παναγία, κι' ήτανε μια χαρά! Ωραίος. Με μια παλτουδιά πολύ γκραν, γκραν απ' την ανάποδη δηλ. απ' αυτά που βρίσκαμε κάποτε δεύτερο-τρίτο χέρι στην Αμερικάνικη, μια φυσιογνωμία γνώριμη, οικεία. Ένας καμπούρης γερο-μπήτνικ.
    Πολύ καμπούρης.
    Ένας εξόριστος στην κεντρική λεωφόρο.
    Μια ιδιοφυΐα του περιθωρίου.
    (Εμείς κατεβαίναμε με τ' αμάξι στο κέντρο...)
    Στεκότανε στο διάζωμα κι' έκοβε κίνηση.

    Λίγες μέρες μετά διάβασα πως πέθανε και πάγωσα. Έμαθα για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε κι' όλα αυτά, πως δεν κυκλοφορούσε, δεν έβγαινε απ' το σπίτι του στην Κυψέλη, δεν πήγε καν να παραλάβει ένα βραβείο που του απένεμαν οι φίλοι του κλπ. (Όλα αυτά τέλος πάντων που γράφουν ο Νταλούκας και ο Αλεξίου κυρίως...) Αναρωτιόμουν αν πράγματι ήταν ο Καρακαντάς ο άνθρωπος στην Αλεξάνδρας. Τον είχε δει όμως και η Μαριάνθη, που οδηγούσε. Αν θυμάμαι καλά, περίπου στο ύψος της Ιπποκράτους, μας είχε πιάσει φανάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή